Hiba! Nincs engedélyezve a javascript a böngésződben! Az oldalt csak részben tudod megfelelően használni. Engedélyezned kell a javascriptet!
Információk

Közösség

Túra időpontja
2008. 09. 26-28.
Péntek délutántól - vasárnapig

Túra útvonala
Nagykanizsa
Csesztreg
Söjtör
Zalavár
Zalakomár

Szeptember végén...
...Kétnapos tekergés  Zalában - erdőkön és dombokon....

Péntek délután a terv szerinti induláskor szó szerint meg kellett harcolnunk a kerékpárszállító kocsiért. Ugyanis azt elfoglalták Zágrábig utazó fiatalok akik fekvőhelynek illetve kocsmának képzeltek az oldalsó üléseket. Miután szép szóval nem lehetett őket meggyőzni, hogy távozzanak, kalauzos segítséget kértem és kaptam, aki közölte velük, hogy ez a kocsi bizony csak Nagykanizsáig megy. Ezek után Kanizsáig már nyugodt utunk volt. Szállásunkat elsőre – na jó, majdnem elsőre – megtaláltuk, elfoglaltuk. Egy kis esti séta egy csöndes kertvárosban és aztán eltettük magunkat másnapra.

Reggeli után fél kilenc környékén sikerült is útra kelnünk. Csöndes kis falvakon keresztül, alig forgalmas utakon, kicsit hideg volt ugyan de nem esett az eső. Bázakerettye felé gyönyörű dombok között tekertünk, erdő körös-körül és persze csend. Hamar megmutatták magukat a zalai dombok és már nem is fáztunk. Kerettye környékén már láthattuk az olajszivattyúkat – amiből nem kevés van a környéken! – olajfinomítót és az első olajkút emlékművét. Budafapusztánál megálltunk a dombtetőn, gyönyörködni egy kicsit a panorámában és az arborétumban. Fotóstársadalom nekiállt csoportképet gyártani  Ez bizony elég időigényes és bonyolult dolognak bizonyult, mivel a csoport egy része mindig szemben állt a másik felével :) Innen tovagurultunk a kitáblázott Dél-Zalai erdőtáj kerékpáros útvonalon, ami egy erdészeti útra vezetett minket, ahol aztán tényleg nem járt autó. Megpróbáltam megtalálni a 80 hektárnyi területen fekvő Vétyemi ősbükköst, de sajnos nem sikerült. A többi fa eltakarta a szemünk elől…… Viszont rengeteg erdei cikláment találtunk ami fokozottan védett növény ezért hasonkúszva közelítettük meg őket ( lásd fotón )

A erdőből kiérve Szécsisziget-Kerkateskánd-Mumor falvakon keresztül Csesztreg felé kerekeztünk. Néha meg-megálltunk egy harangláb vagy régi épület kedvéért. Csesztregen is sikerült elsőre megtalálni a szállásunka. Szobafoglalás után, felfrissítve magunkat leültünk vacsorázni. Finom ételek, kellemes társaság, nem is kívánhat az ember ennél többet. Aztán hármunk kivételével úgy döntöttünk, hogy esti sétára indulunk a faluban.
Reggel ismét korai indulás volt, úgy nyolc körül. Talán egy kicsit melegebb volt mint előző nap – Dóri érzékelése alapján – kereken 3 tized fokkal.

Miután reggelit sajnos nem kaptunk, így Rádiházán egy másik panzióban kértem reggelit, amit fél tizenkettőkor el is fogyasztottunk. Útközben Rádiháza felé volt szerencsék egy-két tizenegynéhány %-os emelkedőhöz is. De a faluhoz közeledvén, fákkal szegélyezett kellemes úton gurultunk, a domboldalon pedig megpillantottuk a ménes egy részét is. A helyiekre egy rossz szavunk nem lehetett mert kéretlenül is segítőkészek voltak az útirány tekintetében. Bár néha ellenkező irányt javasoltak. De persze nem hagytam magamat. Söjtörön sajnos nem néztük meg Deák szülőházát, de hát az időnk az nagyon véges volt és még előttünk volt pár kilométer. Néha úgy éreztem, hogy a Shrek2-ben vagyok: Ott vagyunk már? című kérdések hallatán :) Ugye Karesz? Persze, hogy ott voltunk……valahol mindig.

Felsőrajkon egy kis pihenőt tartottunk. Aztán újult erővel nyeregbe pattantunk és Hahótnál már a Kis-Balaton irányába tekertünk. Csodálatos dimbes-dombos vidék következett ismét ( addig vagy csak dimbes vagy csak dombos volt ). Mint a hullámvasút! Ami a második nap már egy kicsit megviselte a társaságot. De szerencsére vagy az erdőnek köszönhetően, vagy az ígéretnek, hogy már csak két dombocska jön, kitartott mindenki és Zalaszabar után már gurultunk is a Kis-Balaton felé. Remélem a társaságot ugyanúgy kárpótolta a fáradságos munkáért a tó látványa és hangulata mint engem. Erről most nem írok semmit, mert nem lehet mindent szavakba önteni, nézzétek meg helyette a képeket és még az sem mond el mindent arról amit láttunk. Egy picit belecsöppentünk Matula bácsi világába. Az újonnan épített, tó melletti kerékpárútra megint csak nem találok szavakat. SZUPER!!! Gratula a létrehozásáért.

Miután jól sikerült az idővel gazdálkodni, Kápolnáspusztára is eltekertünk bivalynézőbe. Innen viszont már hajtás volt a vonathoz, mert a végére azért csak sikerült kicentizni az időt.

A két nap alatt megtett út hossza – nálam – 210 km lett... Ugye, meg lehetett csinálni?!
  Persze nem a teljesítmény volt a cél, hanem, hogy minél többet lássunk a megyéből. Sajnos a nap csak nagy ritkán mutatta meg magát, de az eső nem esett így zavartalanul gyönyörködhettünk a tájban. Esténként pedig senkit nem kellett álomba ringatni ( vagy igen? ).

Köszönöm Nektek akik eljöttetek velem, hogy megmutathattam Nektek szűkebb hazámat, az erdőket, dombokat. Remélem jól elfáradtatok de tele élménnyel és energiával értetek haza és máskor is és máshol is velem tartotok majd. Szép hetet mindenkinek.
 

Találkozó 2008. szeptember 26-én délután 14.30-kor a Keleti Pályaudvar főbejárata előtt BAL OLDALON.

Email cím
Jelszó

Táv: 180 km
közepes túra
(dombokkal)

Térkép

Fotók a túráról

A túra fóruma

 

 

 

Leutazás napja, délután: este hét körül érünk Nagykanizsára. Megkeressük a szállást és lepakolunk. Kajálunk, kipihenjük az utazást, s eltesszük magunkat holnapra. Szállásunk a Cserfa Panzió lesz. (Szállás 2.500Ft, reggeli 500Ft.)

1. nap

Reggel Kanizsáról Szepetnek, Petriventén keresztül Borsfa felé vesszük az irányt. Bázakerettyén láthatjuk az első olajkutat,
(emlékmű) amit az amerikaiak fúrtak nálunk. A falu beépítettsége is amerikai jellegű.

Innen tovább a Budafapusztai Arborétum mellett tekerünk. Az arborétum igazi látványossága a nyár elején nyíló havasszépe ( rhododendron ). Ugyan nem megyünk be, de ekkor már elég magasan leszünk a dombon és csodás kilátásunk lesz az arborétumra és  környékre is.

Tovább tekerünk ( és most már gurulunk is ) Lispeszentadorján felé. Egy erdészeti műúton folytatjuk majd utunkat. Később megpihenünk a Vétyemi ősbükkös lombjai alatt, majd Szécsisziget, Lenti, Csesztreg következik. A Kerka melletti falvakat a Haranglábak földjének is nevezik, ezen településeken is áthaladunk. Az első nap a természetről fog szólni. A vidékről bővebben itt  olvashattok. Szállás Csesztregen, itt.  (3000/fő/éj)

2. nap

Állapotunktól függően 6 óra körül kelünk, majd legkésőbb 7-kor indulunk. Reggeliről mindenki gondoskodjon még előző nap, mert a környéken vasárnap reggeli csak a templom lesz nyitva.

Szilvágy felé távozunk, majd Nova, Gutorföldén keresztül Söjtör  felé tekerünk. Útközben Rádiházát is érintjük, s ha lesz időnk megnézzük a ménest. Nem lesz kitérő, mert az istállók között visz az út. Söjtörön megnézzük Deák Ferenc szülőházát is. Tovább Hahót, Felsőrajk, Zalavár felé vezet a tervezett út. Zalavárnál megnézzük a Kis-Balaton házat  , előtte található a Ciril és Metód emlékmű.

Ha elég csendesek leszünk, még a Kányavári sziget előtt betekerhetünk a Kis-Balaton közepe felé egy töltésen. Ha a madarak már költöznek ekkortájt tele lesz a tó, a zsombékos mindenfajta vízi és költöző madárral. A Kis-Balaton után - ha még mindig lesz időnk - Kápolnapusztán megnézhetjük a bivalyokat, és akinek kedve van megkóstolhatja a bivalytejet is. Innen Zalakomár felé vesszük az irányt, ahol el kell érnünk a 18.55-kor induló vonatot mert utána nincs több aznap!!! Érkezés 23.30 körül a Délibe.

INGYENES ÉRTESÍTŐ!

Ha időben akarsz értesülni egy-egy új programról, add meg email címedet. Heti egy levelet küldünk

ÉrtesítőMail

 

Új funkció! Töltsd fel a közös kirándulásokon készült fotóidat az Archívumba.

Az első nap tervezett távja 85 km, a másodiké kb. 95 km. Az első dombosabb lesz mint a második. Ami biztos: rengeteg erdőben fogunk tekerni, dombokról gyönyörű kilátással.

Utazási költség teljes áron 7.500 Ft. Szállás 2.500+3.000 Ft. Összesen utazás + szállás 13.000 Ft. Reggeli a szállásokon kérhető, ennek ára 500/fő/reggeli.

Ami plusz kiadás: kaja és fakultatív belépők:
Deák Ferenc szülőháza 360,- , bivalyrezervátum 500,-
Kis-Balaton ház 500,- -
Ezeket mindenkinek egyénileg kell eldönteni, hogy mire mennyit költ. Egyszóval az ellátás önköltséges egyéb kiadás nincs.

JELENTKEZÉS KÖTELEZŐ! Jelentkezni a szállásdíj befizetésével lehet, legkésőbb szeptember 5-ig. Ezzel kapcsolatos infót emailen küldök majd. Bármi egyéb kérdésre a fórumban szívesen válaszolok.

Jogi álláspont

ADVENTURES Budapest Túrakör 2008 web stats

Tracker

További partnereink listája