Barcelona látnivalók

Barcelona Spanyolország második legnagyobb városa, továbbá Katalónia autonóm közösségének fővárosa. Madriddal állandó rivalizálásban áll, bár a két város nagyon különböző. Barcelona a modern irányzatok városa, mely tisztán látszik a várostervezésen. A város teljes hangulata ezt mutatja. Talán ez serkenti az avantgard művészeket is arra, hogy kezdeményezéseiket ebben a városban váltsák valóra. Barcelona Földünk egyik legsokoldalúbb és leglátványosabb városa.

Barcelona óvárosának központja a gótikus negyed. Itt még maradt néhány középkori építmény, továbbá a római városfal maradványai is látszanak. Az érdekességek és látnivalók kifogyhatatlanok a labirintus szerű utcákon. Egy itt töltött nap felér egy kis időutazással. Amennyiben eljutunk a negyed központjáig, megtaláljuk a katedrálist, mely a XIII. században kezdett felépülni, de befejezésére csak hatszáz év múlva került sor. Amennyiben vasárnap járunk erre, megtekinthetjük a tradicionális katalán Sardana táncot a katedrális előtti téren. A Szent Család Temploma, más néven a jövő temploma nem a gótikus negyedben található, ennek ellenére a leglátogatottabb turisztikai látványosság, közel két és félmillió turista nézte meg belülről a templomot. Gaudi tervezte és élete fő művének tekintette. Úgy tervezte, hogy a világ legnagyobb bazilikája lesz, ezért negyven évig dolgozott rajta. A templom immáron száz éve épül, és a terveket hűen követve 2026-ra készül el, de már most is a Világörökség része.

la sagrada familia barcelona

Akik azonban a modern épületeket részesítik előnyben, azoknak a Torre Agbar megtekintése elképesztően esztétikus élménynek minősülhet. A Torre Agbar Barcelona harmadik legmagasabb épülete. Jean Nouvel tervezte. Éjjeli kivilágítását 4500 LED biztosítja. Visszatérve a régebbi épületekhez, a világörökség része szintén a Casa Battló. Gaudi és Josep Maria Jujol tervezte. Ez az épület egy lakóház Barcelona előkelő negyedében. Az épület különlegessége, hogy nem tartalmaz egyenes vonalakat. Az épület a híres sugárúton, a Passeig de Gracián található. Ez Barcelona leghíresebb és leglátványosabb sugárútja. A múlt század elején a felső tízezer lakóházai voltak itt találhatók. A másik, Gaudi által tervezett nevezetes épület a Casa Milá, mely szintén a világörökség része. Ez volt Gaudi utolsó lakóháza, melyet egy textilgyáros megrendelésére épített. Érdekessége, hogy szinte tervek nélkül, pusztán vázlatokra hagyatkozva készült az épület.

A Parc de la Ciutadella Barcelona központjának egyetlen zöld területe, itt található a katalán parlament is. A park területe összesen 30 hektár, leghíresebb része a Cascada, mely egy hatalmas vízesés szerű szökőkút. Ezt a szökőkutat a római Trevi-kút mintájára építették. A parkban csónakázó tavat is találunk, továbbá a barcelonai állatkert is itt talált otthonra 7000 lakójával.

A Katalán Zene Palotája a város legkiemelkedőbb modernista alkotása. 1909-ben építészeti díjat kapott a városi tanácstól, azóta ez az épület is a világörökség részét képezi. Évente több mint félmillió ember látogatja koncert termeit. Másik, igen sűrűn látogatott épület, mely nem az épület milyensége miatt, inkább annak tartalmából adódóan népszerű, ez a Picasso múzeum. A festő 3500 korai munkája található meg a múzeum falain belül. Amennyiben könnyedebb kikapcsolódásra vágyunk, látogassuk meg Barcelona híres akváriumát, ahol 11 ezer tengeri állat él jelenleg. Épületek tekintetében még meg kell említenünk a Szent Pál Kórházat is, mely szintén a világörökség része. A 100 ezer négyzetméteres épület ma még kórházként funkcionál, de hamarosan múzeummá lesz átalakítva. Az 1888-as világkiállításra több minden épült a városban, többek között az Arc de Triomf, Barcelona diadalíve, mely színes tégláival azóta a város dísze, a világkiállításnak pedig a főbejárata volt.

Montjuic

A világkiállítás alkalmával épült a zsidók hegye is, a Montjuic, mely rengeteg látványosságot kínál. Magassága 213 méter és közel van a városközponthoz. Itt található a Táncoló szökőkút és a Katalán Nemzeti Múzeum is, továbbá az olimpiai falut és az olimpiai stadiont is a Montjuicon hozták létre. A legrégebbi nevezetesség egy XVIII. századi erőd, a Castell de Montjuic. Találhatunk itt még botanikus kertet, spanyol falut, ami egy skanzen. Ezen kívül még sok látnivalót kínál számunkra, érdemes rá több időd szakítani. A dombon található nevezetességek közül ki kell emelni a Táncoló szökőkutat, melyet mágikus szökőkútnak is neveznek. A szökőkutak zenélnek és a zene ütemére változtatják színeiket. A különböző kutak különböző zenéket játszanak, így mindenki elgyönyörködhet abban, mely leginkább a saját ízlésének megfelelő. Amennyiben Barcelonai utunk során egy önfeledt nézelődős vásárlásra vágyunk, mindenképpen a város fő sétáló utcáján tegyük ezt meg, a La Rambla-n, melyet élő platánsor szegélyez, és mindig zsúfolva van. A sétálóutcán találunk kávézókat, üzleteket, piacokat, továbbá mutatványosok és zsonglőrök teszik teljessé a vásárihoz hasonló élményt.

A Güell park eredetileg lakóparknak készült, de a terv kudarcba fulladt, bár látványosságnak elsőrangú, az építmények inkább hasonlítanak egy különös álomhoz, mint egy lakónegyedhez. Sétányain végighaladva ráérezhetünk Gaudi különös elképzeléseire, álmaira.

Barcelona északnyugati részén található a Tibidabo hegy, mely 512 méter magas, a kilátás egyedülálló. A katalán legenda szerint itt kísértette meg az ördög Jézust. A hegytetőn egy katolikus templom várja látogatóit, a Temple de Sagrat Cor. A város legmagasabb pontja a tévé torony, mely látogatható a turisták számára, ennek tetejéről a körpanoráma teljes képet nyújt a városról. Ezen a hegyen található még Barcelona legrégebbi vidámparkja is, mely érdekes lehet a gyerekekkel utazók számára.

A fenti leírások közel nem mutatnak meg mindent, így láthatjuk, hogy Barcelona olyan mennyiségű és minőségű látnivalót kínál, melyet képtelenség egy-két nap alatt végigjárni. A tapasztalat szerint, aki ebbe a városba egyszer beteszi a lábát, az nehezen tud szabadulni, és mindig visszavágyik.