i      The lost boy tour


Harmadik túra
Bicske-Veszprém
Tapolca-Sümeg
Ostffyasszonyfa
Pannonhalma
Tatabánya
450km

Fotók

 

Vissza a kezdőoldalra

 

Végrehajtott túrák
(2005)

- The First of the Journey
    (2005. 07 hó, 11 nap, 1050km)

- On the hill ...
  
(2005. 08 hó, 4 nap, 360km)
- The lost boy tour

   (2005.08 hó, 5 nap, 450km)
- Rainy Day
  
(2005. 09.17. 80km)
- Gyűrűfű
   (2005. 10. 22.   55km)

 

 

Sárközi Dávid - 2005
Minden jog fenntartva
 


SMS: 0620 394 1685

  Első nap: A túra Bicskéről indult. Dimbes-dombos terepen haladtam, nem voltak veszélyesek a hullámok. A zámolyi medence a Vértestől délre fekszik, jól volt megválasztva az útvonal, szép volt a környék. Sörédtől kicsit kellett a főúton haladni a bodajki leághoz, de nem volt gáz... Bodajktól már "érezni" a Bakonyt, emelkedni kezdett az út. Szép volt az erdő nagyon. Szapáron megcsodáltam a nemrég átadott szélerőművet, mely 1.8MW teljesítménnyel dolgozik az országos hálózatra. Érdemes a képeket megnézni, a torony nagyon magas.
   Zircre beérve kis pihenőt tartottam, megnéztem az apátságot, melyet nemrég újítottak fel. Szép, de tilos fényképezni. ??. Hülyék, komolyan. Persze hogy fényképeztem. Aztán hátat fordítottam a városnak. Zirc után megváltoztattam útvonal-tervemet, mivel a jelölt út a Lókút csúcs felé vezetett, mely a valóságban magasabbnak tűnt, mint a térképen. :)
A 82-es úton 20 kilométert kellett megtenni, ami nem volt kellemes, a hétköznap miatt nagy volt a forgalom. Viszont lejtett az út szinte végig, jól kerülte a nagy hegyet. Megérte.
   Veszprém bonyolult város. A Mc-ben kezdtem, majd felmentem a régi városba, megnéztem a nevezetes-ségeket. Veszprém is alakul, érdemes látogatni. A kemping az állatkert melletti magaslaton van, elég bonyolult megtalálni. Viszont szép a hely. Kilátás a viaduktra, a szomszédban tevék és egyéb patások. Tök jó. Az ár elég magas, 2200 forint volt. Felvertem a sátramat, vacsoráztam a közeli étteremben, és nyugovóra tértem.
 
 

  

 
  Második nap: Reggel minden csurom víz volt, nagyon párás volt a levegő. Nem volt mit tenni, el kellett rakni így a sátrat, amit nagyon nem szeretek, mert utálom este vizesen állítani. De ez van. Tapolca felé vettem az irányt, Nagyvázsony érintésével. Az út igazi hullámvasút volt, nagyon élveztem. Nem voltak nagy emelkedők. Nagyvázsonyban megnéztem a Kinizsi várat, szerintem nagyon jól meg van csinálva. A híres torony is látogatható, jó messzire ellátni a tetejéről. Viszont a közelben levő árpád kori templom biciklivel nem látogatható. Én azért megnéztem. Igazi sárfürdő lett belőle, mivel az erdőben kellett haladni. Felejtős.
   Az útra visszakeveredve áthaladtam Kapolcson, Vigándpetenden, ahol szerencsém volt megkóstolni a kenyér lángost, melyet az út mellett egy kis kemencében sütöttek itt. Nagyon finom, és tök jó hely volt ez is. A nap néha kinézett a felhők mögül, de szerencsére nem volt meleg. Igazán élvezetes út volt. Tapolcán áthaladva Sümeg felé vettem az irányt. Nagyon szép, 16 km-es erdei úton haladtam, sok közepes emelkedővel. Sümeg előtt volt egy erős emelkedő is, nem túl hosszan de meredek kanyarral értem a városba. A vár látványa messziről is lenyűgöző volt, főleg azért, mert szinte váratlanul bukkant fel a meredély után.
   A várba extrém emelkedésű lejtő vezet. csomaggal nem is tudtam végig felmenni, tolni kellett a gépet. A vár nagyon meg van csinálva, a különböző mesterségek - pék, bognár, kovács, íjász, stb - túl egy igazi kínzókamra panoptikum is be van rendezve. (Itt no foto). Csodálatos panoráma nyílt a vidékre sok képet készítettem. A város is szép, bár látni a forráshiányt. Korabeli utcák, épületek, és sajnos a pusztuló püspöki palota. Minden látványos volt. Szállásom a strandon levő kempingben volt, szóval éjszakára saját medencéim voltak, de nem vettem ezeket igénybe. Ez a kemping is jó volt, 1300/éj elfogadható ár. Vacsorázni visszamentem a vár tövében levő étterembe, s készítettem ebből az irányból is néhány fotót.
   A vizes sátor majdnem megszáradt, mire aludni mentem. Ez is szép nap volt.
 
 

 

 
  Harmadik nap: Reggel a strand büféjében narancslével kezdtem, majd Csabrendek felé indultam. A falu után balra fordultam, Veszprémgalsa felé. Nagymamám erről a vidékről származott, Zalaszegvárról. Ide tartottam. Utoljára öt éves koromban jártam itt, így nem csoda, hogy a régi házat nem ismertem fel. Egy idős asszonyt szólítottam meg az egyik portán, aki útbaigazított rokonaimhoz. A rokonaim látogatását nem részletezem ezen az oldalon. Két óra elteltével indultam tovább, s Jánosháza után nemsokkal igen kis forgalmú útra tértem. Az úton valamilyen felújítást végeztek nemrégen, frissen volt felszórva valamilyen zuzalékkővel. Zabálta a gumit, nehezebb volt a haladás, mint egy emelkedő. Anyáztam is rendesen.
   A Ság csúcsot balról kerültem, majd egy reptér és falu mellett elhaladva egy hosszú egyenes és sík úton érkeztem meg Ostffyasszonyfára. A kastély és középkori templom megtekintése után felkerestem szállásomat, mely kivételesen nem kemping volt, hanem egy kis Zimmer Frei... Ezért 2500 forintot fizettem, elgondolkoztató, hogy sok helyen a kemping majdnem ugyanennyibe kerül, és azért van minőségi különbség az ágy és a polifoam között...
   Várt még egy meglepetés... Mivel a községben nem volt étterem, a háziasszony javaslatára eltekertem a 3 kilométerre levő Pannónia Ringre, ahol olyan érzésem volt, mintha a Hungaroringre estem volna be. Nem részle-tezem, a fotók magukért beszélnek. Ráadásul a kaja is jó volt, bár itt az árak "europaiak" voltak, de nem lepett meg. Megérte. Sötétben értem vissza a szállásra, ahol felállítottam a szobában sátramat, hogy végre tényleg megszáradjon, ahogy a mosott ruháim is. Kis tévénézés után elaludtam
 
     
  Negyedik nap:  
     
  Ötödik nap:  
 

 

www.adventures.hu - Sárközi Dávid - 2005 - Minden jog fenntartva