Várna látnivalók

Bulgária harmadik legnagyobb városa Várna, melyet nyári fővárosnak is hívnak. A várost a milétosziak alapították i.e. 570-ben. A Nekropolisz feltárásakor találták meg azokat az aranytárgyakat, mely a történelem legrégebbi megmunkált aranytárgyai, továbbá mennyisége is elképesztő, több mint 6,5 kg. Itt zajlott a XV. században a várnai csata, minek révén I. Ulászló és Hunyadi János serege vereséget szenvedett II. Murád török hadseregétől, a csata során a magyar és a lengyel király is életét vesztette.

Várna Bulgária

Ma Várna az ország legnyugatiasabb városa, mely számos műemlékkel és kulturális programmal teszi tartalmassá az itt töltött időt. Építészeti műemlékei változatosak és jól karban tartottak. Rengeteg nevezetesség várja az ide látogató turistákat. Mivel igen közel van az Aranypart, ezért a város egész kellemesen be van rendezkedve a turizmusra, sok szállodája, szórakozóhelye, étterme és kávéháza van, ennek köszönhetően a város egyre népszerűbb üdülőhely. Az ország éghajlata igen kellemes, Várna tengerpartja azonban nem éri utol az Aranypartot vagy a környező üdülőhelyek partjait, ide a látványosságok miatt érdemes ellátogatni.

A monumentális méretű ortodox katedrális 1886-ban épült. Ez az építmény lett Várna szimbóluma. Két évvel utána nyitotta meg kapuit a Várnai Régészeti Múzeum, melyet akkor még a városi könyvtár részeként alapítottak, közel száz évvel később költözött át mai helyére, a Petko Momchilov tervezte lányiskolába. A múzeum 1250 négyzetkilométernyi területet foglal el, mely területen százezer lelet tekinthető meg, többek között a híres aranytárgyak.

Várna belvárosától 8 kilométerre található az Euxinográd palota, mely a XIX. század végén épült. Az épületet Viktor Lupermayer velencei építész tervei alapján építették, három szintes. A palota egy napórával rendelkezik, mely Viktória királynő ajándéka. Az épületkomplexum különlegessége egy szőlőskert és a hozzá tartozó borospince, ahol több féle minőségi fehérbort és brandy-t készítenek, mely Bulgária legjobb borai közé tartozik. A palota igazi különlegessége azonban a kertje, mely 300 növényfajnak ad otthont, melyek Amerikából, Franciaországból és Afrikából származnak. A kertben egy tó és egy folyó is található, a kert gondozása tekintetében különféle kertépítészeti stílusok figyelhetők meg.

Várna legrégebbi és méltán híres parkja a Tengeri Kert, bolgárul Morska gradina, a Balkán legszebb közparkja, mely a XIX. században nyitotta meg kapuit. A XX. század elején nyílt meg a parkon belül a várnai akvárium, majd a század végén a várnai delfinárium. Nem véletlenül Várna egyik legérdekesebb látnivalója ez a park, hiszen található benne még egy terrárium, egy állatkert, egy planetárium, továbbá egyéb érdekességek.

Várnában található Európa harmadik legnagyobb római fürdőromja, a Római terma, mely igen jó állapotban maradt ránk, annak ellenére, hogy csak kis része látható ma. Fennmaradt 18 méter magas tornya, ebből következtethető, hogy az épület komplexum hozzávetőlegesen 20 méter magas lehetett. Az építmény kőből és téglából készült, építésének időpontja hozzávetőlegesen a II. vagy III. században lehetett, tehát a Római Birodalom vége felé, és csupán száz évig lehetett használatban, miután elhagyatottá vált. A termák a rómaiaknál a szociális élet színhelyei voltak, ezért is fektettek akkora hangsúlyt nagyságukra és esztétikai kivitelezésükre. A várnai terma nagysága érezteti a város akkori fontosságát.