Kilimandzsáró

Az exkluzív Nemzeti Parkok különleges állat- és növényvilágán túl, a legnagyobb látványosság a mintegy kétmillió vad vándorlása a tanzániai Serengeti- és a kenyai Maasai Mara Nemzeti Parkok között, júniustól – szeptemberig. A csodálatos homokos tengerpart kiváló szállodái mellett, az ország másik nagy turisztikai ajánlata az a domborzati változás okozta geológiai és növényzeti „skála”, mely a tengerszinttől egészen 5,199 méterig, a Kenya Hegység hófödte csúcsáig tart. A kenyai fennsíkot kelet-nyugati irányban ketté osztó Great Rift Valley, csakúgy, mint a Viktória-tó medencéje rengeteg különleges látnivalót kínál az odalátogatóknak.

Kakamega őserdő

Körülbelül négyszáz évvel ezelőtt ez a rezervátum csupán annak a hatalmas esőerdősávnak egy parányi darabkája lett volna, mely akkoriban még szinte megszakítás nélkül húzódott keresztül a kontinensen, egészen az Atlanti-óceánig. Az egyenlítői dzsungelből mára csupán ez a piciny folt maradt, és a világ minden tájáról zoológusok, botanikusok járnak csodájára, hogy e reliktum élővilága mily szerencsésen vészelte át a hatalmas méretű erdőpusztulást.

Kakamega

A Kakamega őserdő sűrű mélye ritka hüllő-, madár-, majom- és egyéb emlősfajok százainak élőhelye, közülük számos egész Afrikában csak itt figyelhető meg. Sajnos a tájat még nem nyilvánították nemzeti parkká, így páratlan flóráját és faunáját a környékbeli lakosság termőföld-szerzési ambíciói veszélyeztetik. Jelenleg két területe látogatható szervezetten. A Kakamega városától dél-keletre található Kakamega Erdei Rezervátum már sok éve fogadja a látogatókat, itt remek szálláslehetőség a vadregényes tisztáson álló Kakamega vendégház. Az újonnan megnyílt Kakamega Nemzeti Erdei Rezervátum pedig a várostól északkeletre fekszik.

A Jézus-erőd

A mombasai erődítmény – mely egykor a portugálok és az arab hódítók között vívott ádáz harcok színtere volt – Kenya egyik legfontosabb műemléke. Különleges, sokszögletű alaprajza olasz építészek munkáját dicséri, ám a rafinált forma nem puszta esztétikai célt szolgált: ostrom esetén ugyanis a be- és kiszögelléseknek köszönhetően, a bástyákról a fal minden szakaszát kereszttűz alá lehetett venni. A hatalmas falak tágas, árnyas fákkal szegélyezett udvart rejtenek.

A Jézus-erőd fénykorában szinte önálló város volt. A templom és a középületek romjai a főtér szomszédságában láthatók. A bejárattól egy saroknyira lévő, eredeti állapotában helyre állított Omar-ház tetejéről gyönyörű kilátás nyílik Mombasára. Az igazi régészeti csemegéket azonban az erőd tenger felé eső oldalán találjuk. Az úgynevezett Mazrui termet XVIII. századi faragott kőpadok díszítik, s a falakon jónéhány XII. századi felirat is olvasható. Az őrök szobájának falain pedig gazdag XVIII. századi graffiti-kollekció maradt fenn, az unatkozó portugál katonák az üres felületeket pajzán jelenetekkel, hajókkal és állatfigurákkal dekorálták. A múzeum ezen kívül egy 1697-ben elsüllyedt hajón talált kincslelettel is büszkélkedhet.

Nyitva naponta 8.30 és 18.30 között. Látogatásunkat érdemes a hűvösebb reggeli órákra időzíteni. A bejáratnál részletes és színvonalas idegen nyelvű kalauzt vásárolhatunk.

Kenya-csúcs

Az 5200 méter magas kialudt vulkán Afrika második legmagasabb hegye. Csipkézett tetejét örök hó és jég borítja, míg alacsonyabban fekvő lejtőin a hegyvidéki és egyenlítői növények olyan különleges társulásai jöttek létre, melyek csak itt, illetve még Kelet-Afrika néhány magasabban fekvő pontján figyelhetők meg.

A környéken élő kikuyuk és maszájok a hegyet évszázadok óta szentként tisztelik: az erdészek időnként a legelképesztőbb – rendkívül magasan fekvő vagy éppen mocsaras – helyeken bukkannak idős kikuyukra, akiket Ngai tisztelete vonz a vadonba. Ha nem is a szellemek miatt, de a turistáknak is feltétlenül érdemes kirándulásokat tenni a nemzeti parkban.

Maszáj piac

Azoknak, akiket érdekelnek a tradicionális maszáj tárgyak, muszáj elmenniük a keddi piacra reggel 9 és délután 3 óra között. Nairobiban a Murang és a Kijabe út találkozásánál – a Meridian Court Hotel mögött – rendszerint 20-50 asszony kínálja portékáit igen jutányos áron. Itt akár a divatos üzletekben megszokott árak tizedéért is vásárolhatunk. Gyöngyből fűzött ékszereik, kosaraik és tökhéjból készített edényeik különösen figyelemre méltóak.

Vándorló gnú-csordák

Az évenkénti nagy gnúvonulás a Mara Rezervátum fő látványossága. Tavasz végén, a száraz évszak közeledtével a Serengeti Nemzeti Parkban százával gyülekeznek a gnúcsordák, hogy megkezdjék hosszú vándorlásukat észak felé, dús füvű legelőket és a vizet keresve. A Mara Rezervátum keleti peremét júliusban és augusztusban érik el, majd lassan nyugat felé veszik útjukat. A nyughatatlan, örvénylő áradat októberben indul vissza dél felé.

A természet számtalan csodája közül a hatalmas gnúcsordák látványával kevés vetekedhet. E nagy testű állatoktól az ember joggal várna el méltóságteljes viselkedést, ehelyett azonban pajkos, kiszámíthatatlan mozgásukról híresek: hol szökdécselnek, mint a vadlovak, hol pedig – látszólag minden ok nélkül – nekiiramodnak, mint a kerge birkák.

Az idillt csupán egyetlen veszély fenyegeti, a Mara folyó. Az esőzések nyomán a hegyekből lezúduló víztömeg heves és kiszámíthatatlan áradásokat produkál, s ilyenkor állatok ezrei vesznek a vízbe. Mind a békésen legelésző, ugrándozó, mind a végzetes áradattal küzdő csordák a ragadozók számára terített asztalt jelentenek. A vadászatra készülődő vagy jóllakottan heverésző, gyönyörű oroszlánok és az örökké körülöttük sertepertélő hiénák legalább annyira hálás fotótémák, mint a kecses patások.

A vonulást a Masai Mara Nemzeti Parkban lehet a legjobban megcsodálni. Egy nap szafari pedig akár 50 amerikai dollárba is belekerülhet. Borravaló a szafari személyzetnek naponta, fejenként 3 dollár.

Serengeti

Shimba kemping

Talán a világ egyik legegzotikusabb szálláshelye a Shimba Nemzeti Park kellős közepén, Mombasától alig egy óra autóútra. A fák koronájába épített kis bungalókat még Tarzan is megirigyelné – igazi társbérlet jaguárokkal, majmokkal és denevérekkel. A nemzeti park egyébként méltatlanul az ország egyik legkevésbé ismert vadrezervátuma, ám ez sokkal inkább előnyére, mint hátrányára válik. A területen viszonylag kevés ragadozó él, de annál több elefánt, bölény.

A Shimba igazi különlegessége azonban a fekete antilop, mely egész Kenyában csak itt él természetes körülmények között. Gesztenyebarna nőstényeik szinte mindenütt láthatók, a hátrahajló, ívelt szarvú koromfekete hímek azonban magányosan, rejtőzködve élnek. Ha van velünk vezető, biztosan tudja, hogy hol keressük e csodás állatokat, de gyakran bukkannak fel például az óceánra néző, a kemping és a Giriama-pont közötti fennsíkon.

Afrikai folklóréjszaka

Számos hotel étterme szervez helyi folklórral fűszerezett műsoros esteket, némelyik pedig ebédidőben „afrikai svédasztalt”. Nairobiban például keddenként az Utalil Hotelben vagy a Nairobi Szafari Klubban, szerdánként a New Stanley Hotelben vehetünk részt ilyen rendezvényen. A Suncourt Inn és a Solace Hotel hétköznap svédasztalos ebéddel várja a vendégeket. A legsikkesebb – és legdrágább – azonban egyértelműen az African Heritage étterem (Banda St., tel.: 02/337-507) péntek esti programja. Nemcsak a zene, hanem vacsora is első osztályú – különösen a doro wat, a csípős szósszal tálalt csirke -, melyet az ínyencek kizárólag etióp mézsörrel, tejjel öblítenek le. Aki pedig valami teljesen autentikusra vágyik, bejelentkezhet Elias Dinguja családjához (tel.: 02/223604) egy tradicionális etióp vacsorára és kávészertartásra.

Modern Green Day & Night Club

Nairobi kedvenc mulatója az év 365 napján 24 órán át várja a vendégeket. A Laterna úton esténként az emberek szinte tapossák egymást a bejutásért – pedig a hely népszerűségét nem is oly egyszerű megmagyarázni. Az ingyenes belépés és a temérdek prostituált mellett talán maga a közönség jelenti a legnagyobb vonzerőt.
Mindenféle ember megfordul itt, rendkívül könnyen lehet ismerkedni – bár az állandó zsivaj és a hangszórókból áradó zene miatt a társalgás igencsak megerőltető. Vannak, akik egész este bételt rágcsálva csak bámészkodnak, mások önfeledten végigmulatják az éjszakát. A fogyasztást nem erőltetik, olyannyira, hogy felszolgálás sincs, italokat csak a biztonsági „kalitkával” védett bárpultnál lehet rendelni.

Pate-sziget

A Lamutól két óra hajóútra fekvő sziget a turisták körében alig ismert, pedig itt találhatók a swahili civilizáció talán legszebb emlékei, s emellett még számos, a gyarmati időkre emlékeztető portugál és arab épületmaradvány is látható.

Némi malíciával azt is mondhatnánk, hogy a szigetről még nem készült két egyforma térkép, így legokosabb, ha a tájékozódásnál saját megérzéseinkre hagyatkozunk. Patén ugyanis nem lehet eltévedni. A sziget Lamuból komppal és motoros kishajóval – úgynevezett matatuval – egyaránt megközelíthető. Visszafelé érdemes a kompot választani, mert a kishajókon gyakran fürtökben lógnak az utasok.

Daas Ethiopia étterem

Itt még akkor is kellemes meglepetések érnek bennünket, ha azt hisszük, hogy ismerjük a hagyományos afrikai konyhát. Még az unásig ismert kenyérfélének, a njerának is más íze van, ha – a már említett – ízletes doro wattal vagy anyevel (fűszeres, sajtos spenóttal) kerül az asztalra. Hozzá természetesen tej dukál. Az ételeket az asztaloknál elhelyezett külön tűzhelyeken (jiko) készítik el. Nem olcsó hely, de nagyon-nagyon ajánlott.