Hiba! Nincs engedélyezve a javascript a böngésződben! Az oldalt csak részben tudod megfelelően használni. Engedélyezned kell a javascriptet!
Információk

Közösség

Túra időpontja
2005. 12.10

Ez a túra véget ért!

Túra útvonala
Szárliget
Vitányi vár
Szarvaskút
Zsigmond-kő
Várgesztes

Vértes túra - Várgesztes

A terv szerinti vonattal utaztunk Szárligetre, 9.30-kor értünk le. Nem voltunk túl sokan, 6-7 felnőtt és 2 gyerek. Hűvös idő volt, de december közepén nem is lehet 30 fok... Nyugodt tempóban haladtunk kifelé a faluból, azonban kicsit elrontottuk valahol a direkciót, így az 1-es útra kicsit "arrébb" értünk ki, így korrigálni kellett... Nem volt nagy az eltérés, de jó figyelmeztetés volt, hogy itt nem olyanok a jelzések, mint a Börzsönyben - figyelni kell.
A jelzett úton haladtunk a Mária - szakadék felé, majd túl rajta. Nagyon szép a táj erre felé, de láthatóan más, mint a Pilis, vagy a Börzsöny. Mivel nem mentünk túl gyorsan, nem volt fárasztó az út, és dél körül értünk Vitány-várhoz, ahol ettünk, és megnéztük a panorámát - bár az idő kissé párás volt.
A pihenő után tovább indultunk Gesztes felé. Három kilométert tehettünk meg, amikor egyik csapattársunk felfedezte, hogy elhagyta telefonját. Nem volt mit tenni, vissza kellett fordulni. A csapat egyik fele tovább ment, négyen és a két kislány visszafordultunk, s mint a nyomkeresők, földre szegezett tekintettel haladtunk vissza egészen a várig, ahol az egyik kislány megtalálta a mobilt. Teljes volt az öröm, így ismét Gesztes felé kanyarodtunk, s most már erőltetett tempóban haladva tettük meg a távot.
Így is pont négy óra volt, mikor a találkozási pontra (azaz a kocsmához) értünk a faluban. Mivel mi is szerettünk volna kicsit pihenni, nem nyomultunk föl a 4 órás buszra, csak egyik társunk utazott ezzel haza, mi pedig a 5.20-as buszra gyúrva a presszóban melegedtünk, beszélgettünk. (Ez pont szemben volt a megállóval). 5.18-kor kijöttünk, s annyit láttunk, hogy a busz(unk) szépen elhajt a megállóból (ami végállomása volt), s mi ott álltunk a jó hidegben, a következő busz két óra múlva volt esedékes.
Nem volt mit tenni, a füstös kocsmába nem akartunk visszamenni, hát felsétáltunk a Gesztesi várba. Sajna már teljesen sötét volt, ezért igazából nem láttunk semmit, de nem esett rosszul a kapaszkodás a meredek aszfaltúton. A várban ismét ittunk egy teát, s ügyelve, hogy időben induljunk vissza, lesétáltunk a buszhoz, mellyel Tatabányára utaztunk, majd onnan vonattal tértünk haza.
Nekem bejött ez a túra is, jó idő volt, sütött a nap, szép volt az erdő, jó a levegő, s nem utolsó sorban a társaság. Mi kellhet még egy jó túrához?? Töltsd le a képeket, ha kíváncsi vagy...

INGYENES ÉRTESÍTŐ!

Ha időben akarsz értesülni egy-egy új programról, add meg email címedet. Heti egy levelet küldünk

ÉrtesítőMail

Ingyenes kirándulás: Csak a saját költségeidet fizeted. Utazás, kaja, belépők... Ez az Adventures.hu

Táv: 14 km
közepes túra

Térkép

Fotók
Veni
Igor
Dávid


Vértes gyalogtúra 2005.12.10.
Szárliget - Várgesztes

Csodálatos séta a téli Vértesben, várhatóan kellemes napos, de persze hideg időben. Meleg ruha, kesztyű kötelező.
Vagy rum...
Táv: 14 Szintkülönbség: 300 m
Indulás: Találkozó szombat reggel 2005.12.10-án 8.00-kora Déli pályaudvaron, az 1. vágány végénél, a fűtőmozdonynál. Szárligetre vonattal megyünk, ez 50 km, majd innen indulunk... Nem csak Pestről, hanem Tata felől is várjuk a jelentkezőket, és persze mindenhonnan, ahonnan reálisan el lehet jutni Szárligetre. 9.30-kor lehet csatlakozni Szárligeten azoknak, akik egyénileg érkeznek a helyszínre.
A túra rövid leírása: Nem megyünk túl korán, így is friss időnk lesz, de persze szép. 9.30-kor Szárligettől a Mária-szakadék felé megyünk a K jelzésen, majd innen a K+ úton Vizes Bikk érintésével a Szép Ilonka forráshoz. Innen (helszíni belátás szerint) a Vörös lyuk érintésével a K vagy K+ úton behaladunk VÁRGESZTESRE. Ez eddig nagyjából 13 km, ami ugye nem sok. Itt tetszés szerint kaja, ki hogy látja, lehet étterem, de én szerintem zsákból kajálok. Majd meglátjuk. Mindenesetre itt meg lehet szakítani a túrát, innen Tatabányára 12,14,16,17 órakor is mennek buszok, szóval vannak lehetőségek azoknak, akik nem akarnak tovább sétálni. Aki tovább gyalogol velünk, az a S jelzésen Gesztesi kőfülke érintésével elhatol Oroszlányig. Direkt nem említem a Várgesztesi várat, de természetesen ezt is útba ejtjük, ha eljön az ideje... Mindenesetre Várgesztesről 8,6 km az út Oroszlányba, ahova számításom szerint már kellemesen elfáradva fogunk érkezni. Itt felkeressük a vasútállomás, és szépen hazavonatozunk. 18.15-kor és 19.40-kor van vonat Pestre, de előzetes számításom szerint a korábbi vonatot is elérjük kényelmesen. A túrát kellemes gyalogtempóban fogjuk megtenni, nem lesz rohanás, ezért mindenkit szívesen látok, aki szívesen résztvesz egy -minden bizonnyal tényleg utolsó- gyönyörű téli túrán ebben az évben. Kérem, hogy aki Szárligeten csatlakozik, SMS!-ben jelezze szándékát, hogy meg tudjuk ott várni...

Figyelem! Az adventures.hu nem utazási iroda, hanem a természetet, a turizmust kedvelő emberek egymásra találását segítő portál.
Amennyiben bármilyen kiadásodról számlát, nyugtát, bizonylatot vagy bármilyen hivatalos elismervényt szeretnél kapni, azt kérd saját magad a szolgáltatást nyújtó féltől (szállásadótól, étteremben, utazási költségről a jegyet eladó szervnél, stb.)
Mielőtt jelentkezel egy programra, érdeklődj a túra vezetőjénél, hiszen vele állsz majd kapcsolatban, és vele kell közösen értelmezned a részvétel feltételeit. Csak akkor jelentkezz egy kirándulásra, ha ezeket a feltételeket megértetted és elfogadod.
Ha nem értesz valamit, vagy nem tudod a feltételeket elfogadni, úgy nem jelentkezhetsz a programra. Jelen figyelmeztetések figyelmen kívül hagyását nem tudjuk figyelembe venni, mivel azért írtuk ide, hogy tudomást szerezz róluk. Ha ezt nem teszed, magadra vess.

További partnereink listája