Hiba! Nincs engedélyezve a javascript a böngésződben! Az oldalt csak részben tudod megfelelően használni. Engedélyezned kell a javascriptet!
Információk Közösség

Túra időpontja
2008. 06.28.
szombat

Túra útvonala
Salgótarján
Karancs-tető
Somoskőújfalu
Salgóvár

Karancs - Salgóvár
... de most tényleg körbe megyünk...

  Tényleg körbejártuk. Sőt... Nagyon kellemes időnk volt már reggel. A terv szerint startoltunk Pestről. Két jelentkező előzetes értesítés nélkül nem jött el, másokat megfosztva a részvétel lehetőségétől - köszönjük Gácsi Annának és a vele jelentkező egy főnek.
  Tíz óra körül értünk Salgótarjánba, már meleg volt. Kényelmes tempóban másztunk felfelé a Karancsra. Azaz előbb erősen ereszkedtünk a Nagyortás oldalában, majd egy csalánoson átvágva érkeztünk a természetvédelmi terület határához.
  A Ciberna-völgyet leküzdve meredeken emelkedett az út, nagyon jó volt. Az ösvény sziklás-köves részen kanyargott felfelé, néha meg-meg csúsztunk rajta. Az út mentén a levelek alatt szedtünk szamócát, ez talán a legfinomabb gyümölcs, amit az erdő adni tud. A csúcs előtt összevártuk egymást, bár olyan jól megválasztott tempóval haladtunk, hogy igazából nem szakadt szét a csapat, de jó volt egy kis extra pihenő.
   Valamivel dél előtt a csúcson voltunk, ahol aztán fél óránál is hosszabb pihenőt tartottunk.
  A Karancs toronyból csodás panoráma tárult elénk, egészen a Tátra vonulatai is látszottak a távolban. Közelebb a Salgó és a Somos várai hívogattak - a Karancs-Medves vulkáni eredetű érdekes geológiai formái fentről nagyon érdekesek voltak. Bár fent fújt a szél és kellemes hűvös volt a lenti rekkenő hőséghez képest, sokat időztünk fent, nehéz volt a látványtól elszakadni.
  Később meredeken ereszkedtünk a határvonal mentén egészen Somoskő-Újfaluig. Itt kicsit hátrányos volt a szandál, hisz a bakancsok is csúszkáltak, de nem volt azért probléma. A határköveket kerülgetve hamarosan a település határában voltunk.
  A vasútállomásnál ismét rövid pihenő következett, majd újult erővel ismét felfelé vettük az irány - most már a Salgó-vár felé. Az utat a térkép szerint a valamikori vasút nyomvonalán lévő úton tettük meg. Ezt bizonyította az útba esett hajdani kőszálíltó vasút alagútja, ezen is keresztülmentünk. Az alagútban hideg volt, mint egy pincében, és korom sötét. A kétszáz méter hosszú "csőben" nedves, cuppogós sár volt, de középen volt egy szárazabb csík, amin gond nélkül átjutottunk.
  Mivel az út korábban elkanyarodott, de visszamenni nem akartunk, egy kisebb szakaszon átvágva kerültünk vissza a sárga jelzésre. Enyhén emelkedett az út, s elhaladt az Eresztvényi sípálya alatt, majd a lerobbant Dornyai turistaház mellett.
  A várat csak többszöri kísérletre sikerült bevenni - akkor is csak áldozatok árán, mivel a környező bokrok meg-megtépázták a bőrünket. A vár szépen karban van tartva, nem csalódtunk. Érdekes volt vissza nézni a Karancs toronyra, ahol pár órával korábban nézelődtünk. A Salgó-várban ismét rövidebb pihenő után megállás nélkül jöttünk le Salgótarjánba.
  Mivel a túra közben felmerült, hogy a Somoskői várat is látni kéne, ha már itt vagyunk, - ami igaz, hisz' tényleg ott voltunk - ezért kocsiba ültünk, és gyorsan átrobogtunk a Somoskőre. Érdemes volt, mert tényleg szép volt a vár - kár, hogy szlovák területre került valahogy. De hát ezek a várak már csak ilyenek.
  Valamivel hét óra után indultunk haza. Kifejezetten szép és érdekes látnivalókat tartogatott ez a túra mindannyiónk számára,  s ahogy láttam, jól is érzete magát, aki eljött. Köszönet érte. Töltsétek fel és nézzétek meg a fotókat az archívumban.
  Szeretettel várunk mindenkit a következő kiránduláson is.

 

Email cím
Jelszó

Ingyenes email cím! Csapj le rá!

Táv: 17 km
Közepes túra (x)

Térkép

Fotók a túráról

A túra fóruma

Találkozó 2008. június 28-án az Örs Vezér téren, a BKV ház mögötti parkolóban 6.45-7.00 között. Térkép itt megtekinthető.

Tavaly ősszel már egyszer nekifutottunk ennek a túrának, de akkor a nap rövidsége valamint a késői indulás miatt a Salgóra nem jutottunk már fel. Most ezt bepótoljuk, ezért indulunk viszonylag korán. (És ezért várhatóan a késői órákban érkezünk haza.)

A Karancs-Medves szigorúan védett természetvédelmi terület  hazánk egyik legszebb, de (szerencsére) kevéssé látogatott területe. A 17 km nem sokat mond a túráról, aki járt már a Karancson, az nem lepődik meg a hirtelen meredek partoldalaktól. Egyszóval érdekes, nem mindennapi programra számíthat az, aki velünk tart.

INGYENES ÉRTESÍTŐ!

Ha időben akarsz értesülni egy-egy új programról, add meg email címedet. Heti egy levelet küldünk

ÉrtesítőMail

Túravezetőket keresünk, akik szívesen terveznek érdekes kirándulásokat. Jelentkezz itt.

Az útvonalról: Budapestről autóval utazunk a 110 km-re található Salgótarjánba. Itt kezdjük a túrát. A P3 jelen megyünk az első csúcsra, ez a Karancs, mely 727 méter magas. Innen az S jelzésen  Somoskőújfalu érintésével a Z S PL jelzéseken Salgóvár következik. Innen térünk vissza Salgótarjánba.

A túrára a férőhelyek miatt jelentkezni kell, összesen 16 fő részvételére számítunk.

Költségek: Az egy főre jutó üzemanyag költség 1.400 Ft, az utasok ezt a gépkocsivezetőnek fizetik (4 fő/autó esetén). Egyéb költség nincs, önellátásáról mindenki maga gondoskodik.

Felszerelés: évszaknak megfelelő öltözet javasolt. Elegendő folyadék legyen mindenkinél, a hegynél jobb szomj okozót nem is tudok. Ajánlom, hogy kullancs-irtóztató kencefice is legyen a csomagban, ez ma már szinte fontosabb, mint a túracipő.

Jelentkezés a fórumban, vagy emailben lehetséges. Minden felmerülő kérdést is a fórumban lehet felvetni.

Jogi álláspont

ADVENTURES Túrakör 2008 - Kirándulás Magyarországon

Tracker

További partnereink listája