Hiba! Nincs engedélyezve a javascript a böngésződben! Az oldalt csak részben tudod megfelelően használni. Engedélyezned kell a javascriptet!
Információk Közösség

Túra időpontja
2008. 03. 29. szombat

Túra útvonala
Szárliget
Mária szakadék Vitányvár Zsigmondkő Várgesztes

 

Táv: 14 km
Közepes túra

Fotók a túráról

A túra fóruma

 

Vértesi zsongás
Kitekintés a Zsigmond-kőről

  Reggel 25-en indultunk Szárligetről a Vértes túrára. A kék jelzésen haladtunk a Mária szakadékon keresztül. Kellemes, nem túl meleg időnk volt. A szakadék kijáratánál kicsit szemerkélt az eső, sokan elővették az esőkabátot, de csak rövid ijesztés volt az időjárás részéről. A régi temető után a kék jelzést követve jobbra kanyarodtunk. Ekkor megint kicsit tisztult az idő. Két újdonsült csatlakozónk ekkor hívott, hogy a rossz vonatra szálltak, ezért lemaradtak, de már a szakadéknál vannak, hogy tudnának utolérni. Egyszerűen - mondtam - úgy, hogy siettek. A Vitányi várig visszafogtuk a tempót, Eszter a vár előtt még útjelzést is eszkábált, nehogy elvétsék az irányt.

  A Vitány-várban ebédszünetet tartottunk, majd épp indulni készültünk, mikor a "hátvéd" is befutott.
A várból meredeken ereszkedtünk le, rövid ideig a zöld,  majd ismét a kék jelzésen haladtunk tovább. Az idő megint esőbe fordult, a Rockenbauer emlékfánál már rendesen esett. A tempót tartva mentünk a Szarvas-kútig, ahol az esővédő alá húzódva tartottunk negyed óra szünetet, mely alatt valamelyest csökkent az eső.
 

Email cím
Jelszó

Ingyenes email cím! Csapj le rá!

 

Új funkció! Töltsd fel a közös kirándulásokon készült fotóidat az Archívumba.
 

  Tovább indultunk, majd nem sokkal később - Zsolt kérésére - egy kisebb off road kerülőt tettünk a Robinson kunyhó emlékhely felé. Innen is szép kilátás nyílt egészen Oroszlányig. Rövidesen tovább indultunk a Zsigmond-kő felé.
  Az utolsó szakasz kissé meredek, csúszós volt, de mire ideértünk, már nem esett. Az oromra felkapaszkodva a völgy panorámája tárult elénk, csodálatos napsütésben volt részünk. Kellemesen szárítkoztunk a köveken, majd később a falu felé vettük az irányt.

  Itt kétfelé vált a csapat, mivel többen a négyórás, míg a csapat másik fele a fél hatos buszt tartotta megfelelőbbnek. A korai buszt választók egy része felrohant a gesztesi várba, néhányan a busz megállójában maradtak, akiktől elbúcsúztunk. A fél hatos csapattal felsétáltunk a várba - a vár oldalába egy kifejezetten meredek emelkedőt találtunk, ezért nem mentünk körbe a műúton, hanem itt másztunk fel. A vár tetején feljutottunk a kilátóba is, majd a presszóban egy forró vagy épp hideg ital mellett beszélgettünk.
  Időben lesétáltunk a buszmegállóba, ahonnan a terv szerint Tatabányára, majd Pestre (illetve volt, aki Bicskére) utaztunk.
Köszönet mindenkinek, aki részt vett a kiránduláson, remélem, jól éreztétek magatokat. Erre választ ad, ha legközelebb is jöttök, de ahogy én láttam, jó kis túra volt.
 

INGYENES ÉRTESÍTŐ!

Ha időben akarsz értesülni egy-egy új programról, add meg email címedet. Heti egy levelet küldünk

ÉrtesítőMail

 
Túravezetőket keresünk, akik szívesen terveznek érdekes kirándulásokat. Jelentkezz itt.
 

Találkozó 2008. 03. 29-én 8.10-kor a Déli pályaudvar 1. vágányánál Szárliget állomásig megváltott vonaljeggyel. A vonatunk 8.25-kor indul.
  A terv Szárligettől szerint a Mária szakadékon keresztül jutunk el a Vitány-várig. Itt pihenőt tartunk, majd a meredeken lejtős és ezért kissé csúszós helyoldalon lemászva a K jelzésen jutunk el a Zsigmond-kő peremre, ahonnan nagyon szép kilátás nyílik Várgesztesre. Újabb pihenő, majd lemegyünk a településre. Innen busszal, majd vonattal utazunk haza, érkezés a kora esti órákban. (Ha időnk engedi, felmegyünk a gesztesi várba is egy meleg teára.)

A részvétel a kiránduláson ingyenes. Saját ellátásáról mindenki maga gondoskodik, ahogy a megfelelő öltözetről is. Az utazási költség várhatóan 2.000 forint. Mindenkit szeretettel várunk, aki kedvet érez ehhez a gyönyörű kiránduláshoz.

Jogi álláspont

ADVENTURES Túrakör 2008 - Kirándulás Magyarországon

További partnereink listája