Aranypart látnivalók

Aranypart története igen erősen hasonló Naposparthoz. A nyaralóváros építése ugyanakkor kezdődött. Nevét egy legendáról kapta, miszerint a kalózok régen rengeteg arany kincset ástak el a parton, de a vidék homokká változtatta bosszúból, így jött létre a partot borító aranyhomok, mely a legjobb minőségű és nagyon szép.

Aranypart az elmúlt évben igen erős fejlődésnek indult, ahogy azt a növekvő turizmus megköveteli. A tengerpart néhol száz méter széles és négy kilométer hosszan húzódik. Az üdülőváros 17 kilométerre van Várna belvárosától, de mára gyakorlatilag egybe épült a várossal, melynek nevezetességeit érdemes megtekinteni. Az Aranypart, másnéven Aranyhomok mivel a turizmusra épült, ezért rengeteg szálloda lehetőséget és szórakozási lehetőséget nyújt. Gyerekek és felnőttek számára egyaránt érdekes Kelet-Európa legjobb aquaparkja, az Aquapolis, melyben a Kamikaze csúszda a legnagyobb, 18 méter magas, melynek végére érve 60 km/óra sebességre gyorsul fel az ember. Ez volt Bulgária első aquaparkja. Az Aranyparton található egy gyógyfürdő központ is, mely egy gyógyászati központ az Ambassador hotelben 22 szabadtéri és egy beltéri gyógymedencéjével és 120 féle gyógyászati kezelésével.

Az Aranypart legszebb nevezetessége az Aranypart Természeti Park, mellyel majdnem teljesen határos Aranypart. A különleges és ritka állat és növény fajok 1321 hektáron kaptak helyet. Ezt a természeti parkot 1943-ban hozták létre, majd a század végén bővítették. A csodálatos flórát az enyhe klíma és a tenger közelsége alakította ki.

A Fekete-tenger partján több XIII. és XIV. századi sziklakolostor található, ezek közül a leghíresebb az Aranypart közelében található Alabzha sziklakolostor, mely egy természetes cseppkőbarlangban működött. Keresztény kolostor volt, melyben remeték éltek. A kolostor két szintes és több helyiségből áll, a cseppkőbarlan, melyben elhelyezkedik 40 méter magas.

Aranyparttól 30 kilométerre található Balchik, mely palotájáról és botanikus kertjéről híres. A botanikus kertet a román királynő építtette 1926-ban. Területén 500 növényfaj található, melyből 300 ritka, egzotikus növény.