Hiba! Nincs engedélyezve a javascript a böngésződben! Az oldalt csak részben tudod megfelelően használni. Engedélyezned kell a javascriptet!
Információk Közösség

Túra időpontja
2008. 07. 19-26.
szombat-szombat

Túra útvonala
Evezős szakasz
Nagyhódos
Kölcse
Túristvándi
Tiszabecs
Szatmárcseke
Kisar

Kerékpáros szakasz:
[BP]
Kál-Kápolna
Tiszacsege (70)
Nyíregyháza (75)
Nyírbátor
Nagyhódos (70)
majd Kisartól
Sárospatak (90)
Tokaj,
Szerencs (60)
[BP]

 

1 szabad hely van!

Túr-Tisza 2008 - Kerékpáron és gyalog

  Az én emlékeim:

1. nap. Két óra késéssel érkeztünk Kálra vonattal, innen tekertünk Tiszacsegére. A kompos átkelés után a Csegei Halászcsárdában vacsoráztunk, majd a termál kempingben állítottuk fel sátrainkat.

2. nap. Esőre ébredtünk, de szerencsére hamar elállt. Megszárítottuk a sátrakat, majd útra keltünk. Egy közértben reggeliztünk. Borongós, de szerencsére esőmentes napunk volt. Hajdúnánáson ebédeltünk, majd Nyíregyházára tekertünk, késő délután értünk oda. A Jocó panzióban levő szállás elfoglalása után a közeli étteremben vacsoráztunk.

3. nap. Korán reggel indultunk vonattal Mátészalka felé. A kis motorvonat peronját teljesen elfoglalták a bringák. Meleg, napos időnk volt, Tyukod felé hajtottunk, nagyon szép arra az út, autó nem jár. Már Hódos (vagy Hodos) felé járva ért utol minket Ákos a kenus trélerrel. Mire a kempingbe értünk, beborult, majd eleredt az eső. A nagy sátor alatt sátraztunk a betonon, így nem áztunk meg.

4. nap. Végre eveztünk. Olyan magas volt a víz, hogy csak na. :) Szépen lecsurogtunk Sonkádig. Itt nem a szokásos parti területen, hanem a gát másik oldalán táboroztunk egy ház kertjében. Még délután megnéztük a sonkádi műemléktemplomot is. Este paprikás krumpli volt a vacsora.

5. nap. Átrakodtunk az Öreg-Túrra. Borongós, majd esős volt az idő. Sonkád másik oldalán, az itató előtt zátonyra futottunk. Nem tudtuk sehogy lehúzni a hajót, megpróbáltunk átmászni az elejébe, hogy a vége felemelkedjen és lecsússzon a víz alatti farönkről. Az utolsó pillanatban azonban megbillentünk, és felborultunk. Elég mély volt a víz, de szerencsére ki tudtunk mászni épp a farönkre. Összeszedtük a cuccokat, sajnos már a tartalékruhánk is ki volt véve a hordóból, ezért nem volt száraz ruhánk. A sonkádi itatóig eljutottunk, de a lányok fáztak nagyon. Szerencsére egy másik hajó még itt pihent, volt telefonjuk, és vissza tudtuk hívni a buszt, Ákos hozott száraz ruhát. Addig megpróbáltam tüzet rakni, de nem sikerült, minden vizes volt. Lassan kisütött a nap, elég jól jött. Délután Kölcsére értünk, eddigre jó volt az idő, sátrat vertünk.

6. nap. Elsőként indult hajónk Túristvándi felé. Rövid idő múlva eleredt az eső. Elsőre rövid zápornak tűnt, beálltunk egy fa alá. Hamarosan azonban beláttuk, nincs mire várni. Esőben eveztünk, míg egy fa állta utunkat a víz színén. Kivettük a hajót, s megkerültük az akadályt. Később volt, aki átvergődött a rönkön, de az se volt egyszerűbb, mint a kerülés. Mire Istvándiba értünk, szakadt az eső. Sátorozni nem lehetett, ezért kivettük a panzió ágyait, nekünk egy tíz ágyas szoba jutott - és mivel András ragaszkodott a sátrazáshoz, így pont el is fértünk. Vacsorára finom gulyást és palacsintát kaptunk.

7. nap. 24 órája folyamatosan esett, nem volt értelme tovább indulni. Ehelyett kocsikkal, busszal bementünk Vásárosnaményba, az új termálfürdőbe. Ez a nap a strandolásról szólt. Délutánra rövid időre elállt az eső, de este újra kezdte, több hullámba. Szerencsére nem volt vészesen hideg.

8. nap. Még mindig esett. Reggel többen megnézték a vizimalmot, majd összepakotunk. Közülünk mindenki a napi lovaskocsis utazásra szavazott, Dzsoki bácsival a bakon utaztunk. Szatmárcseke, majd Tiszacsécse, s végül Tiszabecs következett. Megnéztük a Kölcsey emlékszobát, majd Móricz Zsigmond szülőházát. Dzsoki bá virtusból egy rövidebb szakaszon lehajtott az útról, s a mezőn, úttalan utakon hajtottunk, mely szakasz azt hiszem mindenkinek emlékezetes marad. Tiszabecsen aki akart, hajóba ült. A Tisza vízállása nagyon magas volt, a közepén erős volt a sodrás. Mi busszal mentünk vissza Szatmárcsekére, de akik hajóval utaztak azok is hamar leértek. Mivel a kemping úszott a sárban, szállás után néztem a faluban. találtam is egy régi üzemet, amit évek óta nem használt senki. Vacsora után öten itt aludtunk - leterítettünk egy nagy nejlont, s így tisztán megúsztuk az éjszakát. Az eső ezen az éjjelen is esett, s örültem, hogy fedél van a fejünk felett.

9. nap. Reggel sem sütött a nap, de legalább nem esett. Egyenlőre. Lementünk a kempingbe reggelizni. Kitoltuk az elsüllyedt utánfutót, s mivel sokan nem eveztek, a felesleges hajókat felpakoltuk. Mire végeztünk, ismét esett. Tizenegyünk közül akik vonattal jöttek, úgy döntöttek, hogy nem tartanak már velünk, hanem hazautaznak. Sajnáltam, de meg tudtam érteni. Ákos kivitte a távozókat a buszhoz. Egy óra múlva szikrázóan sütött a nap, aminek örültem, mert utolsó evezőnapon még tudtunk egy jót evezni. Ákossal ketten hoztunk egy hajót Kisarba. Az áradó Tiszán beálltunk a sodrásba, és nagyon gyorsan haladtunk. Kisarba kikötve olyan magasan állt a víz, hogy már-már betört a kempingbe. Mivel az idő megint beborult, és nem akartam utolsó napon mindent eláztatni, ismét szállás után néztem. Végül hárman sátorban, hárman a szálláson aludtunk. Éjjel esett.

10. nap. Ismét nyeregbe pattantunk, hosszú út állt előttünk Patakig. Főleg, hogy Tarpán egy rossz kanyar miatt még ezt is sikerült öt kilométerrel megtoldani. Egész nap tekertünk, délutánra egy vihar ért utol minket. Az utolsó pillanatban értünk el egy telep széléig, ahol a vegyesbolt-kocsma teraszán vártunk, míg csökkent a szél. Felvettük az esőruhákat, s így tekertünk az utolsó tizenöt kilométeren. Sárospatakon egy kollégiumban szálltunk meg, majd vacsorázni indultunk - gyalog. A vacsora alatt ismét eleredt az eső.

11. nap. Reggel a református kollégium könyvtárát nézte meg, aki akarta, majd a vár kertjében időztünk. Még dél előtt elindultunk Balsa felé, hogy komppal jussunk Tokaj alá. Hátulról fújt a szél, nagyon gyorsan haladtunk. De nem volt szerencsénk. A komp sodronyát éjszaka egy az áradó Tiszán úszó faág leszakította, ezért az átkelés szünetelt. Vissza kellett tekerni Patakra - széllel szemben. Kemény volt. Jánossal előreverekedtük magunkat, és nekifeszülve a szélnek igyekeztünk egy korábbi vonatot elérni, ami végül sikerült is. mikor ismét összeállt a csapat, beültünk ebédelni - hiába, negyven kilométer után ismét Patakon voltunk. Mivel nem volt mit tenni, megvártuk vonatunkat, és innen utaztunk haza.

Most pár évig nem megyünk evezni, addig ezekből az emlékekből táplálkozunk majd... Köszi, hogy eljöttetek.

Email cím
Jelszó

Ingyenes email cím! Csapj le rá!

 

INGYENES ÉRTESÍTŐ!

Ha időben akarsz értesülni egy-egy új programról, add meg email címedet. Heti egy levelet küldünk

ÉrtesítőMail

Táv:
Vizen: 75 fkm
Bringa: 360 km
Közepes túra

Térkép

Fotók a túráról

A túra fóruma

  A legfontosabb info: NEM KELL feltétlenül kerékpárral jönnöd, azaz egyéni vonatos leutazás is lehetséges az evezésre, ha úgy akarod. Az alábbi részletes kiírás pontosan jelzi, hogyan illeszkedik a kerékpáros rész az evezés programjába. Az átláthatóság kedvéért a teljes program egyben került fel, de láthatod, hogy a vizitúra külön is választható.

  Mivel a kerékpáros eljutás több napot vesz igénybe, ezért a bringások korábban indulnak, majd Nagyhódoson egyesül a két csapat.

  Kerékpáros résztvevők találkozása: 2008. 07. 17. CSÜTÖRTÖK, 6.40-kor a Keleti PU. főbejáratának BAL OLDALÁN (szemből nézve bal). Vonattal utazunk Kál-Kápolna állomásig. Innen kerékpározunk. Első napon Tiszacsécse, második napon Nyíregyháza a végállomás. Előbbin sátor, utóbbin foglalt szállásban alszunk. Harmadik napon Nyírbátorig elvonatozunk, majd innen bringával megyünk Nagyhódos (világvége) faluba. Estére érkezünk, itt már vacsorával várnak minket a vízitúrás szervezők.

  Vonatos leutazás esetén Budapestről 2008. 07. 19-én a reggel 8.20-kor induló Páva IC-vel kell jönni. Találkozó a résztvevők részére a vonatnál 8.00-kor. A vonatról Debrecenbe át kell szállni Fehérgyarmat felé. Erről a vonatról Fehérgyarmaton a Zajtára tartó motorvonatra kell átülni. (Összesen 2 átszállás).
A vonatról ZAJTA állomáson kell leszállni 15.02-kor.
Az érkezőket SAJÁT KISBUSZ várja,
és csomagostul-mindenestül elszállítja Nagyhódosra, az első táborba.

Az evezős program szombattól-szombatig tart.

  1. Leutazás napján vacsora a Hódos kempingben. Evezők és hajók átvétele, terepszemle.

  2. Hajók vízre rakása. Evezés (15 fkm), Sonkád-bukó a végcél, kiemelés. Tábor kialakítása a parton, vacsora előkészítés. Fürdés a Túrban, vacsora elkészítése, pihenés.

  3. Átrakás az Öreg-Túrra, reggeli. Könnyed evezés Kölcse határáig, partraszállás a Tájmúzeumnál (10 fkm). Tábor kialakítása, vacsora előkészítés. A falu itt közel van, be lehet sétálni. A legjobb szilvapálinkás ház felkeresése, mely a vezetők sokéves áldozatos munkája és tapasztalata alapján lett meghatározva. Csalódás kizárva.

  4. Izgalmas evezés, Túristvándi kemping a végcél (10 fkm). Sátorozás a folyó partján a kempingben. Az étteremben készült vacsorát fogyasztjuk, valamint meleg (az 5. főtől hideg) vizes zuhanyzási lehetőség a fürdőben.

  5. Másnap reggel lebontjuk a tábort, majd megtekintjük az egyetlen, még működő vízimalmot. Ezt követően átköltözünk táborostul mindenestől a Tisza "elejére", Tiszabecsre. Minden felszerelést, hajót, embereket autóval átszállítjuk, pakolás közösen. (. Igény esetén lovasfogattal is lehet jönni, ami nem egy mindennapi élmény. Út közben a fogat Szatmárcsekén és Tiszacsécsén is megáll, hogy az utasok ellátogathassanak a Kölcsey Emlékházba és a hírneves Kopjafás temetőbe Út közben megtekinthető a Móricz Zsigmond-ház és emlékkiállítás. Megbeszéljük.)
    Szállás az albatrosz kempingben, szemben nagyon jóféle szilvapálinkát tudok, csak kicsit vigyázni kell vele, mert egen alattomos fajta...

  6. Reggel állapottól függően tojásrántotta vagy joghurt reggeli, kinek hogy... Evezés a Tiszán (25 fkm) Szatmárcsekéig. (Kikötni CSAK A BAL PARTON szabad, pár éve még lőttek az ukránok a jobb oldalon.)  A Tiszán már erősebb a sodrás, ezért kb. 3-4 óra alatt leérünk Csekére. Ezen a szakaszon található a híres „Túr-bukó” három méteres mesterséges vízesése, ahol dögönyöztethetjük elsatnyult testünket pár órát. Nem mindennapi élmény, ki kell próbálni. Este bográcsozás, van zuhany is (hideg) a kempingben, szóval full extra.

  7. Utolsó evezőnap:(, délelőtt leevezünk Kisarig (15 fkm) és egy kis sziget mellett ütünk tanyát (BAL PART!). Délután kirándulhatunk Tarpára, ahol megnézhetjük az igazi kuriózumnak számító tarpai szárazmalmot. (Ezt a programot eddig sose sikerült kivitelezni, mert mindenki a kempinget válaszotta, meg a sörözést. Viszont a kerékpáros csapat hazafelé útba ejti a malmot!) Este tábortűz mellett búcsúzunk a Tiszától.

  8. Ébresztő kényelmesen. Pakolás, hajók lemosása, romok eltakarítása, stb. A bringás csapat reggeli után indul, mert Patak odább van. Akik vonattal utaznak haza, azokat  kisbusz elviszi a Volán buszhoz, onnan az alábbiak szerint lehet hazajutni. (Itt van a szervezett program vége, mindenki mehet, amerre tud.)

  A vonattal utazók szombat este érnek haza. (Volán:  Tivadar: 12.22 - Vásárosnamény: 13.25, majd MÁV, Vásárosnamény: 14.30 -  Budapest, Nyugati PU: 19.42)

  A kerékpárosok szombaton Kisarból Vásárosnamény - Kisvárda - Sárospatak útvonalon haladnak. Patakon kollégiumi szállás, majd reggel megtekintjük a Rákóczi várat, a kiállítást, stb. Ezt követően továbbtekerés Tokaj - Szerencs útvonalon. Szerencstől vonattal utazunk haza, hétfő este érkezünk koszosan, de boldogan. (Igény esetén Patakról vasárnap este is haza lehet vonatozni, de a Rákóczi vár, a  Tokaji régió akkor kimarad.)

 

 

 

 

És itt jönnek a nagyon fontos információk:

  Résztvevők száma: 12 fő, minden hely elkelt! Bővítésre nincs lehetőség, ennyi a beülési hely a hajókban.
A túrakenuk 4 személyesek, 3 hajót kapunk, a hajókban 1 db hordó és mentőfelszerelés is lesz. Egy másik (végzős gimnazista) csoporthoz társulunk a vízen. Velük együtt 30 körül lesz a létszám.

Részvételi költségek:
Aki csak evezni akar,
annak a részvételi díj 34.500 Ft a nyolc napra. Ezért az összegért reggeli és melegvacsora minden nap, valamint kis tízórai vagy gyümölcs a hajókban.  Továbbá végig autós csomagszállítás a táborhelyek között, hajóbérlés, táborhely bérlés, és 2-3 fő a csapat körül, akik a szállítást, bevásárlást, közösségi terület kezelését (pl. kajasátor, tűzrakás) stb. végzik. Főzés a beszállított alapanyagokból közösen történik. A vonatjegyek oda-vissza kb. 9.500 Ft-ba kerülnek. (Ez a sok.) További kiadás saját szükségletekre lehetséges, a régióban egy liter pálinka a jóféle szatmári szilvából kb. 2500 Ft.

  A kerékpárosoknak a fenti összegen kívül 3 nap szállásdíjat kell hozniuk, valamint az ezekre a napokra eső étkezést kell fizetni (önálló ellátás, megbeszélés szerint.) Első nap szállás Tiszacsegén, a kempingben, kb 2.000Ft. Második napon szállás Nyíregyházán a Jocó panzióban, 6.000/2fő, azaz 3000/fő, de szobára számolják a díjat. (Igyekszünk párosan megszállni.)
  Az evezés végeztével egyszer még megszállunk Sárospatakon egy kollégiumban, itt 3-5 ágyas szobákat kapunk 1.200/fő áron. (Fizetés mindenhol a helyszínen, önállóan.) A vonatjegyek összesen 6.700 Ft-ba kerülnek. A kerekezős napokra önálló kajával is számolni kell, ez mindenki saját fogyasztására és igényeire van bízva.
  Tehát kerékpárral túrázva: 34500+6700+6200+ 3 napi kaja, ez kb 56.400 Ft.  (Előre fizetni ebben az esetben is csak 34.500-at kell.)

 Felszerelés: Csak a kötelező dolgok: Sátor, hálózsák, személyes iratok, ruházat. A csomagot autó viszi, de ne hozz felesleges dolgokat. Esővédő felszerelés legyen a csomagban,
Evőeszköz legyen nálad, a levest nehéz kézzel enni. Tisztálkodó felszerelés, zseblámpa, rovarspray, bicska, stb... Amúgy itt egy nyomtatható lista, válogass...

  A körülményekről: Félig vadkemping, félig meg nem... Sonkádon a folyó közelébe nincs semmi, Kölcsén a falu közel van, de ennyi. (Az egyik presszó WC-je használható megállapodás alapján.) Nincs épített fürdési lehetőség, viszont ott a folyó. Túristvándiban és utána van zuhany és WC is, egész komfortos lesz.
  A kerékpárokat lezárva tároljuk a vizitúra alatt, tehát biztonságban lesznek, DE LAKATOT HOZZ MAGADDAL!!

A legfontosabb: HA JÖNNI AKARSZ, JELENTKEZZ.
 A jelentkezéseket a részvételi díj beérkezése szerint fogadjuk, hogy ebből ne legyen vita. Ajánlott 2-3 fős csoportokban jelentkezni, mivel így a hajóbeosztás adott, valamint a kis csoportok meg tudják szervezni, hogy ne hozzon mindenki sátrat, hanem pl. 2 fő közösen alszik, és a felszerelés jobban elosztható. (De persze 1-1 fő is jelentkezhet, és megszervezzük.)

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ 2008.JÚNIUS 31., eddig kell a részvételi díjadnak beérkezni a bankszámlára. Ezt követően a részvételi lehetőség lezárul. Innentől visszalépési lehetőség nincs, mivel a befizetett részvételi díjad továbbfizetésre kerül a "vizes" csapat felé. (Az adventures.hu semmiféle haszonra nem tesz szert az általad befizetett összegből, csak összegyűjti azt, és továbbfizeti harmadik fél felé).

Jogi álláspont

ADVENTURES Túrakör 2008 - Kirándulás Magyarországon

Tracker

További partnereink listája