Szófia látnivalók

Szófia Bulgária fővárosa, mely egyben az ország legnépesebb települése. Az ország nyugati részén, a Vitosa hegy lábánál található a tengerszint felett 500 méterrel. Szófia Európa egyik legrégebbi fővárosa, első lakosai i.e. VIII. században telepedtek le, nevét a Serdi nevű trák törzsről kapta. Később, a római uralom alatt is ezt a nevet viselte, mely korból való romok megtalálhatók a város központjában.

Szófia Bulgária

A népvándolrás ideje alatt a város elpusztult, majd I. Justinianus kelet-római császár építtette újjá. A bolgárok a IX. század legelején érkeztek a területre. A XIV. században török uralom alá került az egész ország, mely ötszáz évig tartott. Ez idő alatt Szófia lett a közigazgatási központ. A török uralom alól a XIX. század végén szabadult fel az ország orosz erők segítségével, melyért hálából a legfontosabb templom még ma is egy orosz hadvezér nevét viseli, ez az Alekszandar Nevszki Székesegyház. Ekkor lett Szófia a független Bulgária fővárosa, majd a XX. században hamisítatlan nagyvárossá lett a település.

Szófia jelképe és fő látványossága az Alekszandr Nyevszkij székesegyház, mely a Bolgár Ortodox Egyház legnagyobb temploma. A templom az orosz-török háború befejezésekor kezdett épülni az orosz katonák emlékére. Az alapkövet 1882-ben tették le, 1912-re épült fel. A templom 5000 ember befogadására alkalmas. Itt található a Bolgár Nemzeti Múzeum ikonrészlege. A templom belső tere olasz márvánnyal, alabástrommal és brazil ónixszal díszített. A katedrális kupolája aranyozott, a harangtorony 50 méter magas, 12 haranggal, melyek együttesen 23 tonnát nyomnak. A belvárosban járva érdemes megtekinteni az 1907-ben nyílt Ivan Vazov Nemzeti Színházat. A Szent György templom különlegessége, hogy a Sheraton Balkan Hotel belső udvarán található. Ez a templom a IV. századból származó késő római kori kegyhely. A Banya Basi Dzsámi a török időkből származik a XVI. századból. A Bulevard Vitosa a főváros sétáló utcája, mely egyenesen a Kultúrpalota felé vezet, mely 1981-ben nyílt meg és Dél-Kelet Európa legnagyobb ilyen komplexuma.

Érdemes még megtekinteni a kilenc kupolás Bujuk Dzsámit, mely ma a Régészeti Múzeumnak ad otthont, továbbá a Köztársasági Elnök palotáját, valamint a Parlament épületét és a Néprajzi Múzeumot.