Larnaca látnivalók

Larnaca tengerpartja halványan emlékeztet az öreg kontinens némelyik szép promenádjára, jókora pálmafáival és álmosan nyugodt szépségével.

Kávéházak és tavernák szegélyezik a tengerpart menti utat, amely népszerű pihenőhely mind a látogatók, mind a ciprióták számára a hosszú, meleg nyári napokon. A közelben fekvő jachtkikötőbe a világ minden részéből érkeznek a hajók és hajósok. A promenád nyugati végében található a 17. századi erőd, amely ma a Larnacai Középkori Múzeumnak ad otthont.

Mivel Larnakában található a sziget legfontosabb nemzetközi légikikötője is, a legtöbb látogató itt kezdi ismerkedését Ciprussal. Az egyik legelső látnivaló egy gyönyörű sóstó, amely a hűvösebb hónapokban kecses flamingók és más vándormadarak csapatainak ad otthont. A tó mellett, egy csendes helyen, buja pálmafák ölelésében fekszik a Hala Sultan Tekke, amelyet Mohamed próféta nagynénjének tiszteletére emeltek.
Larnaca és a kereszténység kapcsolata igen régi időkre nyúlik vissza, mivel a város első püspöke az a Szent Lázár volt, aki, miután Jézus feltámasztotta haló poraiból, itt élte le „második” életét. Ma is áll az a templom, amelyet állítólagos hamvainak megtalálási helyén emeltek.

A Larnacai Körzeti Régészeti Múzeum és a Pierides Alapítványi Múzeum különösen érdekes régészeti anyagokat mutat be. A városban látható Zenón márványból készült mellszobra, mivel a híres sztoikus iskola megalapítója szintén Larnaca szülötte. A látnivalók közé tartozik még Kition ősi királyvárosa, amelyet a mükénéi görögök alapítottak a 13. a században, valamint az Agia Faneromeni templom, amelyet egy i.e. 8. századi sziklabarlang fölé emeltek, továbbá a 18. századi vízvezeték, amely a város szélén található.

Larnakából könnyen elérhető Stavrovouni, Ciprus egyik legrégebbi és leglenyűgözőbb fekvésű kolostora, amelyet Szent Ilona alapított. A hegytetőre épített templomból minden irányba kitűnő kilátás nyílik. Az itt élő szerzetesrend szigorú kolostori előírásai szerint azonban hölgyek nem látogathatják a kolostort.
Szintén Larnaca közvetlen közelében fekszik a Panagia Angeloktisti templom, amelyben megtekinthető egy 6 századi, ember nagyságú bizánci Szűz Mária-mozaik, amely az ebből az időszakból ránk maradt alkotásokból a legszebbek közé tartozik. Érdemes felkeresni Lefkara falut is, amely messze földön híres a „Lefkaritika” elnevezésű csipkeszerű hímzéseiről, amelyek állítólag még Leonardo da Vinci figyelmét is megragadták. Még délebbre találjuk az UNESCO Világörökségek közé sorolt Choirokoitiát, ahol az ásatások során a világ egyik legfontosabb neolitikus települését tárták fel a régészek.