Albena

Albena a legmodernebb település Bulgáriában, nincs történelmi múltja, mindössze negyven éves a hely. Kifejezetten üdülővárosnak építették a semmi közepén Várnától 30 kilométerre. A város építészei egységes stílusra törekedtek, mely sikerült is, Albena terei, belvárosa, sok utcája egy egységet alkot.

Albena Bulgária

Nevét Yordan Yorkov bolgár író egyik művének női karakteréről kapta, aki csodaszép volt. A várost úgy építették egy magas domb alá, hogy a természeti szépségekben ne tegyenek kárt. A közelben található a Baltata nevű védett erdő, továbbá a tenger mellett csodás természeti képződmények láthatók. A településen termálvíz is van, mely 30 fokos, ezáltal az üdülőváros forgalma egész évben biztosítva van. Finomhomokos tengerpartja 150 méter széles és 5 kilométer hosszan nyúlik el.

Mivel a város bevételi forrása teljes mértékben a turizmusból adódik, ezért rengeteg szálloda található itt, a legtöbb közvetlenül a tengerparton. Szám szerint 43 szálloda biztosít az idelátogatóknak 20 ezer vendégágyat. Albenában rengeteg sportolási lehetőség is van, hogy azok számára is kedvezzenek, akik az aktív kikapcsolódást kedvelik inkább, erről gondoskodnak a teniszpályák, uszodák, golfpályák, továbbá a gyerekek számára a rengeteg játszótér. A vízisportok is a legszélesebb választékot nyújtják, lehet vitorlázni, vízisíelni, búvárkodni, szörfözni, ellenben a kirándulás pártiaknak lehetőségük van kerékpárt vagy autót bérelni. A termálvíz adta lehetőségeket kihasználva itt építették ki a bolgár tengerpart legnagyobb wellness központját. Családosok számára ideális a hely, hiszen a tengerpart kifejezetten lassan mélyülő és hihetetlenül tiszta, ezért gyerekek számára is biztonságos. Azok számára is tökéletes választás lehet, akik az éjszakai életet részesítik előnyben, hiszen a település éjszaka is ugyanolyan pörgős, mint nappal, rengeteg diszkó és bár teszi lehetővé az éjszakai szórakozást. A többi bolgár üdülőhelyhez képest sokkal magasabb áron működnek a szállodák és a vendéglátó egységek, hiszen csodás körülmények között nyújt a város luxus szintű nyaralást számunkra. Sokan ezt nem engedhetik meg maguknak, de mégis vonzza őket Albena szépsége, erre a legjobb megoldás, ha Kranevo-ba megyünk nyaralni, mely csupán két kilométerre van Albenától, tehát könnyen elérhető.