Hiba! Nincs engedélyezve a javascript a böngésződben! Az oldalt csak részben tudod megfelelően használni. Engedélyezned kell a javascriptet!
Információk Közösség

Túra időpontja
2008. 05. 11.
Vasárnap

Túra útvonala
Kosd
Násznép barlang
Naszály-tető
Gyadai tanösvény
Sóskahegy
Nőtincs

Pünkösdölés a Naszály tetején
... rövidítés is lesz...

Ami történt...
  Először is szeretném kifejezni köszönetemet Nőtincs község polgármesterének, Szegner László úrnak valamint fiának, amiért önzetlen és gyors segítséget nyújtottak számunkra teljesen ismeretlenül is.

  Köszönöm a segítséget Anikónak, Szaminak és Szekeres Zolinak, amiért időt, energiát és autójukat nem kímélve segítséget nyújtottak a kialakult helyzet megoldására.

  A terv szerint 30 fővel indultunk reggel Vácról Kosdra, majd onnan a Naszály felé. Csodálatos, vagy talán kissé meleg is volt az idő, szerencsére a fák árnyékában ezt kevésbé éreztük. Az első kilométerek végig emelkedtek, előbb enyhén, aztán egyre meredekebben. Hamarosan felértünk a Násznép barlanghoz, ahol sokan bementek a barlangba, és megnézték az érdekes képződményt. A beiktatott barlang és kajaszünet után a meredek hegyoldalon sziklákon másztunk vissza az ösvényre, majd folytattuk utunkat a Naszály-tető felé. Itt aki akart, felmászott a kilátó toronyba megcsodálni a panorámát, majd a hegy oldalában egy napsütötte tisztáson gyülekeztünk.
  A hegytetőt  melyet meredek és fárasztó úton közelítettük meg - ezért ismét rövidebb pihenő következett. Miután ismét együtt volt a csapat, lejtős úton folytattuk utunkat lefelé, hirtelen veszítve magasságunkból. A hegykúp lábánál balra fordultunk, egy kisebb kört téve felkapaszkodtunk a Szarvas-hegyre, majd  a Sárkány gödör nevű naszályi víznyelő barlang bejárati tölcsérét is megnéztük.
  A kék jelzésen továbbhaladva végig lefelé ereszkedtünk a Bik-kútig, ez volt a túratáv fele. Pár perc pihenő után tovább haladtunk, s rövidesen a Gyadai tanösvényre értünk. Ezt keresztezve a billenő hídon át  röviden a piros, majd jelzetlen úton haladtunk tovább. Szendehely és Nőtincs között meredek szőlődombok állták utunk, a meleg napsütésben megdolgoztunk velük rendesen. A domboldalban ismét pihenőt tartottunk, majd még egy nekirugaszkodás következett. A lefelé vezető néhány kilométeres út már csak levezetés volt - igaz, egy kerítés akadályt azért kifogtunk. :) Szerencsére a kaput sikerült leakasztanunk, így nem kellett a kutyával átmászni rajta, majd ahogy elhagytuk a területet, rendbe tettünk mindent.
  Nőtincsre érve szembesültünk azzal a ténnyel, hogy a helyesnek vélt (amúgy az is volt) menetrend ellenére csak négy óra múlva lenne egy busz a tizenöt kilométerre levő Vácra. Ez még a kocsma udvarán is elég fájdalmas hír volt, s nem szabad elfelejteni, hogy legfiatalabb társunk egy kilenc éves kislány volt, aki (velünk együtt, de kevésbé) fáradt lehetett az egész napos túra után. Megpróbáltunk segítséget szerezni, s ez az egyik helyi képviselő személyében sikerült is. Bár a falu saját kisbuszát nem sikerült kölcsönkapni, a polgármester és fia saját autóikon a sofőröket és még aki fért, beszállította a váci pályaudvarra.
  Saját autóinkkal kétszer fordulva a többieket is lehoztuk Vácra, ahonnan már nem volt több akadály. A vonattal utazók is nyolc körül már Pesten lehettek, kicsit később az autós csapatok is hazaérkeztek.
  A menetrend benézéséről a blogban írtam pár sort. Aki eljött, talán jól érezte magát. Köszönet a résztvevőknek, ha tetszett, gyertek máskor is.
  Ismét beigazolódott a régi közhely: minden jó, ha a vége jó.

---:::---
 

Email cím
Jelszó

Ingyenes email cím! Csapj le rá!

Új funkció! Töltsd fel a közös kirándulásokon készült fotóidat az Archívumba.

Táv: 18
Közepes túra

Térkép
Fotók a túráról
A túra fóruma

 

Utoljára Szilveszter napján jártunk a Naszályon, ahova sokaknak még soha nem sikerült feljutni. :) Arra gondoltam, hogy ezen a szép pünkösdi hétvégén - Dorka unszolására - beiktatunk egy ilyen jellegű testmozgást is.

Találkozzunk május 11-én Vácon a vasúti pályaudvaron 9.00-kor, a Nyugatiból a 8.05-ös vonat pont ekkor ér le. Ahogy összejöttünk, irány a buszpályaudvar, és a 9.20-as busszal utazzunk tovább Kosd-ra, innen indul a túra. (A vonatos utazás kiváltását megszervezhetjük autós utazásra, részletek a fórumban.)

INGYENES ÉRTESÍTŐ!

Ha időben akarsz értesülni egy-egy új programról, add meg email címedet. Heti egy levelet küldünk

ÉrtesítőMail

Túravezetőket keresünk, akik szívesen terveznek érdekes kirándulásokat. Jelentkezz itt.

Kosdról a térkép szerint a Násznép barlang meglátogatásával kezdjük, a barlang miatt zseblámpa legyen mindenkinél, aki látni akarja belülről is. A barlang után irány a 653 méter magas Naszály-tető, ahol van torony is, fel lehet mászni, nagyon szép a kilátás a tetőről.
A továbbiakban lefelé haladva érintjük a Gyadai tanösvényt, majd a Sóska-hegyen áthaladva kiadós séta után érkezünk meg Nőtincsre. Innen a Volán az úr, vissza Vácra, majd ki merre lát.

A túra távja kellemes, a Naszályon van egy-két húzós emelkedő, de bátran ajánlom bárkinek. És a hétfői nap ott lesz még a pihenésre. Háziállatokat is lehet hozni, pl. Dorka kutyája biztos ott lesz.

A túrán mindenkit szívesen látunk, aki kíváncsi a Cserhát eme kis hegyére. Zseblámpát mindenki hozzon magával. A program önellátós-önköltséges, évszaknak megfelelő öltözet ajánlott.

Az utazási költség teljes áron 1.625 Ft, ebből a vonatjegyet, mely 1000 Ft, ki tudjuk váltani autós utazással, ebben az esetben 620 Ft az 1 főre eső üzemanyag költség, és 600 Ft a buszjegy.

A Fórumban jelezze mindenki, aki autóval szeretne jönni.
Aki vonattal akar utazni Vácra, nem kell előre jelentkeznie.


Adventures.hu
100%-ig magyar

Jogi álláspont

ADVENTURES Túrakör 2008 - Kirándulás Magyarországon

Tracker

További partnereink listája