Aktuális

Galéria

Fórum Cuccok   2007 2006 2005 Kapcsolat
Információk   Közösség
 

Evezés a Túron
2006.07.15.  -től
2006. 07. 25-ig
Evezés a Túron, megbolondítva egy kis kerékpározással

Térképek
1. nap
2. nap
3. nap
4-11 nap

Fotók a túráról>>

 

Túr Tour 2006

A túra tervezete:

A túra első része:
Kerékpárral indulunk Budapestről, a Keleti pályaudvarról. Találkozó a pályaudvar főbejáratánál szombat reggel 5.50-kor. A 6.15-ös vonattal megyünk Vámosgyörkig, onnan bringázás...
Lényege, hogy 3 nap kerekezés után július 17-én érkezünk Nagyhódosra.
1. nap: Vámosgyörktől eltekerünk Tiszacsegére, szállás sátorban a kempingben.
2. nap: Tiszacsege - Nyíregyháza, vagy ha tudunk eljutunk Nagykállóra, vagy még tovább. Szállás ahogy sikerül, majd a helyszínen kitalálunk valamit. Vagy sátor, vagy kiveszünk egy-két szobát, mit tudom én.
3. nap: Az előző végponttól elhatolunk Nagyhódosra, az első alaptáborba. Innen indul a túra második része.

Ha Te csak az evezésen akarsz részt venni erre is van lehetőséged, egyszerűen utazz vonattal Zajtára július 17-én, ahol különbusszal várunk, ami elszállít Téged is Nagyhódosra. A kerékpárral érkező csapat itt csatlakozik egy kb. 20 fős társasághoz, akik az evezés, a természet, a Túr miatt érkeznek ide, ahogy mi is. Jó csapat lesz.
Innen indul az evezős túra az alábbiak szerint:

A túra második része:
3. nap: Egyéni leutazás esetén találkozó Zajtán, ahonnan különbbusszal beszállítjuk a túrázókat és a csomagokat Nagyhódosra az ifjúsági táborba. Keresd Pataki Ákost, nem fogod eltéveszteni. A táborban  ismerkedési est, tábortűz, hajóbeosztás megbeszélése.
4. nap: Első evezőnap: eligazítás, hajóátvétel a délelőtti órákban. Bepakolás, evezés Sonkádig (15 km 4-5 óra evezés). A "Kis-bukógát"-nál kiszállás, a kenukat átrakjuk az Öreg-túrra, - a másnapi indulás helyszínére - majd tábort verünk a parton.
5. nap: Második evezőnap, evezés Kölcséig, (10 km 4-5 óra), kiszállás a kölcsei Tájmúzeumnál, ahol táborozni fogunk.
6. nap: Harmadik evezőnap, evezés Túristvándiig, ahol az egyetlen, - még ma is - működőképes vízimalom található (10 km 4-5 óra). A parton kézzel dagasztott, kemencében sütött házi kenyér és lángos kapható. Az éjszakát a helyi kempingben töltjük.
A Túrról annyit érdemes megjegyezni, hogy ez egy keskeny, lassú folyású, de annál izgalmasabb folyó. Az izgalmakat a keresztben bedőlt fák jelentik, melyek a víziutat szinte teljesen elzárják. Elvileg minden tavasszal kitisztítják a medret, de ebben nem bízunk, ezért viszünk magunkkal a hajóban fejszét, lombfűrészt, motoros fűrészt, bozótvágót, nádvágót... A Túron éppen az akadályok miatt alakítottunk ki ilyen rövid távokat, hogy ne kelljen sötétben megérkezni az evezés után.
7. nap: Pihenőnap. Túristvándiból felköltözünk Tiszabecsre.(Nézd meg a harmadik térképet) A csomagokat az utánfutó, a résztvevőket lovasfogat szállítja, ami nem egy mindennapi élmény. Út közben Szatmárcsekén és Tiszacsécsén is megállunk, ellátogatunk a Kölcsey Emlékházba és a hírneves Kopjafás temetőbe, illetve megnézzük a Móricz Zsigmond-házat és emlékkiállítást. Táborverés Tiszabecsen az Albatrosz kempingben.
8. nap: Negyedik evezőnap, evezés a Tiszán Szatmárcsekéig. A Tiszán már igen jelentős a sodrás, ezért kb. 3-4 óra alatt leérünk Csekére (25 km). Ezen a szakaszon található a híres "Túr-bukó" három méteres mesterséges vízesése, ahol dögönyöztethetjük elsatnyult testünket.
9. nap: Utolsó evezőnap, délelőtt leevezünk Kisarig (15 km 2-3 óra) és egy kis sziget mellett ütünk tanyát. Délután kirándulhatunk Tarpára, ahol megnézhetjük az igazi kuriózumnak számító tarpai szárazmalmot. Este tábortűz mellett búcsúzunk a Tiszától.
10. nap: Reggel pakolás, majd búcsúzkodás és hazautazás. A kerékpáros szakasz majd erőnléti állapotától függően kitalálja, hogy jön -e visszafelé egy napot bringával, vagy inkább vonatra száll, és 4-5 óra vonatozás után leszáll mocskosan, fáradtan, de a világ legboldogabb embereként a Keletiben.

FONTOS INFÓ:A túrázókat csomagszállító autó kíséri, így csak a napi felszerelést (élelem, ivóvíz, napi ruházat, stb.) kell a kenuban vinni. Kérünk mindenkit, hogy a gyors haladás érdekében a fel- és lepakolásnál a lehetőségekhez mérten segítsen! A kocsiban (utánfutóban) hagyott dolgaidhoz csak a beérkezés után férhetsz hozzá! Hozz szemeteszsákot magaddal, a saját szemetedet naponta gyűjtsd össze és dobd ki! Kérünk Te is járulj hozzá, hogy ez a gyönyörű környezet egyszer valóban tiszta lehessen!

Étkezés: A részvételi díj tartalmazza a reggelit és az esti meleg vacsorát, aminek elkészítésében mindenki ki veszi a részét. Az első három nap értelemszerűen nincs főzés, egyénileg oldjuk meg a kajálást. A részvételi díj az evezés alatti napi 2x étkezést tartalmazza, melyet mi magunk készítünk, az előre megvásárolt alapanyagból
Szállás: Saját sátorban, part menti kempingekben, táborhelyeken. Nem mindenhol van melegvíz. Sonkádon és Kölcsén vadkempingezni fogunk a Túr partján, ahol WC és fürdési lehetőség sincs.


 Költségek:
   A túra első, kerékpáros szakasza önköltséges, azaz annyiba kerül, amennyit költessz. A kaját, kempinget, egyéni kiadásokat kell fedezni.
   A túra második szakaszának díja 25.000.- Ft/fő, amely tartalmazza a hajóbérlést, hajószállítást, a csomag szállítást, a kempingek költségeit, a lovaskocsizást Túristvándiból, az étkezést (reggeli, vacsora), a különbuszt Nagyhódosra, a túravezetést és szervezést.  A fenti költség tehát tartalmaz mindent, amire az evezés alatt szükséged lehet, de természetesen lehetnek további költségeid, ez itt is egyéni fogyasztásod szerint alakul.
Étkezés: A részvételi díj tartalmazza a második szakaszban reggelit és az esti meleg vacsorát, aminek elkészítésében mindenki kiveszi a részét, ha enni akar, mivel magunknak főzünk a kempingekben.
Szállás: Saját sátorban, part menti kempingekben, táborhelyeken. Nem mindenhol van melegvíz. Sonkádon és Kölcsén vadkempingezni fogunk a Túr partján, ahol WC és fürdési lehetőség sincs.

AJÁNLOTT FELSZERELÉSEK:

Személyes okiratok, íróeszközök, sátor, hálózsák, laticel, elemlámpa, tisztálkodó szerek, törülköző, egyéni és általános gyógyszerek, szúnyogriasztó, napolaj, konzervnyitó, bicska, étkészlet,  ruházat (fürdőruha, fehér póló, sapka, napszemüveg, tornacipő, esőköpeny, meleg ruha), szigetelőszalag, szemeteszsák, kötél, hajómosó szivacs, víztároló eszköz. Hozz magaddal vastag cementes zsákot, vagy műanyaghordót, hogy az evezés alatt a holmid ne legyen vizes (élelem, törölköző, stb.). Ügyelj a praktikus csomagolásra, csak a legszükségesebb dolgokat hozd, de azok ne hiányozzanak!
Rossz felszereléssel szívás a túrázás, ha kérdésed van, vedd fel velünk a kapcsolatot,  segítünk. Nézd meg a Cucc menüpontot is...

FIGYELEM!! A túrára jelentkezés szükséges. Ezt megteheted emailben, telefonon, skype-on, lényeg, hogy jelentkezz, ha jönni akarsz.  Email

JELENTKEZZ!!

 
Email cím
Jelszó

Regisztráció

 

 

 
       
             
   

ADVENTURES - Minden jog fenntartva - Sárközi Dávid 2005 - Jogi álláspont