Hiba! Nincs engedélyezve a javascript a böngésződben! Az oldalt csak részben tudod megfelelően használni. Engedélyezned kell a javascriptet!
Információk

Közösség

Túra időpontja
2008. 07. 014.
szombat

Túra útvonala
- Tihany
hajóállomás
- Csúcs-hegy
- Sajkodi templomrom
- Tihanyrév

Levendulatúra Tihanyban
... a levendulavirágzás kezdetén...

Végül 8-an találkoztunk szombat reggel a Déli Pályaudvaron.
Meglepődésünkre piros vonattal mentünk, ami nem az új Siemens
volt, de nem is a megszokott "fapados" helyett jóöreg műbőrüléses-koszos vonat, hanem berendezésében az Intercityhez hasonló modern szerelvény.
Kicsit szűkös volt ugyan az ülések közti távolság, de rövidlábon
kényelmes kocsik. Szerencsére sikerült egy szakaszban elhelyezkedi mindnyájunknak.

Balatonföldváron kezdődött a kalandtúra. Míg vártunk a hajó indulására, kihasználtuk a hosszúnak tűnő időt, ücsörögtünk az állomás melletti büfésoron ébredezve kávézva, míg majdnem lekéstük a hajót. Utolsó pillanatban néztem az órámra, aztán uccu neki futottunk. Szerencsénkre csodaszép napsütéses időnk volt. A hajóúton ragyogó napsütésben sütkéreztünk és gyönyörködtünk a tájban. Tihanyban a hajóállomáson már várt ránk egy háromfős kis társaság, akik csatlakoztak hozzánk, így kiegészülve 11 főre nőtt a létszám.

Hamarosan útnak eredtünk a hegyek felé. Az út eleje könnyebb volt, az erdőben felfelé haladva hamar kimelegedtünk. Sorra jártuk a szebbnél szebb tihanyi érdekességeket. A Ciprián forrásról korábban úgy hallottam, hogy elég elhanyagolt és szemetes, hát most kellemesen csalódtunk, mert szép tiszta volt a forrás és a környéke is. A turistaút is jól karban volt tartva. Hamarosan elértük a barátlakásokat, majd az Óvár-hegyről először tárult szemünk elé a Tihanyi félsziget és a balatonfüredi öböl teljes panorámája.

Innen leérkezve átvágtunk a Tihanyba vezető műúton és felmásztunk a félszigetet átszelő dombra, a Kiserdő tetőre, a szélmarta sziklák érdekes gejzírképződményei közül láthattuk észak felől a Külső-tó nádasát és a felette röpülő vadmadarakat, dél felől a Belső-tavat, a falut és az apátságot. A dombok túloldalán kis kitérőt tettünk a Belső-tó csücskéhez, ahol nagy örömömre összefutottunk Hev-vel és a szántódi SzKTE turistacsapatával, élükön a mindig vidám Saci kutyával és megtévesztésig hasonló vizslatársával, akik nagy vidáman pancsoltak a tóban.

Rövid pihenő után visszatértünk az utunkra, és a szőlőföldeken át és egy kis levendulaültetvény mellett haladva hamarosan utunk feléhez érkeztünk, az őslevenduláshoz. A mandulafák árnyékában tartottunk hosszabb pihenőt. Ha nem kell este hazamennünk, akár egész nap elhevertünk volna itt. De hamar elszállt az idő, és tovább kellett mennünk. Rövid kitérőt tettünk a közeli Külső-tó mellé, hogy azt közelről is megszeméljük. Láttunk egy gémes kutat, amiből itatják az erre legelő állatokat (és ez alkalommal Dorka kutyát). Azutan újra visszatértünk a levenduláshoz, és a napsütötte hegyoldalban kapaszkodtunk fel az Apáti-hegyre, ahonnan csodálatos panorámánk nyílt ismét a külső tóra és a balaton északnyugati medencéjére.

Kicsit nehezebb szakasz várt innen ránk, a sok kis emelkedő bizony fárasztó volt így már az út második részében. Utunk kicsit
hullámvasutas szakaszt vett, hegyről-hegyre mászva. A Csúcs-hegyen felmásztunk Tihany legmagasabb pontjára, majd alatta bekukucskáltunk Sobri Jóska barlangjába, ahonnan a kutyát már alig bírtuk kihámozni a hűsölésből. A Gurbicsa tetőn találtunk egy romantikus szalmatetős pihenőhelyet - sajnos a kettő közül az egyik teljesen összedőlt már, de a másik is közel áll hozzá. Kár érte :(

A Szarkádi erdőből a hegyek széléről láthattuk a félsziget nyugati partszakaszának gyönyörű nádasát, és messzi a déli parton az újonnan épült autópálya viaduktját. A túra végén még az erdőben rövid pihenőt tartottunk, két érdekes gejzírszikla kedvéért kis kitérőt tettünk. Innen meredeken le az Újlaki templom felé egy kóbór vaddisznóval is összefutottunk. Sajnos ő is - én is jól meglepődtünk a találkozáson, ezért olyan gyorsan elszaladt, hogy a hátrébb levők már nem láthatták.

Az Újlaki templom mellett hamarosan leértünk a Club Tihany csúnya szállodájához, majd annak parkolóján át hajóállomásra. Itt
elbúcsúztunk 3 útitársunktól, majd beültünk a büfébe sörözni,
lángosozni, palacsintázni, ki mit szeretett. És majdnem lekéstük a
hajót, amit csak Imola legszebb mosolyával sikerült visszatartani :) A várakozási idő a balatonföldvári állomásnál is hamar eltelt. Hála a büfésor rendkívül jó lángosellátmányának :) A vonatunkkal este 9 körül értünk vissza Budapestre.

Ez egy hosszú nap volt, de megérte. Mindenkinek nagyon tetszett a túra. Remélem máskor is velünk tartotok.

 

Email cím
Jelszó

Ingyenes email cím! Csapj le rá!

Töltsd fel a kirándulásokon készült fotóidat az Archívumba.

Táv: 12 km
Közepes túra

Térkép

Fotók a túráról

A túra fóruma

Találkozó 2008. június 14-én (szombaton) 9:30-kor Balatonföldvár hajóállomáson. Innen sétahajóval indulunk tovább 9:50-kor. (További csatlakozási lehetőség 10:30-kor Tihany hajóállomáson.)

Akik autóval jönnek, azoknak 8:15 körül érdemes Budapestről elindulni. Akik tömegközlekednek, azok a Déli Pályaudvarról 6:55-kor induló Nagykanizsai gyorsvonattal jöjjenek. (Sajnos elég béna a vasút-hajó csatlakozás, de csak ez van.)

A túrára mindenképp kérek előzetes jelentkezést e-mailben vagy a fórumon. (Telekocsit jó volna összehozni, ezért kérem jelezze, aki autóval tud jönni. Ha valaki kutya fuvart tud vállalni, az is szóljon :) ) Ha nagyon esőre/viharra áll, a túrát nem tartom meg, ez esetben minden jelentkezőt értesítek telefonon előző este. Létszámkorlát nincs, de ha nem jelentkezel, akkor nem tudlak egy esetleges változásról személyesen értesíteni. Ebben az esetben a fórumból, a weboldalról tájékozódhatsz.

Tihanyi félsziget Magyarország első tájvédelmi körzete, az UNESCO világörökség része, Európa-diplomás természeti terület. Tihany legszebb részei a Lóczy Lajos földrajztudósról elnevezett, P+ jelzésű turistautat követve egy nap alatt körbejárhatók.
A faluban, vagy fenn az apátságnál biztos sokan jártak már, de kevesen nézték meg alaposabban a félsziget egyedülálló természeti értékeit. Budapestről kicsit sokat kell ide utazni, de nekem ennek ellenére kedvenc túráim közé tartozik, nem tudok betelni vele.

Legszebb a megközelítés sétahajóval, ezért Balatonföldvárról indulunk Tihanyba. Míg a hajóval megkerüljük a félszigetet, sirálytávlatból nézzük meg az apátságot és a hegyeket, amik nemsokára a lábunk alatt fognak heverni.
Tihany hajóállomásról kezdődik gyalogtúránk. A Ciprián-forrás után hamarosan a Balaton felőli meredek tufasziklákba vájt középkori eredetű Barátlakásokhoz érkezünk. Innen rövid emelkedővel jutunk fel az Óvár-hegyre, majd a Kiserdő-tetőre. A Külső- és a Belső-tó közti dombon érdekes alakú bazalttufa kőzetdarabokban gyönyörködhetünk, a tetőről belátni az egész félszigetet. A Belső-tó közelébe leérkezve hamarosan elérjük az őslevendulást, ahol ebédszünetet tartunk, és elfogyasztjuk a magunkkal hozott elemózsiánkat.

INGYENES ÉRTESÍTŐ!

Ha időben akarsz értesülni egy-egy új programról, add meg email címedet. Heti egy levelet küldünk

ÉrtesítőMail

 

Miután erőt gyűjtöttünk egy kis kaptatóhoz, felmászunk az Apáti-hegyre, majd tovább a nyugati hegyvonulaton, miközben csodaszép kilátás nyílik a Balatonra. Tihany legmagasabb pontja, a 235 m magas Csúcs-hegy oldalában benézünk Sobri Jóska barlangjába. Utunk innen a Szarkádi erdőben vezet tovább. A túra végén rövid kitérővel érintjük a gejzírmezőket, majd az újlaki templomrom mellett érünk Tihanyrévbe.

A terv szerint sétahajóval 18:05-kor érkezünk vissza Balatonföldvárra, innen 18:55-kor indul vissza vonat a Délibe.

 

Túravezetőket keresünk, akik szívesen terveznek érdekes kirándulásokat. Jelentkezz itt.

Útiköltség: vonatjegy (teljes árú) oda-vissza: 4.080 Ft/fő vagy
benzinpénz autópályadíjjal: kb. 1.900 Ft/fő (4 fő/autó)
Hajó: menettérti 1.740 Ft/fő

A gyalogtúra nem nehéz és nem hosszú, szépsége miatt ajánlom kezdő és haladó turistáknak egyaránt. Kényelmes tempóval kb. 7 óra alatt járjuk végig, hogy legyen idő közben megpihenni, gyönyörködni és fényképezni. Kutyát, macskát, gyereket lehet hozni!

Túraútvonal:
Tihany hajóállomás - Ciprián-forrás - Barátlakások - Óvár-hegy - Kiserdő-tető – Lapi-dűlő - Levendulás - Apáti-hegy - Nyereg-hegy - Csúcs-hegy - Gurbicsa-tető - Szarkádi-erdő - Gejzír-mezők - Sajkodi templomrom - Tihanyrév hajóállomás

Jogi álláspont

ADVENTURES Túrakör 2008 - Kirándulás Magyarországon

Tracker

További partnereink listája