téli hegyi autózás

Télen nemcsak a természet változik meg, hanem számos olyan körülménnyel találkozhatunk, amely befolyásolja az autóvezetést. Azon túl, hogy röpködnek a mínuszok és csúszósak lehetnek az utak, arra is fel kell készülni, hogy a látásviszonyok nagymértékben romlanak, továbbá korán sötétedik, és a hó, eső, pára, valamint köd miatt még inkább koncentrálni kell arra, hogy mit és mit nem látunk.

Ha a hegyekbe indulunk télen

A téli hónapokban kiemelt szerepe van annak, hogy ha számunkra ismeretlen terepen közlekedünk, legyünk tisztában az útvonallal, az esetleges kerülő utakkal, pontosan tudjuk, hogy hová kell eljutnunk, hol áll rendelkezésre benzinkút, és mely utak lehetnek lezárva. Legyen egy kész tervünk az útvonallal, és az sem hátrány, ha előre betervezünk pihenőket, főleg ha 500-1000 km-es távolságba utazunk.

Pihenten hatékonyabban figyelünk, és amennyiben számunkra szokatlan terepen vezetünk, elengedhetetlen, hogy maradéktalanul tudjunk koncentrálni. Menet közben is tájékozódjunk az előttünk álló útszakaszról, időről-időre hallgassuk meg az Útinform híreit, továbbá, ha mód van rá, és Magyarországon belül autózunk, kapcsoljuk be a rádiót és állítsunk be egy helyi, környékbeli állomást, hiszen értékes információkhoz juthatunk ily módon úttorlaszokról, balesetekről, terelésekről.

Gépkocsink felkészítése az utazásra

Főleg a dízelautó-tulajdonosoknak érdemes, legalább a hegyekbe történő utazás, kirándulás alkalmával rászánni az összeget és prémium, adalékokkal gazdagított üzemanyagot tölteni a tankba. Meghálálja autónk, és megspórolhatjuk azt a bosszúságot, amelyet egy zavarosodás miatt eltömített szűrő okozhat. Természetesen, a téli gumiabroncsok elengedhetetlenek a hegyekbe!

Nyári gumikkal eszünkbe se jusson elindulni! Arra is érdemes odafigyelni, hogy a gumi profilmélysége nagyobb legyen, mint 4 mm – amennyiben ez az érték kisebb, Ausztriában például el sem fogadják téli guminak az abroncsot. Ausztriában november 1. és április 15. között kötelező a téli gumi használata, és legalább két hóláncot kell az autóban tartani. Szlovéniában ugyancsak kötelező a téli gumi november 15. és március 15. között, Németországban a használatát az időjárástól teszik függővé, Franciaországban, Olaszországban, Lengyelországban, Szlovákiában, Ukrajnában pedig nem kötik dátumhoz a téli gumiabroncsok felszerelését.

Ami mindenképp legyen az autóban

Előfordulhat, hogy hosszabb ideig kell várakoznunk egy dugóban, az autópályán vagy egy hegyi útszakaszon. Mindig legyen nálunk néhány meleg takaró, egy termoszban forró tea, tartalék ivóvíz, mobiltelefon, amely lehetőleg teljesen fel van töltve – nagyon hasznosak a 2-3 töltést is kínáló powerbankek, így ha gyakran utazunk, érdemes egyet az autóban is tartani feltöltött állapotban. Ne feledkezzünk meg a jégkaparóról, jégoldóról és a zseblámpáról sem. Egy tartalék pár vastag – vízálló – kesztyű és némi plusz ruházat szintén jó szolgálatot tehet. Ha pedig nagyobb bajba kerülünk, mert elakadunk, vagy lesodródunk az útról, időt nyerhetünk, sőt, meg is menthetjük a helyzetet, ha van nálunk vontatókötél, hólapát, hólánc és indítókábel. A kerék alá rakható vastag textil – egy kifuserált rongyszőnyeg éppen jó megoldás erre – pedig segítségünkre lehet, ha a kerék elakad.

A leggyakrabban téli túrák és síelés céljából látogatott helyek Ausztria, Erdély, Szlovákia és Szlovénia. Ha téli mókára vágyunk, bármelyik ország mellett is döntünk, garantált a hamisítatlan, téli szórakozás!