Zadar látnivalók

Zadar Észak – Dalmácia egyik legnagyobb és legrégebbi városa több mint hetvenezer lakójával, mely Budapesttől csupán 600 kilométerre található. Zadart sokezer éves történelmi múltja miatt “Horvátország kis Rómájának” is hívják, azt hiszem ez a név sokmindent elárul. Zadar szerepe az oktatásban is jelentős ugyanis Horvátország legelső egyetemét is itt alapították 1396-ban a dominikánusok.

Zadarban a strandolni vágyók gazdag kínálatból válogathatnak, ugyanis a kavicsos, lebetonozott, a homokos és a sziklás strandok egyaránt megtalálhatóak.Észak – Dalmácia több mint 400 szigetéből kétszáz sziget Zadar körül található, így a partszakasz rendkívül hosszú!

Zadar érdekessége, hogy a város körül nem tornyosulnak hegyek, ahogyan ezt Horvátország számos üdülővárosában megszokhattuk, hanem gazdag termőföldek övezik a várost.A termőföldeken rengeteg meggyfa ültetvény található és ezeknek a híres meggyfáknak a gyümölcséből készítik a fantasztikus ízvilággal megáldott Maraskino likőrt.

A túrázás szerelmesei és az aktív nyaralást kedvelők öt nemzeti park közül válogathatnak, ha Zadarban nyaralnak, ugyanis ezek a parkok mind mind a város közelében vannak, autóval maximum két óra alatt megközelíthetőek.

Zadar

Zadar bővelkedik a látnivalókban is, ezek közül csak néhány jelentősebbet emelnék ki.

A zadari óváros leghíresebb terén áll a bizánci stílusú Szent Donát körtemplom, mely még a kilencedik századból maradt ránk és jelenleg Zadar szimbóluma.A templomban a nyári szezonban több komolyzenei koncertet is tartanak itt a hely kiváló akusztikája miatt.

A fórum rögtön a Szent Donát templom előtt terül el, amely még egészen régról, az időszámítás előtti időkből Augustus császár idejéből maradt ránk.A fórum három oldallal rendelkezik, melyeket régebben márványból készült oszlopok zártak körbe.A fórum kövezetén a régi épületek maradványai még láthatóak.

A Szent Anasztázia katedrális, mely egy angol mérnök kezét dicséri.A katedrális a dalmát rész legnagyobb bazilikája.A katedrális harangtornya a maga 56 méterével Zadar jelképévé vált.A székesegyház felépítése több mint 300 évet vett igénybe, így többféle építészeti stílust ötvöz.

A város védőszentjének szentelt Szent Krševan-templom a 12. századból származik, melynek harangtornyát a mai napig nem fejezték be.

Zadar óvárosában még számos szép és csodálatra méltó vallási épület található, ilyen a Szent-Mária templom, a Szent Simon templom, Assisi Szt. Ferenc-templom és kolostor, Szt. András és Péter-templom, Szt. Mihály-templom és kolostor, Szt. Domonkos-templom és a Szt. Prorok Ilija-templom.

Zadar óváros látnivalók

Az egyházi épületeken kívül érdemes még pillantást vetni a Tengeri kapura, a Város kapura és az óváros körülvevő Muraj városfalra.

Zadar kihagyhatatlan látnivalója a Tengeri orgona, melyet 2005-ben adtak át a nagyközönségnek.A tengerparti sétány márványköveibe apró lyukakat fúrtak, ezek a lyukak üregekkel vannak kapcsolatban, melyek mérete és formája különböző.A tengervíz ezekbe az üregekbe, ahogy becsap különböző hangokat ad ki, így olyan a sok kis lyuk összjátéka mintha orgona szólna.

Érdekesség: Zadar naplementéje világhírű, sokak szerint itt van a világ legszebb naplementéje.Többek között Alfred Hitchcock is ezen a véleményen van.