BP - STUROVO - BP


2006.06.10. Szombat

Verőce - Ipolyvölgy - Sturovo - Visegrád - Szentendre

   

   Ami történt... Terv szerint hatan indultunk a Nyugatiból fél kilenckor. Egy óra vonatozás után értünk Verőcére, ahonnan a program indult. Persze egy ismerkedő kávét ittunk indulás előtt, s megetettük a kocsmakutyát egy kis csokival... Verőcétől kerékpárút vezet Szobra, azonban az első szakaszon a magas vízállás miatt nem volt használható ez, ezért az országúton tekertünk meglehetősen gyér forgalom mellett.
Elhaladtunk a jól ismert Börzsöny-aljai települések mellett, megnéztük lentről a remete barlangot Dömös átkelésnél. Szobra érkezve már meglehetősen meleg volt, átvetkőztünk nyári üzemmódra.

 

 

A márianosztrai elágazásnál benéztem egy eligazító táblát, aminek 4 km emelkedő, majd 4 km visszagurulás lett az eredménye, de ha nem így történik, hogy jutottunk volna el Márianosztrára, ahol az eltévedés gyors kiküszöbölésére Vilmoshoz fordultunk vigaszért... :)

 

 

 

 

 

 

A kis kitérő után kisebb dombokon hatoltunk tovább Letkés felé, ahol fél kettő felé léptük át a határt. Külön említést érdemel csapatunk rangidős tagja, Magdi, aki egy nem túl jó kerékpárral, szinte minden előképzettség nélkül derekasan tartotta velünk a tempót, pedig még a váltója is gyengélkedett, ami ugye emelkedőn nem túl szerencsés.

 

 

 

 

 

Letkésen nem álltunk meg, hanem tovább haladtunk Párkány felé, ami innen 16 km-re volt. Megérkezés után gyors körülnézést követően a sétáló utcában választottunk egy szimpatikus éttermet, ahol másfél órás pihenő keretében végre valahára megkóstolhattuk a szlovák csodát, a sztrapacskát. Ebéd alatt kicsit esett az eső, ezért nem kapkodtunk az indulással, jól esett a pihenő.

 

 

 

 


A Mária Valéria hídon át érkeztünk Esztergomba - számomra érdekes volt a Bazilikát erről az oldalról megnézni, még sose láttam Szlovákia felől. A városba érve ismét eleredt az eső, olyannyira, hogy egy fa árnyékában kellett rövid időre oltalmat keresnünk. Amúgy nem volt vészes.

 

 

 

 

 

 

Rövid idő után továbbindultunk a 41 km-re levő Szentendre felé. A Dunának ez a partja domborzatilag kevésbé érdekes, azaz szinte sík úton haladtunk egészen Visegrádig, ahol ismét rövidebb pihenőt tartottunk. Megcsodáltuk a Börzsöny mögött lassan lebukó napkorongot, egyszóval jó volt üldögélni a Duna partján csak úgy...

 

 

 

 

 

Még húsz kilométer állt előttünk, s mivel nem akartunk teljesen sötétben haza érkezni, lassan eljátszottunk a tovább indulás gondolatával...

A 11-es út szerencsére elég széles, így jól megfértünk a mellettünk haladó forgalommal, mivel a Leányfalutól vezető kerékpárút itt sem volt használható, nyilván nagyon sáros volt a magas vízállás következtében.

Magditól elbúcsúztunk Szentendrén, hisz Ő itt lakik, s a HÉV felé indultunk. Az állomás mellett egy búcsúáldomást kellett innunk a jól sikerült túrára, szerintem mindenki remekül érezte magát.A fél 11-es hévvel tudtunk hazaindulni,szóval jó késő volt... Éjfél előtt értünk haza, a kilométerórám (mert eznyilván fontos adat) 122 km-t mutatott.

Hogy ez sok-e? Többen éreztük azt, hogy még simán tudnánk 1-2 órát kerekezni, de tény, hogy ennyit menni már jó dolog, komoly teljesítmény. Végülis kibicikliztünk Szlovákiába, megebédeltünk, és hazatekertünk egy nap alatt...

Azonban szerintem nem csak a kilométerek számítanak, hanem az is fontos, hogy nagyon jól éreztük magunkat, és biztosan egy maradandó élménnyel lett gazdagabb mindenki, aki részt vett ezen a csodálatos kiránduláson.

Köszönöm, hogy itt voltatok.

 

   Terv: 2006. 06.10-én találkozó reggel 8.00 és 8.15 között az 1-4 vágányok végénél. Ezek valamelyikéről indul a vonatunk, mellyel a Nyugati Pu.-ról 8.30-kor elhatolunk Verőcére. Verőcéről bringázva megkerüljük a Börzsönyt, majd a letkési határátkelőnél átkelünk az Ipolyon, és Szlovák oldalon eltekerünk Sturovoig. Itt, vagy Párkányban nem kizárt egy sztrapacska, knédli, Zlaty Bazant meg ilyenek, a helyszínen dől majd el minden... Ezután a hídon visszajövünk, és a festői Dunakanyarban kerekezve érkezünk Visegrádon át Szentendrére, ahol a kedvtől függően Hévre pattanva visszajutunk Budapestre, de tekerhetünk is, csak a római parton elfelejtették összeszedni a homokzsákokat, és nagy a por. Majd meglátjuk. .A táv nem vészes, kb 90 km, és a Dunavölgyből adódóan nem lesznek nagy emelkedők. Kezdő kerékpárosok is jöhetnek, feltétel egy jó bicikli. Látogasd meg a fórumot, ha javaslatod van, minden ötletet szívesen veszek. ndenkit szeretettel várok, ismét szuper jó túra lesz

Költségek: Vonatjegy Verőcére bringával együtt 540 ft, hazafelé a HÉV az Árpád hídig kb. 500 Ft.
Az egyéb költségeket mindenki maga kalkulálja, kaja, ital, stb. Kapcsolat emailben, vagy a megadott sms telefonszámon.
A részvétel díjmentes, saját ellátásáról mindenki maga gondoskodik. Ajánlott felszerelés: esőkabát és nadrág, napszemüveg, kaja, tartalék belső gumi, kulacsban víz, csoki. Kisebb szerelést el tudunk végezni bárhol, az úton mindenben segítjük egymást.
Felhívom a figyelmedet, hogy BUKÓSISAK HASZNÁLATA AJÁNLOTT!!

Mindenkit nagyon várok, feltétel egy használható bicaj, és elszántság. Nem lesz nehéz... Mert mindig csak a kezdet nehéz... Legyél ott Te is.

 
 

 

 
 

ADVENTURES - Minden jog fenntartva -