pécs

Manapság nagyon divatosak a külföldi utazások, és sokan látogatnak meg közeli országokat, vagy éppen egzotikus tájakat. Akkor azonban, ha csak egy-két napot tudsz utazással tölteni, érdemes szétnézni hazánkban is, hiszen rengeteg gyönyörű látványosság, túraútvonal, vagy éppen vonzó város vár. Ezeknek az utaknak pedig az előnye az, hogy sokkal rövidebb időt kell utazással tölteni, és több időd marad a látványosságok felfedezésére. Ráadásul a rövidebb időtt könnyebb is elütni olyan tevékenységekkel, mint például az online kaszinók felfedezése, vagy éppen a https://legjobbmagyarkaszinok.com/ oldalon olvasható értékelések elolvasása. De akár bepótolhatod a kedvenc könyveid olvasását is. Ha pedig megérkeztél, akkor lélegzetelállító tájak és izgalmas látnivalók várnak. Nézzünk is meg néhány települést, amelyet érdemes felfedezni, ha Magyarországon utazol.

Hollókő

Hollókő egy egyutcás falu az északi határ közelében, az Észak-magyarországi hegység lankái között. Ha érdekel a népművészet és a hagyományok, ez a tökéletes úti cél – különösen húsvétkor, amikor a hagyományos hollókői viseleteket láthatod élőben. Húsvétkor pedig a hagyományos locsolkodási szokásoknak lehetsz tanúja. Bármikor látogatsz el ide azonban, az biztos, hogy varázslatos kis falut fogsz felfedezni, amely nem véletlenül került fel az Unesco Világörökség listájára.

A Balaton Környéke

A Balaton, azaz a magyar tenger egészen biztosan mindenki számára ismerős. Ez a táj azonban nemcsak a nyári melegben tartogat izgalmas látnivalókat. Ha például az aktív pihenést kedveled, és egy jó pohár bort sem utasítasz vissza a túra végén, tervezz egy túrát Badacsony környékén. Itt ugyanis minderre lehetőség van, hiszen nemcsak csodálatos túraútvonalak várnak, hanem az egyik legismertebb hazai borvidék is itt található. De természetesen Tihanyról, vagy éppen Keszthelyről sem szabad elfeledkezni, ahol rengeteg látnivaló várja az ide látogatókat. Ha inkább bulizós típus vagy és odavagy a zenei fesztiválokért, akkor mindenképpen érdemes ellátogatnod a Balaton buli fővárosába, Siófokra. Popkoncertek, pop-up food truckok és sekély strandok a déli parton, Siófokon minden megtalálható, különösen a nyári időszakban.

Balaton-felvidék

Eger

Az Észak-Magyarországon található Eger történelmi városa mindent kínál, amit egy szép magyar várostól elvárhatunk. Vannak itt termálfürdők, barokk építészet, legendás étel- és borvilág, és persze egy lenyűgöző vár a tetejébe.

Ezt a várost egy igazán különleges látványosság jellemzi, ami pedig nem más, mint az egri minaret. Ennek pedig az az igazi különlegessége az, hogy a legészakibb oszmán minaretnek számít, amely még ma is épségben megtalálható a városban. Ráadásul akár a 100 lépcsőfokot is megmászhatod, hogy feljuss a legfelső erkélyre, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a teljes városra.

Persze az egri várat sem érdemes kihagyni, ha már itt jársz. Ráadásul területen tett túra során egy érme múzeumot és egy magyar mestereknek szentelt művészeti galériát is felfedezhetsz. Egyetlen egri látogatás sem teljes anélkül, hogy meg ne innánk egy-két pohár Egri Bikavért, a legismertebb helyi bort, amely olyan robusztus és testes, mint maga a város. Sőt, ha ellátogatsz Szépasszonyvölgybe, akkor szinte a teljes egri borvidék kínálatát felfedezheted.

Pécs, Európa Kulturális Fővárosa

Pécs hosszú évszázadok óta különböző kultúrák olvasztótégelyének számít, ami az igazán színes történelmének köszönhető, amelyen nyomot hagyott a kelta, a római, az oszmán és az osztrák-magyar történelem. A város a Mecsek veszi körül, amely igazán gyönyörű keretet ad Pécsnek, miközben akár egy-egy túrázásra is kiváló. Ráadásul a város rengeteg kulturális látnivalót is tartogat. Talán a legismertebb a Gázi Kaszim pasa mecsetje, amely a város közepén áll, és amely Pécs ikonikus épületének számít. Ráadásul ez az épület a város mediterrán hangulatú főterén kapott helyet, ahol mindenképpen megéri eltölteni egy kis időt. Pécs jól ismert a porcelán gyártásról is, hiszen a jól ismert Zsolnay Porcelán a mai napig itt készül. Ráadásul egy saját negyedet is kapott, amely látogatható is. Itt meg lehet ismerkedni a porelángyártás történetével és még számos más, Pécshez kapcsolódó információval.

Tata

A Budapesttől alig egy órányi autóútra fekvő Tata remek kirándulási célpont, különösen, ha a kisvárosok és a természet kedvelője vagy. Az “élő vizek városa” néven ismert város számos tava és malma miatt, amelyek közül a hatalmas Öreg-tó áll a középpontban. Az Öreg-tó északi csücskében található a XIV. századi tatai vár, és a térség legértékesebb madár élőhelye. A vonulási időszakban – általában november utolsó hetében – akár 50 000 vízimadár is megpihenhet itt naponta.

Gödöllő

Ha szeretnél visszautazni az időben, és egy napra királyi családtagnak érezni magad, a festői Gödöllő csak rád vár. A város leginkább Sisi császárné királyné kedvenc rezidenciájáról, azaz a gödöllői palotáról híres. Ez egész évben látogatható, és sokak számára vonzó a csodálatos termeivel és hatalmas kertjével. Persze nemcsak Gödöllő, hanem annak a környéke is gyönyörű, és rengeteg látnivalót kínál. Ha például a környéken jársz, akkor érdemes felkeresni a Veresegyházi Medveparkot is, ahol sanyarú körülmények közül mentett medvék várják, hogy meglátogasd, és egy kis mézzel kényeztesd őket. De akár az ország legnagyobb területű arborétumát is meglátogathatod.

Sopron

Sopron történelmi városát is érdemes meglátogatni a hazai utazások során. A hűség városa a nyugati határhoz közel helyezkedik el, és Alpok keleti előhegyei közelében található, így rengeteg mindent tartogat az ide látogatóknak. Sopron a vonzerejét a természeti adottságok és az épített örökség ötvözetének köszönheti. A város ugyanis rendkívül jól megőrizte a barokk időszakából származó épületeket. Még ma is megtalálható a városban mintegy 140 védett épület.

sopron

Ezekből pedig 115 műemléki védettséget is élvez. Az óvárosban található minden épület a római romokra épült középkori városfal határain belül található. Sok ilyen épület tartalmaz más történelmi korszakokból hozzáadott elemeket, így sohasem tudhatod, hogy mire számíthatsz felfedezés közben. Ráadásul akkor is jó helyen jársz, ha túrázni szeretnél, hiszen a város környéke lélegzetelállító útvonalakat kínál, ahol rengeteg természeti látnivalót felfedezhetsz.