A Napos Part Spanyolország legnépszerűbb nyaralóhelye. Európa Kaliforniájának hívják, mivel egész évben süt a nap. Egész Európában itt a legkedvezőbb a klíma. Emellett kulturális örökségei is vonzzák a turistákat, továbbá a Sierra Nevada. Mégis a tengerpart, ami a legvonzóbb ezen a térségen, hiszen partja homokos, a víz kristálytiszta, egyes vélemények szerint még télen is lehet úszkálni a tengerben.

A part mentén található városok és falvak végiglátogatása mindenki kíváncsiságát kielégítheti, akár egy pezsdítő, éjszakai programmal teletűzdelt nyaralásra vágyik, akár egy csendes, családbarát helyre, a Costa del Sol mentén mindezt megtalálhatjuk.

Torremolinos

A Costa del Sol legnagyobb turista célpontja Torremolinos. Kulturális öröksége nem nagyon van, viszont a nappali nyüzsgés a vízi aquaparkkal, valamint a Tivoli World vidámparkkal, továbbá az éjszakai szórakozási lehetőség szinte kifogyhatatlan. Aki azonban ennél elegánsabb helyre vágyik, annak Marbella tudja megadni a megfelelő nyaralást. Ez a város a megtestesül luxus. A szórakozási lehetőségek színvonalából következően ez valóban a felső tízezer nyaraló helye. Hasonlóan luxus kategória a Puerto Banus, a luxus jachtok kikötője. Milliárdosok hajóit csodálhatjuk itt meg, ellenben a városnak van olyan része, ami megfizethető bárki számára. Aki csendesebb szórakozásra vágyik, annak inkább Estepona a megfelelő célpont, mely fehérre festett házaival megtartotta valamelyest régi formáját. Partvonala 21 kilométer hosszú, kristálytiszta vízzel. Egész évben süt a nap, családosok számára ideális lehet.

malaga

Malagától kicsit nyugatabbra található Benalmadena, ahol megtekinthetjük a hatalmas buddhista szúpiát, mely nemrég épült. A településen sok érdekesség található. Egy delfinárium, a Selwo Marina, egy vadaspark, a Parque Paloma, és egy vidámpark, a Tivoli World. Ennél is család centrikusabb nyaralást kínál Fuengirola. Hét kilométeres partját teljes egészében megcsodálhatjuk a Sohail vár tornyából. Érdemes meglátogatni mindkét kikötőt, továbbá a régi villákat és egyéb ránk maradt leleteket, melyből mára sajnos nem sok maradt. Az óváros, Pueblo Lopez, a központban helyezkedik el, és szinte teljes egészében megőrizte eredeti formáját. Amennyiben ilyen régi, tipikus andalúz hangulatú kisvárosba vágyunk, mindenképpen látogassunk el Mijasba, mely Costa del Sol közepén van. Ez egy kisváros, melynek nevezetessége a Ferias, egy ősi bikaviadal aréna. A Napos Part egyik legszebb történelmi városa San Roque, mely szintén fehér város. Megtekinthetjük a Saint Roch kápolnát és a Paris templomot.

Spanyolország harmadik leglátogatottabb nevezetessége a Nerjai cseppkőbarlang, mely őskori festményeket rejt. Ez egy egész barlangrendszer, melynek egy termében koncerteket is adnak olykor. Nerjában járva úton-útfélen észrevehetjük az ókori római nyomokat, melyek sok száz év távlatából ránk maradtak. A város tengerpartja is csodás, ennek ellenére nincs túl nagy tömeg. A Chillar vízesés gyönyörű, érdemes megtekinteni.

Ronda

Ronda nem tartozik közvetlenül Costa del Sol-hoz, mégis kihagyhatatlan. A Guadalevin folyó felett átívelő három híd a XVIII. században épült. Szépségük páratlan. Továbbá az ország egyik legrégebbi, szintén a XVIII. században épült bikaviadal arénáját is ebben a városban tekinthetjük meg, melyet a mai napig is használnak néha. Van még egy városka, mely nem tartozik hivatalosan a Napos Parthoz, ez Casares, melynek dombján egy arab várat találunk, mely látogatható, csodás panorámával ajándékozza meg az erre járó turistákat. Régi mór épületeket is találhatunk itt. Az egész városka nagyon csendes, a helyi lakosok kedvesek, közvetlenek. Valódi, nyugodt pihenést talál itt, aki erre vágyik.