Pomorie

Bulgária egyik kisvárosa, Promorie Neszebartól és Naposparttól 18 kilométerre délre található. A várost Apollónia részeként alapították i.e. V. században. Az alapítás oka a Pomorie-tó lehetett, melyet akkoriban szent tónak neveztek.

A Pomorie-tó sóstó, területe 8,5 négyzetkilométer. A tó fokozottan védett madárfajok, mintegy 215 faj otthonaként szolgál. A sóstóból kinyert iszap gyógyhatású, valószínűleg ezért nevezték annak idején szent tónak. Az iszapot jelenleg is felhasználják a város iszap-szanatóriumában, mely egy modern létesítmény, igen erősen vonzza a gyógyulni vágyókat. Főként mozgásszervi betegségeket és bőrproblémákat kezelnek itt nagyon hatékonyan.

 

Pomorie nem bővelkedik látnivalókban, de két temploma, melyek a XVIII. században épültek, igen jó állapotban van, érdemes megtekinteni. A szórakozási lehetőségek igen visszafogottak ezen a településen, ennek ellenére egy nyüzsgő üdülőhelyről van szó, melyet valószínűleg rendkívüli olcsóságának köszönhet. Az alacsony árfekvéseknek köszönhetően, mely kiterjed a szállodákra, éttermekre, igen sok kelet-európai turista fordul meg itt. Ennek ellenére sokan rajonganak ezért a nyaralóhelyért. Többen kiindulópontnak tekintik más nyaralóhelyek és városok meglátogatásához.