Hiba! Nincs engedélyezve a javascript a böngésződben! Az oldalt csak részben tudod megfelelően használni. Engedélyezned kell a javascriptet!
Információk Közösség

Túra időpontja
2008. 04. 26. -
2008. 04. 27.
Szombat - Vasárnap

Túra útvonala
Károlytáró
Mátrakeresztes
Csóka-kő
Ágasvár
Csörgő-patak

Táv:
1. nap: 10,5 km
2. nap: 13,5 km
Közepesen nehéz túra

Fotók a túráról

Kétnapos túra a Mátra-hegységben
...Szállás az Ágasvár turistaházban

  A kirándulás csodás volt. Az időjárás kedvezett, de nem volt túl meleg. Első nap Károlytórótól a sárga, majd jelzetlen úton jutottunk el Mátrakeresztesre. Itt egy csors ebéd, majd folytattuk utunkat a turistaház felé.
  Meredeken emelkedett az út, majd az Óvári rétre érkeztünk. Csodálatos virágba borult fák voltak minden felé. Rövid körséta után Zoltán forráshoz, később a menedékházhoz értünk. Megkaptuk a szobákat, leraktuk a csomagokat.
  Az étteremben kézi készítésű igazi csokoládét és helyben főzött boltban vásárolt szilvapálinkát kóstoltunk. Vacsora előtt rövid sétát tettünk a környéken, megnéztük a török lábnyom nevű érdekes(?) képződményt.

  Később az étteremben kandalló mellett vacsoráztunk, teáztunk.
  Lefekvés előtt a szobákban a vaskályhában tüzet raktunk, mely kellemesen felfűtötte a szobát. Ahogy hallottam, elég hamar elaludt mindenki.
  Reggel viszonylag korán, hét előtt mindenki fent volt. A konyhán mér készült a rántotta, reggeliztünk. Kilenc óra előtt útra keltünk az Ágasvár csúcs felé. Meredek, sziklás ösvény vezetett fel az épület mellett. Megdolgoztunk a panorámáért, mely a tetőn várt. Rövid szusszanás után folytattuk az utat, innen a gerincen haladtunk egészen a Szamárkő szikláig, mely a gerinc másik végpontja. Mivel az út innen számunkra kedvezőtlen irányba vezet, letértünk róla, és a meredek hegyoldalban haladtunk lefelé a Csörgő-patak irányába.
  Köves, avarral borított aljzaton haladtunk legalább fél órát, mire a

patakvölgybe értünk. Csodálatos látvány tárult elénk. A vízbe alig-alig mozgó szalamandrák, hatalmas sziklák, érintetlen környezet. Mindenki elég izgatott volt, ami érthető is ilyen nem mindennapi élmény esetén. Sokáig haladtunk a patak partján, a kövek között ügyeskedve.
  Néhol kisebb tornamutatványokra volt szükség a továbbjutáshoz, de ügyes volt mindenki, nagyszerűen éreztük magunkat. Egy-két vízbe lépéstől eltekintve nem történt semmi borzasztó, talán kicsit lepirult az arcunk a kellemes napon.

INGYENES ÉRTESÍTŐ!

Ha időben akarsz értesülni egy-egy új programról, add meg email címedet. Heti egy levelet küldünk

Kirándulás értesítő Mail

 

 

  A partoldal hirtelen emelkedett, pár perc alatt húsz méter magasan álltunk a víz fölött. Alattunk folyt a patak, függőleges sziklafal tetején álltunk, és néztünk lefelé. Páratlan élmény volt. Később visszaérkeztünk Mátrakeresztesre, ahol ismét ebédeltünk.
  Innen másik utat választottunk, mint amin idefelé jöttünk, s a faluban dél felé fordultunk. Hamarosan az utat elhagyva, a fák között vágtunk át az erdőn. Azonban röviddel ezután ismét "utat fogtunk", mely bár jelzetlen volt, de kellemesen ereszkedve vezetett a Kaszab-rét felé.
  Károlytáró innen csak fél óra. Kényelmesen volt időnk az ötös buszig. Lesétáltunk, s a megállóban még volt időnk uzsonnázni is. Kissé fáradtan érkeztünk vissza Gyöngyösre az autókhoz, majd repültünk hazafelé.
  Köszönet mindenkinek, aki eljött, remélem, sok-sok maradandó élménnyel gazdagodott mindenki.
  Gyertek máskor is. :)

 
Túravezetőket keresünk, akik szívesen terveznek érdekes kirándulásokat. Jelentkezz itt.
 

A kirándulásról...

A kirándulás 2008. 04. 26-27-én lesz. FIGYELEM! Április 26-a munkanap! Mielőtt jelentkezel, nézz utána, elenged-e a főnököd! A túra helyszínére autókkal utazunk, az ide vonatkozó helyigényeket a fórumban egyeztetjük. Kérem, hogy a kirándulás résztvevői közül jelezze, aki tud autóval jönni. (1 vagy 2 autóra van szükség, az utazási ktsg. megoszlik a bent ülök között. Ez olcsóbb és kényelmesebb, mint vonattal, busszal utazni.) Találkozó reggel 7.20-7.40 között Zuglóban, a Fehér úti BKV buszvégállomás mögötti parkolóban. (Árkáddal szemben, a volt BKV székház mögött, Google térkép itt megtekinthető. A "feles" kocsikat a parkoló környékén lehet hagyni.) Innen indulunk a 105 kilométerre levő Károlytáró bányászlakótelepre.

Terv szerint 10 óra körül érkezünk le a Mátrába. Gödöllő felé megyünk, hogy az autópályát elkerüljük, hisz csak 50 km-t tudnánk rajta megtenni, nem látom értelmét.

1. Napi program - április 26.
Károlytárótól a Térkép szerinti naranccsal jelölt úton túrázunk. Mátra keresztes után meredek úton kirándulunk fel a Csóka-kő sziklához, ahol hosszabb pihenőt tartunk. A panoráma megtekintése, kaja, miegymás után folytatjuk az túrázást egészen leendő szállásunkig. Este a lehetőségektől függően megpróbálunk tábortüzet rakni a szabadban, esetleg sütünk valamit, ahogy kijön a lépés. Lehetőség szerint készülni kell a hidegvacsorára is. A napi túra táv 10,5 km, ami nem sok, de a Csóka-kő várhatóan lassabb tempót diktál majd a kiránduláson.

Szállásunk
a Magyarországon talán legszebb környezetben lévő Ágasvár turistaházban lesz. Erről nem írnék bővebben, hanem kérlek, tekintsd meg honlapjukat, mely részletes, széleskörű információkat nyújt a házról. Az árakról röviden: szállás 1500Ft/éj, ha nincs hálózsákod, akkor ágynemű 650 Ft. Reggeli igény szerint kérhető.
Komfort
: 4 fős szobák 2 db emeletes ággyal, közös zuhanyzó, külső wc. De hát ugye nem a szállásért megyünk... A szobákat úgy osztjuk el, hogy mindenkinek jó legyen... (Pl. fiúk-lányok.) További infók a turistaház honlapján.

Sikerült csinálnod pár jó fotót? Töltsd fel képeidet a közösbe - Archívum

2. nap programja - április 27.
Reggel ébresztő 7 óra körül. 8 órakor indulunk a Térkép szerinti kék túra útvonalon. Felmegyünk az Ágasvár kilátó tetejére, ahonnan a legszebb panoráma tárulhat elénk, ha jó az idő. Az Ágasvár csúcson [788m] át haladunk a Szamárkő szikláig, majd ha a terep engedi, a lilával jelölt vonalon leereszkedünk a Csörgő patak völgyébe a Gyula-barlanghoz. Ha ez a terep vagy a növényzet miatt nem lehetséges, akkor a kék terv szerint túrázunk tovább a szurdok felé. Várhatóan a patakmederben kell kirándulni, sziklás, vizes útra is fel kell készülni.
A túra a továbbiakban a térképen látható módon alakul, rövid szakaszt az előző napi úton teszünk meg, majd kisebb kerülővel jutunk vissza a buszmegállóhoz. A napi túra táv 13,5 km, ami szintén nem sok, de az út első szakaszán lehetséges, hogy lassan tudunk csak haladni, esetleg kerülnünk kell, és a kocsikkal még haza is kell utaznunk. Ezért azt gondoltam, hogy ezzel a távval mindenki elégedett lesz. Várható hazaérkezés a vasárnap esti órákban az Örs vezér térre.

Röviden a kirándulás-felszerelésről: Hálózsák, esőkabát, zseblámpa, bicska, 1 váltás zokni, meleg pulóver, ivóvíz, hidegélelem négy étkezésre. Javasolt a túra bakancs használata. A turistaházban csak 2 órán át van áram az esti órákban, vételezés nem garantált, világítás nincs.
Költségek: szállás: 1.500, útiktsg: 1.300ft/fő (4fő/autó esetén), egyéb költségek saját igény szerint. (Reggeli, ágynemű, stb.) Ha van rá igény, a második napon ebédelhetünk Mátrakeresztesen, ha lehet.

A Mátra túra nyitott, a szabad helyek figyelembevételével mindenkit szeretettel várunk, aki kedved érez ehhez a gyönyörű és biztosan nem mindennapi kiránduláshoz. Akár családi programnak is szívesen ajánlom, gyerekek is jöhetnek, élvezni fogják.

További partnereink listája