Közép Dalmácia látnivalók

Közép-Dalmáciát kristálytiszta, türkizkék vize romantikus partokat és szigeteket öblöget. Split a térség nagyobb városa és kikötője. Sibenik városánál a Krka Nemzeti Park várja a Krka folyó vízeséseire kíváncsi látogatókat, de Split kikötőjéből feledhetetlen hajókirándulásokra is nyílhat alkalom. Legismertebb üdülőhelyek Trogir, Omis, és a makarskai riviéra települései valamint a legkedveltebb szigetek Brač-sziget és Hvar. A turisták körében a legnépszerűbb nyaralóhelyek Makarska, Podgora és Trogir. Közép-Dalmáciában a kristálytiszta víz, a kavicsos tengerpart feledhetetlen élménnyé teszi az itt tartózkodást, sokak szerint ez az Adria lélegzetelállítóan legszebb partszakasza.

Split

Split az 1700 éves múltra visszatekintő közép-dalmáciai város, Diokleciánusz császár alatt élte fénykorát, aki jó ideig innen irányította a Római Birodalom ügyeit, örökségül pedig remekbe szabott palotakomplexumot hagyott hátra. A Marjan-hegy – Split legkedveltebb kirándulóhelye, területét árnyas alpesi fenyves borítja. A csúcson található kilátóból páratlan kilátás nyílik a környező spliti szigetvilágra. A spliti Bacvice strand Kék zászlóval kitüntetett homokos strand, mely a busz- és vonatpályaudvartól gyalog is elérhető.

Trogir

Split közelében található az UNESCO Világörökség listáján is szereplő Trogir, amely gyönyörű óvárosáról, a Szent János székesegyház románkori portáljáról, illetve nyüzsgő nyári estéiről híres. Óvárosában gyönyörű romantikus stílusban épült templomokat, reneszánsz és barokk épületeket találunk, Trogir egyedülálló módon megőrizte építészeti kincseit, a szűk és kanyargós utcák velencei hangulatot árasztanak. A Trogirral szemben fekvő Čiovo-szigeten több strand és eldugott öböl található. Trogir központjától keletre található homokos standja a Pantan strand, és az Okrug strand a Ciovo szigeten. A Medena strand Trogir déli részén, található, a Space Fun vízisport központban.

Trogir látnivalók

Omis

Omis Splittől 25 km-re, Makarskától 38 km-re található a Cetina-folyó kanyonjában fekszik, így fantasztikus, vadregényes természeti szépségeket kínál. A Cetina-folyó szikláin talán Horvátország-szerte a legszebb természeti környezetben lehet sziklát mászni, a folyón remekül lehet raftingolni, kajakozni a tengerben búvárkodásra is lehetőség van. A város fő strandja homokos strand, a városközpontban, 700 méter hosszan terül el.

Omis látnivalók

Makarska

Makarska a közel hatvan kilométer hosszan elnyúló, és szépsége miatt már a krétaiak által is lakott makarskai riviéra legnagyobb városa. A makarskai riviérán több, kisebb, festői, csodálatos tengerparttal rendelkező település található, mint Brela, Brist, Drevnik, Baska Voda, Gradac, Podgora vagy Tucepi. Makarska városa igen népszerű turistacélpontnak számít, amelyhez hozzájárul a lenyűgöző a Biokovo-hegy közelsége, óvárosa, szűk utcákkal, virág- és gyümölcspiaca, pálmafás promenádja, az itt tapasztalható mediterrán életstílus, és fehér tengerpartja, amely szép kontrasztot alkot az azúrkék tengerrel. Makarska strandjai kavicsosak, a vizük csodálatosan kék, és kristálytiszta, a fenyőerdők árnyékában bújhatunk el az égető napsütés elől. A part mentén nudista strandok is találhatóak, távol a zsúfolt strandoktól, magányos, kis partokat is találhatnak a nyugalomra vágyók. Gradacnál, Podgoránál a tenger vize és a levegő az egész Adrián a legtisztább. Tengerpartja több kilométer hosszú, kavicsos, lassan mélyülő, helyenként homokos, strandjai, amelyeket fenyőerdők vesznek körül, az Adria legszebb és leghosszabb strandjai.

Makarska látnivalók

Brac sziget

Brac az Adria egyik legnagyobb szigete, itt található az adriai szigetek legmagasabb csúcsa. Brač szigeten Milna, Supetar vagy Bobovišća várja a vendégeket háborítatlan nyaralásra. Brač szigete többek között az itt bányászott kitűnő minőségű mészkőről is híres, melyet a világ számos építményéhez felhasználtak. Strandjai közül legismertebb a Bolban található homokos Zlatni rat strand. Postira közelében jó néhány homokos és sziklás kisebb öböl található fenyőerdők ölelésében. Supetar a kisgyerekes családok számára ideális strandjaival, hűs fenyőerdők takarásában fekvő kristálytiszta öbleivel. Brac sziget komppal a Split-Supetar és a Makarska-Sumartin járatokon érhető el.

Brac sziget látnivalók

Hvar sziget

Hvar sziget Horvátország legnaposabb szigete. A szigetet beborító levendula- és rozmaring ültetvények káprázatos illatával, az árnyas part menti fenyvesekkel és a sziget egyedülálló civilizációs hagyományával lett. Hvar város a Hvar sziget délnyugati részének egyik öblében található, fontos kikötő a szigeten. Strandok: köves, keskeny öblök homokos strandszakaszokkal. A Hvar szigeteki Starigrad kompkikötőbe a szárazföldről, Split, Rijeka, Zadar és Dubrovnik irányából közlekedő kompjáratok érkeznek.