budapest

Van valami különleges Magyarországban, ami egyedi és varázslatos. Az ország kis mérete ellenére tele van elbűvölő helyekkel és kulturális értékekkel, amelyek lenyűgözőek bárki számára, legyen az látogató vagy helyi lakos.  

Ha téged is érdekelnek a magyarországi kirándulóhelyek, kíváncsi vagy a magyar gasztronómia remekeire vagy szeretnél többet megtudni a történelmi látnivalókról, akkor jó helyen jársz. Ebben a cikkben vendég szakértőnk, Boross Örs segítségével, bepillantást vetünk a legfigyelemreméltóbb magyar kulturális látványosságokra. Fedezd fel velünk együtt Magyarország kulturális kincseit!

Varázslatos múlt – szép helyek Magyarországon a történelem tükrében

Magyarország gazdag történelemmel rendelkezik, ami tükröződik az ország kulturális örökségének sokrétűségében. A városok és falvak őrzik az idő folyásának emlékeit és számos múzeum, kastély és egyéb történelmi helyszín tárja elénk a múlt csodáit.

A Nemzeti Örökség Intézete hatósága alá tartozik a hivatalos történelmi emlékhelyek számon tartása. Jelenleg ötvenkettőt tartanak nyilván országszerte, ezekből, amelyek Magyarország legszebb helyei között vannak, egy néhányat felsorolunk itt, kiegészítve egy pár más helyszínnel is:

 • Budai Várnegyed: a főváros szívében található történelmi környék, ahol a Budavári Palota, a Halászbástya, a Mátyás-templom, a Collegium Budapest, az Országos Széchényi Könyvtár, valamint a Magyar Köztársaság elnökének palotája, a Sándor-Palota helyezkedik el.
 • Egri vár: Eger nagy történelmi múltú vára, amit az Oszmán Birodalom túlerőben lévő serege 1552-ben ostrom alá vett és amit a várvédők Dobó István kapitány parancsnoksága alatt sikeresen megvédtek. A Budapesten kívüli, magyarországi kirándulóhelyek elkerülhetetlen része.
 • Szentendre: a Dunakanyarban található festői város, tele múzeumokkal és művészeti galériákkal.
 • Hollókő: az UNESCO világörökség listáján szereplő község, amely továbbra is őrzi a XX. századot megelőző falusi élet hagyományait.
 • Keszthelyi Festetics-kastély: az ország egyik legszebb kastélya, amely az egykor grófi Festetics család otthona volt.
 • Máriapócsi kegytemplom: a Szent Mihály főangyal templom, másnéven máriapócsi kegytemplom Magyarország egyik legfontosabb kegyhelye es egyben zarándokhelye, ahol az úgynevezett máriapócsi csoda történt 1696-ban, amikor egy liturgia alatt arra figyeltek fel, hogy könnyezik a Szűzanya képe.
 • Muhi csata emlékműve: a Muhi csata emlékmű az 1241-ben zajlott, mongolok vezette sereg által a magyar államra mért megsemmisítő csapás megemlékezésére épített komplexum.
 • Pécsi középkori egyetem: az egyetem Magyarország első egyeteme, amelyet I. Lajos király alapított Pécsett 1367-ben.
 • Szegedi Dóm tér: Szeged leghíresebb tere ahol a Szegedi Szabadtéri Játékok 1931 óta, 20 év kihagyástól (1939–1959) eltekintve töretlenül folynak.
 • Bertődi Esterházy-kastély: a lenyűgöző barokk kastély Magyarország egyik kiemelkedő turisztikai látnivalója, ami a 18. század második felében Esterházy Miklós tervei alapján épült.

Budapest Halászbástya

Természeti csodák – szép helyek Magyarországon a vadonban

Magyarországon a természet is tartogat kellemes meglepetéseket. A Tisza-tó környékét, a Balatont és a Hortobágyi Nemzeti Parkot sokan ismerik, de vannak ezen kívül még más csodás helyszínek, ahol a természet varázsa megigéző. Néhány kevésbé ismert de így is elbűvölő kirándulóhely Magyarországon:

 • Aggteleki cseppkőbarlang: a világörökség részeként is számon tartott barlangrendszer, amely lenyűgöző cseppkő képződményeket tartalmaz.
 • Mátra-hegység: Magyarország legmagasabb hegysége, kiváló túrázási lehetőségekkel.
 • Fertő-tó: a világörökség részeként számon tartott tavon különleges madárvilág és festői táj figyelhető meg.

A magyar gasztronómia kincsei

Ha valamit nem szabad kihagyni Magyarországon, az a gasztronómiai élvezetek világa. A híres magyar ételek, mint a gulyásleves vagy a pörkölt, már régen világszerte ismertek. Az olyanok mint a kürtöskalács vagy a lángos pedig az elmúlt időben elkezdtek már külföldön is népszerűvé válni.

A magyar konyha gazdag és változatos, sokféle kulturális hatást tükrözve. Fellelhetőek benne befolyások az Oszmán Birodalomtól, a Habsburgoktól, a szomszédos nemzetek konyhájából és természetesen a honfoglalásig visszavezethető ősöktől is.

A magyar konyha sokoldalúsága és gazdagsága ezen elemek fúziójának köszönhető és mindezek együtt alkotják azt a lenyűgöző kulináris élményt, amit a magyar ételek kínálnak.

Alternativ kirándulóhelyek Magyarországon

Magyarország az online világban is rengeteg kirándulási lehetőséget kínál, többek közt a szerencsejátékok témájában is. Ha Magyarország legszebb helyei meglátogatásában egy kis szünetet szeretne az ember tartani és a fennálló szabadidőt egy csepp izgalommal párosítaná, egy online kaszinó felületen kényelemben lehet ezt az időt eltölteni.

Mivel az online szerencsejáték oldalak Magyarországon is gombamódra szaporodnak, a témában nem jártas felhasználók sokszor nehezen tudnak eligazodni köztük. De nincs baj, mert erre is van megoldás: a legjobb weboldalakat a Kaszinok.Online felkeresésével tudod felfedezni.

Összegzés – Magyarország látnivalókban gazdag

Magyarország egy lenyűgöző és varázslatos hely, ahol a kulturális hagyaték és a természeti csodák egyaránt várják az ide utazókat. Az ország történelmi emlékei és gasztronómiai kiválóságai számtalan kultúra hatásait tükrözik. Nagyon sok felfedezni valót tartogat ez a bizonyos 93 000 km2 és mondhatjuk azt, hogy ha a témánk “kirándulóhelyek Magyarországon”, akkor biztos nem fogunk választási lehetőségek hiányában szenvedni.

Függetlenül attól, hogy területileg egy kis országról beszélünk, Magyarország látnivalókban a nagyok közé tartozik. Akár Budapestről legyen szó, amely Európa legpompásabb városai közé tartozik, vagy legyen az a vidék, az ország sokoldalú és gazdag kínálatot nyújt bárkinek.

Végszóként, Magyarország olyan ország, amely lenyűgözi az embert a sokszínűségével, és mindenkinek élményekben gazdag tartózkodást ígér, aki ellátogat ide. Aki pedig itt él, nem panaszkodhat ha kulturális kincsvadászatra adja a fejét.

Ez is érdekelhet