nyári autózás

A felmérések szerint az autósok a legtöbbet tavasszal, és nyáron használják a gépjárművüket, és ez nem meglepő, ugyanis a kirándulások, illetve a nyaralások szezonjáról van szó. Tavasszal nem csak az otthonunkat, hanem az autónkat is alá kell vetni egy alapos tavaszi nagytakarításnak, mely során néhány fontos dolgot mindenképpen el kell végeznünk a biztonságos és komfortos közlekedés érdekében.

Szerencsére ma már a legtöbb autóvezető talán nem feledkezik meg a szezonális abroncscsere fontosságáról, melyet tavasszal és ősszel mindenképpen le kell bonyolítani. Akkor, ha a nappal mért átlaghőmérséklet már meghaladja a plusz 7 Celsiusfokot, a nyári abroncsainkra lesz szükségünk.
A téli abroncsok egészen más adalékanyagból látták meg a napvilágot, ennek következtében a forró utakon nagyon gyorsan elkopnak, és eldeformálódnak. A nyári időjáráshoz gyártott szezonális abroncsok akár 20 %-kal rövidebb féktávolsággal rendelkezhetnek, mint téli társaik, éppen ezért nem szabad a gumi cseréjéről tavasszal megfeledkezni.

Milyen teendőink vannak még az autónkkal kapcsolatban tavasszal?

Nyaralni mindenki úgy szeretne elindulni, hogy biztosan tudja: az autója probléma nélkül fogja bírni az utat. Legyen szó külföldi, vagy belföldi nyaralásról, egy nem megfelelően működő gépjármű rengeteg idegességet, és kellemetlen szituációt tud előidézni menet közben.

Tavasszal mindenképpen érdemes alávetni az autónkat egy nagyobb takarításnak, mely során kívülről és belülről is újjá varázsolhatjuk szeretett gépjárművünket. A téli fagyok idején nagyon gyakran sózzák az úttesteket, ez a só hamar rátapad a járműre, ez pedig rövid időn belül elkezdi roncsolni a karosszériát. Emiatt a belső takarítás mellett nem szabad megfeledkeznünk az autónk lemosásáról sem, melyet elvégezhetünk otthon is, de elvihetjük a kocsinkat egy autómosóba is.

Miért elengedhetetlen ellenőrzés, vagy olajcsere tavasszal?

Bár fontos elmondani, hogy a motorolaj cserét nem csak tavasszal kell megejtenünk, viszont ilyenkor mindenképpen érdemes legalább ellenőrizni a motorolajat, szükség esetén pedig természetesen a cseréről sem szabad megfeledkeznünk.
A motorolaj ugyanis rendkívül fontos feladatokat lát el menet közben:

  • Tisztítja a motort
  • Megóvja az alkatrészeket a korróziótól
  • A mozgóalkatrészek súrlódását és kopását is csökkenti

Ahhoz, hogy autónk motorja hosszú ideig problémamentesen tudjon működni szükség van a rendszeres motorolaj cserére.
Ha gyorsan, és egyszerűen szeretnénk motorolajat vásárolni, akkor azt megtehetjük a Fékmester autóalkatrész webáruházon keresztül is, a hatalmas kínálatban pedig biztosan meg fogjuk találni a számunkra legideálisabb motorolajat.

Az újabb személygépjárművek számára a szakemberek leggyakrabban a 10W40 motorolajat szokták ajánlani, de fontos tudni, hogy csak olyan motorolajat használhatunk, melyet előír az autónk gyártója is. Ha nem vagyunk tisztában azzal, hogy pontosan milyen motorolaj való a kocsinkba, mindenképpen ellenőrizzük ezt le az autó gépkönyvéből, amennyiben ez nincs meg, forgalmi alapján is lehetőségünk van utána nézni annak, hogy melyik lehet a kocsink számára a legmegfelelőbb olaj.