5 napos Nyár bringával    
2006. 07. 02.-tól
2006. 07. 06.-ig

Esetleg egy nap ráadás lehetséges megbeszélés szerint


 

Fotók a túráról>>


 

 

 

 

   

   Volt egy terv... Lett egy csapat... és egy remek hét...
   A túra a tervek szerint indult. Nem túl napos időben startoltunk Bicskéről, így szerencsére nem volt túl meleg. Eleinte lankás, majd később kicsivel nehezebb terepen haladunk Bodajk, majd Szápár irányába. Néhol erős szél fújt, a szápári szélerőmű rendesen dolgozott. Zircre érve eleredt az eső, de innen már gurultunk egészen Veszprémig, ahol első napi szállásunk volt.
   Másnap szintén borús időben indultunk, enyhén szitált az eső. Nagyvázsony felé indultunk, az első órákban még használni kellett az esőkabátokat, aztán később fokozatosan vetkőztünk. Vázsonyvölgyben már sütött a nap. A vár megtekintése után a művészetek völgyén keresztül érkeztünk Tapolcára, ahol derekasan megebédeltünk. Sümegig jobbára emelkedett az út, de nagyon szép vidéken vezetett. Késő délutánra értünk a városba, még éppen volt időnk a vár alapos megtekintésére. Később elfoglaltuk szállásunkat a móri fogadóban, majd vacsora után nyugovóra tértünk.
   Sümegen öt fős csapatunk további két fővel bővült, így reggel heten indultunk Szombathely irányába. A zalai dombság enyhe lankáin tekertünk Zalabér, majd Batyk irányába. Rumra dél körül érkeztünk fagyi időben. Innen Jákra kellemes forgalom mentes úton tekerünk. Jákon két órát időztünk, majd a látványosságok megtekintése után tovább kerekeztünk Szombathelyre. Ekkor már nagyon meleg volt. Szombathelyen kaja közben jött az ötlet, hogy a tervtől eltérve ne menjünk tovább a néhány kilométerre levő szállásunkra, hanem a város egyetemi koleszában keressünk szállást, és maradjunk. Eképp cselekedtünk, maradtunk. Így volt alkalmunk a városban egy kicsit sétálni, körülnézni.
   Reggel korán indultunk, bíztunk benne, hogy nem lesz még nagy a meleg. Bucsu felé egészen a határsávig haladunk, majd innen észak felé közeledtünk Kőszeg felé. A kőszegi hegységet érintve, arra feltekerve tudtunk panorámás helyről lenézni a városra. Jó kis meló volt felmenni a hegyre, és jó volt legurulni róla... Kőszegen megnéztük a Jurisits várat, és még néhány műemlék épületet. Ebéd után tovább indultunk, még sok kilométer volt előttünk, és nagyon meleg volt az idő. Egyenes úton bringáztunk Röjtökmuzsaj felé, majd innen - a tervet megváltoztatva - Fertőhomok felé kanyarodtunk, hogy meg tudjuk nézni a Fertőszéplakon található barokk templomot. A következő település Fertőd volt, ahol megszálltunk. A kastély parkját még sötétedés előtt bejártuk bringával - hatalmas terület. Volt okunk az alvásra - több is.
   Reggel csomagok nélkül indultunk a tó mentén Pomogy felé. Az osztrák oldalon csak Illmitzig hatoltunk előre, ahol a keresztülhajózás előtt két órácskát strandoltunk. A harminc perces hajóút útán Mörbishbe érkeztünk, innen csak egy jókora ugrás Fertőrákos, a határ. Megnéztük a hírhedt kőfejtőt majd Fertőbozra hajtattunk, ahol elbúcsúztunk Lillától, akinek itt ért véget a kaland. Sajnos a nagycenki Szechenyi kastélyt zárva találtuk, ezért majd egyszer visszajövünk... Visszatértünk fertődi szállásunkra, s egy jókora pizzával zártuk a napot.
   Az utolsó nap rendhagyó módon kezdődött. Edina és Eszter az Eszterházy kastélyt részesítette előnyben, Bogi inkább a helyi könyvtárba ment, míg jómagam a már tavaly betervezett, de elmaradt Mekszikópusztára hajtattam. A puszta, és egy kis település tizenkét kilométerre a tóba benyúlva helyezkedik el. Innen már sehova nem vezet az út, hisz itt a határ. Érdekes volt számomra az ország egy újabb végét megtekinteni, érdekes, hogy minden ilyen hely más és más, egy a közös bennük varázslatosak. Külön érdekes volt, hogy találtam egy struccfarmot, és etettem a madarakat. Visszatekerve a kastélyhoz összejött a csapat, és elindulhattunk végre Győr felé. Hosszú, teljesen sík úton pedáloztunk. Nagyon meleg, fülledt idő volt, a Hanság nemzeti parkon haladtunk végig. Markotabödögén abban a szerencsében volt részem, hogy láthattam egy ökrös szekeret. Utoljára gyerek koromban láttam ilyet. Késő délután Lébényben ebédeltünk, innen hatkor indultunk tovább, és két óra múlva a pályaudvaron voltunk. Öt percünk volt a vonat indulásáig. Köszönöm.

 

A terv...

Kedves leendő útitársunk! Egy kellemes nyári kikapcsolódást szeretnék figyelmedbe ajánlani. Ha még nem döntötted, el, hogy merre indulj, vagy már eldöntötted, de még van szabad kapacitásod, nézd meg ezt az ajánlatot, hátha tudunk adni 5 kellemes napot.
   Fontos tudni, hogy mi nem vagyunk utazási iroda, egyszerűen csak örömünket leljük a kerékpáros országjárásban. A feltüntetett díjak nem a részvételi díjak, hanem az út során felmerülő, vagy várhatóan felmerülő költségek. Mi nem szedünk be pénzt semmilyen módon, így hasznunk sem származik a túrák szervezéséből. A feltüntetett összegek ezért csak tájékoztató jellegűek, és csak reprezentálják a várható költségek nagyságát, de nem garantáltak. A költségeket nagy mértékben befolyásolják saját fogyasztási szokásaid is, ezért egy-egy túra akár 100%-os eltérést is eredményezhet a bekerülési költségek tekintetében.
   Általában elmondható, hogy 5000Ft/fő/nap összeg elég, ebből a kemping 800-2200 forint, az étkezés, italok, és persze gyakran a vonatozás felmerülő költségei teszik ki összeg többi részét.. A lefoglalt szállások díjait külön feltüntettük. Ez alapján egy 5 napos túra nagyjából 25.000 forintba kerül. Persze ennyi pénzből panzió jellegű szálláson is meg tudunk szállni, ezért a mostani túrát is úgy szervezzük, hogy aki nem akar sátorozni, annak előre foglalunk szállást fizető vendéglátó helyeken is. Ezért szükséges jelentkezni!!

Amit szeretnénk: 5 nap önfeledt és szabad bringázást adni Magyarország válogatottan szép vidékein.
Bicske -
Zirc - Veszprém - Nagyvázsony - Sümeg - Ják - Szombathely - Kőszeg - Fertőd - Illmitz - Morbish am See - Fertőd -Győr

1.
Vonattal utazunk Bicskére. Innen Bodajk, Zirc érintésével érkezünk meg Veszprémbe a délutáni órákban.
A foglalt szállás Veszprém mellet, Kádártán lesz, kemping Veszprém belterületén található.
Ha az idő lehetővé teszi, első este szalonnasütést rendezünk, tábortüzzel, meg ilyenek.
Szállás: Fogad6lak, Kádárta, Kenderföld u. 31. (0688-458-100, 0620-338-1897)
www.szallasinfo.hu/fogad6lak
Díj: 2500Ft/fő/éj + adó (300ft), az ár reggelit nem tartalmaz, 1 db kétágyas, és 1 db 4 ágyas szoba foglalva.
2.
Korai reggel (8.00) indulás, kaja egy közértnél, vagy akárhol. Utána Nagyvázsonyi vár megtekintése. Áthaladás a művészetek völgyén (Kapolcs, Vigándpetend, stb). Végighaladunk a Balaton felvidéken, a kora délutáni órákban érkezünk Sümegre, a szállás elfoglalása után meg lehet nézni a várat, nagyon szépen van megcsinálva, érdemes. A kemping egy strand területén van, szal itt is jól el lehet tölteni az időt...
Szállás: Sümeg, Móri Fogadó, Kossuth u. 22 (0687-352-489),
www.sumeg.hu
Díj: 3500 Ft/fő/éj, az ár egy étkezést (vacsi vagy reggeli) tartalmaz. 3 db 2 ágyas szoba foglalva.
3.
Indulás 8 óra körül. Kényelmesen eltekerünk Jákra, ahol megnézzük a legrégibb magyarországi román kori templomot. Innen 20 perc Szombathely, ahol nagyon kultúrált kemping vár minket, a közelben Tesco (a készletek utánpótlásához). A foglalt szállás további 10 km-re található, onnan már nem megyünk vissza...
Szállás: Torony, Petrovics panzió, Réffy L. utca. 2., (06-94/352-142),
www.petrovicspanzio.hu
Díj:7400/2fő/éj, az ár a reggelit tartalmazza. (6200 reggeli nélkül 2 fő részére). 3 db 2 ágyas szoba foglalva.
4.
Indulás 8 körül. Változatos terepen haladva érkezünk el Kőszegre, út közben lesz emelkedő és lejtő is bőven. Kőszeg a legszebb magyar városok között van, szóval lesz látnivaló bőven. (Jurisits vár, óváros, stb). Nagyjából 1 óránk lesz városnézésre, ha akarjuk, utána tűz tovább Fertődre. Ez lesz a túra legnehezebb napja, ezért indulunk kicsit korábban. Valószínüleg Fertődre 6 után érünk. Még megnézhetjük a kastály parkját, nagyon szép, érdemes áldozni rá egy kis időt. Ezután kaja, vagy akármi jöhet, de főleg pihenés lesz.
Szállás: Fertőd, Nyikos Vendégház, Óvoda u. 3., (0699-370-189)
www.nyikosvendeghaz.fw.hu
Díj: 3500 Ft/fő/éj, az ár a reggelit tartalmazza, (3000 reggeli nélkül). Szállás 6 fő részére foglalva.
5. Az ötödik napon többféle módon is cselekedhetünk. Ezek a lehetőségek a következők:
Első verzió:Áttekerhetünk Ausztriába, Illmitzbe, ahol megnézhetjük közelről a Fertő tavat, mivel van egy strand, és egy kikötő. Innen hajóval át lehet kelni Morbish am See-be, ahonnan bringával kell vissza jönni, de közben meg lehet nézni a Fertőrákosi kőfejtőt, Nagycenken a Széchenyi kastélyt, ezekre a helyekre nem drága a belépő. Ez esetben 5 körül érkeznénk vissza Fertődre, ahol irány a vasútállomás, haza tudnánk jönni estére.
Második verzió: reggeli után a Fertő-Hanság nemzeti parkon keresztül teljesen sík vidéken (mintegy levezetésként) elmegyünk Győrbe, ahova délután érkeznénk. Itt vonatra pattannánk, és hazajönnénk.
Harmadik verzió: Végső pihenőnapként gyalog megtekintenénk a Fertődi Eszterházy kastélyt, ami hazánk legnagyobb, és most már felújítottan a legszebb kastélya. Nagyon drága a belépő, 2 vagy 3 ezer forint, de érdemes egyszer megnézni. Csodálatos a parkja is, szóval van látnivaló bőven. Ebben az esetben is este jönnénk haza vonattal, esetleg egy rövidebb bringázás még beleférne mondjuk Osliba, és onnan Kapuvárra, ez csak 30 km.
Az ötödik nap tekintetében a legjobb az első verzió, de többségi szavazást rendezünk, sőt, akár több felé is mehetünk, egyeztetünk.
Ha az ötödik nap programjából több mindent meg akarunk valósítani, akkor tarthatunk egy ráadás napot, ez csak pénz és idő kérdése. Ebben az esetben az előző szállást még egy napig igénybe tudjuk venni.

FIGYELEM!! A túrára jelentkezés szükséges. Ezt megteheted emailben, telefonon, msn-en, lényeg, hogy jelentkezz, ha jönni akarsz.  Email
A szükséges felszerelésről itt találsz irányadó gondolatokat, kattints ide. Kérdéseket a fórumában is feltehetsz, mindenre szívesen válaszolunk.

 

 
     
     
     
     
 

ADVENTURES - Minden jog fenntartva -