A Földközi-tenger, az Alpok és Pannónia találkozásánál a hegyek, a síkságok és a vizek egyedülálló összhangja és ritkán látott szépsége, ez Horvátország!

A horvátok az országukat ” ljepa nasa ” – nak, azaz ” szépségünknek ” nevezik, a nemzeti himnusz kezdő sora szerint. A Horvát Köztársaság európai, parlamentáris ország európai kultúrával és történelemmel. Az ideérkező vendégeket nyitott határokkal, egyszerű vámkezelési formaságokkal, békével és tiszteletadással várják. A horvátok törekvése, hogy a ” ljepa nasa ” valóban az legyen az ide látogatóknak és a legszebb emlékeket vigyék magukkal innen.

split horvátország

Öblökkel tagolt tengerpartja, szigetei és zátonyai, napfényes strandjai, magas sziklahegyei és zöldellő dombjai mellett vonzerejét kulturális és művészettörténeti értékeinek köszönheti. Az ország területén – Európában egyedülálló módon – négy kultúra találkozik: a keleti és a nyugati, valamint a közép-európai és a déli kultúrkör, melyek csodálatos elegye határozza meg a horvát emberek temperamentumát és vendégszeretetét.

trogir adria

Sokat látott világutazók esküsznek rá, hogy a Horvát Adria a világ egyik legszebb tengerpartja. Mi magyarok igazán szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen az országhatártól alig háromszáz kilóméterre van ez a csodálatos tenger, s néhány órás autóút után belevethetjük magunkat a kristálytiszta vízbe. A sziklák keretezte öblök partján szépséges történelmi városok, hangulatos halászfalvak húzódnak meg, a hegyre futó szűk utcák két oldalán, a kikötői sétányok mentén paloták, szépséges polgárházak magasodnak, a domboldalakon a magasba szökő ciprusok tövében kabócák muzsikálnak, s a leánderek édes illatától szinte részegítő a levegő.

sibenik adria

Bármely évszakban is látogatunk Horvátországba, a tengerpart és mesés szigetvilágának szinte minden szögletében találunk valami különlegeset, valami egészen egyedit, amivel aztán e kicsiny ország mesés tájai még inkább belopják magukat az utazó szívébe… Horvátországi nyaralása kiváló alkalom lehet rá, hogy az önfeledt strandolás mellett megtudjon valami újat, érdekeset a környék egyedi népszokásairól, konyhájáról, élõvilágának kuriózumairó vagy éppen történelmi emlékeiről, városairól.

dubrovnik óvárosa

Az Isztriai-félsziget minden városa maga a csoda. Pula ókori emlékeivel, Rovinj velencei kort idéző házaival, Opatija monarchiát idéző hangulatával csábítja az utazót. Délebbre tartva Zadar, Sibenik, vagy a dalmát városok, Split, Dubrovnik középkori várai, lakóházai bűvölik el a turistát. S akkor még nem szóltunk az Adria számtalan kisebb-nagyobb szigetéről, szűk, kövezett utcájú kisvárosairól, a főtereken emelkedő évszázados templomokról. Ám Horvátország hét nemzeti parkjai is ezernyi látnivalót ígér. A Krka vízesés, a Plitvicei-tavak, a különleges növényvilág életreszóló élményt ígér az utazónak.