Limassol látnivalók

Ciprus második legnagyobb városa, Limassol, hangulatos kozmopolita hangulatú város, amely a sziget legfőbb kikötője, továbbá a helyi borászati iparág központja, ráadásul lüktető tengerparti nyaralóhely is egyben.

Limassol elsősorban azért olyan lüktető hangulatú város, mert lakói, a lemesosiak imádnak szórakozni. Nem véletlen, hogy éppen itt rendezik meg a sziget két legfontosabb fesztiválját, a pünkösd előtti Karnevált, amikor egymást érik a jelmezbálok, a felvonulások és az ünnepségek, továbbá a szeptemberi Borfesztivált, amikor a helyi borászatok jóvoltából minden vendég annyi bort ihat, amennyi csak belé fér.

A mai Limassol a sziget két, egykor legfontosabb királyvárosából, a településtől keletre fekvő Amathousból, illetve a nyugatra fekvő Kourionból alakult ki, amint az az alapos régészeti feltárásokból is látható. A varázslatos környezetben fekvő ókori Kourion Színházban manapság koncerteket és színházi előadásokat rendeznek nyaranta.

A középkorban Limassolban vette nőül Oroszlánszívű Richárd Navarrai Berengariát, akit Anglia királynőjévé is koronázott. Később a keresztes lovagok a városközponttól nyugatra, a Kockabástyánál rendezték be főhadiszállásukat. A ma Kolossi néven ismert középkori kastélyban a lovagok a borkészítés fortélyait is gyakorolták, ők készítették a világ első, saját néven ismertté vált borát, a Commandaria édes desszertbort.

A mai Limassol tengerparti üdülőhely tízmérföldes tengerparttal, nyüzsgő üzletekkel, megszámlálhatatlan számú tavernával, étteremmel, és olyan változatos éjszakai élettel, ahol mindenki megtalálja a kedvére való szórakozási lehetőséget.
A városban feltétlenül érdemes megtekinteni a várat, amely otthont ad a Ciprusi Középkori Múzeumnak, a Körzeti Régészeti Múzeumot, a Népművészeti Múzeumot, a Limassoli Városi Művészeti Galériát és a Városi Parkot is.

A város közelében található a szelíd Germasogeia-gát, amely a horgászok egyik kedvelt helye, illetve az Akrotiri-sóstó, amely több ezer vándormadár számára biztosít telelőhelyet, és még többnek nyújt pihenőt tavasszal és ősszel a nagy vándorlás folyamán. A közeli hegyek lábánál takaros falvak élik évszázadok óta megszokott, nyugodt életüket.