Komiža a horvátországi Vis szigetének második legnagyobb települése, mely a sziget nyugati oldalán, a sziget legmagasabb orma, az 587 méter magas Hum hegység alatti félkör alakú Komižai-öböl partján terül el, érdekes színfoltja az öbölnek a sok halászhajó. Komiža ugyanis ősidők óta az adriai szardellahalászat egyik központja.

A város központja a velenceiek által 1585-ben épített ágyúlőréses egykori Castello, melyben a Helytörténeti Múzeum kapott helyet. A Castello a 19. század elejétől osztrák adminisztratív épület volt.
A citadella mellett a háromharagos barokk Vígasztaló Madonna-temploma emelkedik. A strand közelében áll a Kalózoktól oltalmazó Miasszonyunk templom, amely nevét a fennmaradt hagyományok szerint onnan kapta, hogy képeit a kalózok elrabolták.
A városka fölötti dombon emelkedik a Muster (kolostor), a bástyákkal, védőfalakkal körülvett Sv. Nikola (Szent Miklós)-templom és rendház.
A Muster helyén kora román kis templom állt, melynek helyén épült a 13. század-ban a Szent Miklós, az utasok és hajósok védőszentjének tiszteletére a román stílusú templom.
A Muster kolostorépület-templom komplexumot sokáig szerzetesek lakták. A XVII. század végén Vauban rendszerű védőművekkel egészítették ki; ekkor kapta erődtemplom jellegét.
Komiža egykori tengerjáró lakói sokszor estek a kalózok és az Adrián cirkáló török gályák rabságába. Ezért itt a kolostorban a török fogságban levő rabok kiváltásával foglalkozó szerzetesrend működött.