Karthágó

Egykor egy birodalom fővárosa volt, tengerészei beutazták az egész addig ismert világot, ma a tehetősebbek kertvárosa. A sok régészeti kincs miatt az UNESCO 1972-ben példa nélküli védelmi rendszert dolgozott ki megőrzésére. Angol, észak-amerikai és különböző európai régészek tíz évig dolgoztak együtt a tunéziaiakkal, hogy feltárják és leírják a még leletekkel kecsegtető helyeket.

A salammbói TGM-állomással szemben, Tunisz irányában, az út menti tábla felirata hívja fel figyelmünket a krematóriumra. Itt álltak Tanit és Baal Hammon templomai, ők követelték az emberáldozatokat. Ha a tophet után a rue Hannibal-on folytatjuk utunkat, a Pun kapukhoz érkezünk. A ma már békés kis kikötők közelében volt a kereskedelmi kikötő, tőlük északabbra egy hatalmas cotton a pun hajóhad számára. Kétszázhúsz hajó befogadására alkalmas, oszlopsoros szárazkikötőjével. Ez utóbbi Karthágó tengeri erőinek legfőbb büszkesége volt. Ha folytatjuk utunkat a főúton, a pun emlékek után a római Karthágóval ismerkedhetünk meg, először egy római és őskeresztény múzeummal.

Az avenue Bourguibát a Shell és Esso kereszteződés után a rue Ibn Chabbat metszi, mely tengerparti éttermek és a Quartier Magon pun nevezetesség mellett halad el. Az Avenue des Thermes d’Antoniose végén Antonius Pius fürdőihez érkezünk. Lenyűgöző a part mentén álló épület, de a legdöbbenetesebb az egészben az, hogy ez a hatalmas épület pusztán az épület alagsora, ahol a kályhák fűtéséhez szükséges farakások álltak, és azok az égetett agyagból készült vezetékek láthatók, melyekben egykor a forró víz áramlott felfelé. A fürdők az emeleten helyezkedtek el, mennyezetüket tizenkét bordázott, szürke gránitoszlop tartotta. A Császári fürdőket Hadrianus császár uralkodása alatt kezdték építeni, és utóda, Antoninus Pius alatt fejezték be.

Karthágó Tunézia

A Római villák régészeti parkjában házfalakat, ciszternákat, oszlopokat és oszlopfőket, valamint jól burkolt, meredek utcákat és az Antiquariumot láthatjuk. A következő látnivalót, a Hadrianus Színházát az Avenue de 7 Novembre mellett találjuk. Csodálatos római szobrokat is találtak itt.

A Gargilius fürdők egy alacsony dombtetőn állnak, a széles avenue mentén. Az 1920-as években az amerikaiak újították fel. A domb aljában lévő 15 La Malga-i ciszternát keskeny kaktuszokkal szegélyezett ösvényen lehet megközelíteni. Ballra a Mártírok Amfiteátruma áll. A szomszédos hegy tetején áll a polgári Karthágó büszke és feltűnő újgazdag negyede, itt található a St. Cyprian és St. Louis-katedrális. A katedrálistól keletre meredek hegyoldal látható, itt van a Byrsa régészeti park, ahol a pun és a római faldarabok meglepő módon keverednek. Innen lehet megközelíteni a Karthágói Nemzeti Múzeumot, mely a Fehér Atyák egykori főhadiszállásán kapott helyet. Érdemes megtekinteni remek római és keresztény mozaik szobor és sztélé gyűjteményét, a csodálatos főniciai szobrokat, halotti maszkokat, hordókat, a régmúlt idők asszonyainak szépítkező készleteit, pun feliratos dísztáblákat és két szenzációs szarkofágot az i.e. IV. századból, valamint egy igen élénk fantáziájú Fehér Atya festményét egy fényűző római palotáról. A régészek között még nincs teljes egyetértés arról, hogy vajon egy IV. századi prokonzul palotája állt-e itt.

Karthágó látnivalók

Szállodák

Remek a háromcsillagos Reine Elyssa Didon, Rue Mendes France mutatós pun éttermében csodálatosak az ételek. A kétcsillagos Résidence Carthage otthonos szálloda. Szép panorámával rendelkezik, ezért eléggé zsúfolt a háromcsillagos Amilcar.