római fürdő budapest

A nyári meleg hónapokban sok ember vágyik egy üdítő csobbanásra. Az óbudai Római Strandfürdő kellemes környezetben, kitűnően megközelíthető helyen várja a látogatóit. A csúszdákkal felszerelt strand különösen népszerű a családok körében.

 

A Római Strandfürdő területe, az óbudai Aquincum már az ókorban, a rómaiak idején is ismert vízforrás volt, emellett szent helyként tisztelték. A régészeti feltárások nemcsak a strand területén lévő szentély alapfalait, de számos, a forrásfoglalás nyomait igazoló építményrészletet tártak fel. A rómaiak a Nympháknak, és a gyógyító isteneknek, például Silvanusnak hódoltak. Ebben az időben a forrásvizet a fürdésen, az ivókúrán kívül még lőpormalom hajtására is hasznosították.

Az írásos emlékek szerint a középkorban, Mátyás király idején a területen az itt fakadó források  egy összefüggő tavat alkottak, és tó mellett egy kórház működött. A Római Fürdő Rt-t még 1930-ban alapították meg. A későbbiekben a strandot újjáépítették, és 1964-ben nyitották meg újból, érdekesség, hogy napjainkban is az akkor kialakított formát őrzi. A műemléki védettség alatt álló strand üzemeltetése során felmerült egy gyógyszálló létesítése is, de ezek a tervek nem kerültek megvalósításra. A tó fenekén feltörő forrásvizeket úgynevezett forrásfoglalással fogták meg.

Kétezerben jelentős korszerűsítést hajtottak végre, amely 3 medencéjét érintette. A medencéket szűrőforgatóval látták el, és a strandmedencéjéből egy élménymedencét hoztak létre, csúszdával, pezsgőztetővel és nyakmasszázzsal. A gyermekmedencét is a kor igényeinek megfelelően egy játszóparadicsommá alakították.

A Római Strandfürdő területe nagyon értékes, a területén lévő idős faállomány is védettséget élvez.

A víz összetétele

A strandfürdő területén található víz stabil, alacsony oldottanyag-koncentrációjú kalcium-magnézium hidrogénkarbonátos langyos hőmérsékletű karsztvizek csoportjába tartozik.

 

A strandfürdő csak a nyári szezonban tart nyitva, kellemes kikapcsolódást nyújt a családok számára. A gyermekek kedvence a hatalmas csúszdapark, amely a különböző magasságú gyerekek méretére van kialakítva. A rafting, kamikaze, a turbó csúszdák120 cm vállmagasság feletti gyermekek számára vannak, de található egy gyermekcsúszda és egy családi csúszda is.

A szauna részlegen a látogatók találhatnak egy 40-50 Celsius fokos nedves gőzkamrát, és egy 60-70 Celsius fokos száraz gőzkamrát.

A strand területén különböző vendéglátó egységek működnek, és ingyenes parkolás biztosított.

Megközelítése

1031 Budapest, Rozgonyi Piroska u. 2.