Nizza látnivalók

Nizza a Francia Riviéra fővárosa a világ egyik legfelkapottabb turista desztinációja. A vibráló mediterrán energia, pazar épületek és látványos attrakciók elbűvölik az ide látogatókat. Lenyűgöző tengerpartja, napos időjárása miatt vonzó úti cél. A Nizza keleti részében lévő óváros a Colline du Château tövében könnyen megközelíthető, a legjobb szállások a Promenade des Anglais mentén találhatók.

Nizza legszebb látnivalói

Nizza nem csak az impresszionista festőket vonzotta, olaszos hangulata miatt a brit arisztokrácia körében is felkapott téli üdülőhelyként lett népszerű az 1820-as évektől. Nizza páratlan elhelyezkedése révén egész évben enyhe éghajlattal rendelkezik.

Vieille Ville

Nizza festői óvárossal rendelkezik, ahol keskeny sikátorok, macskaköves utcák labirintusában bolyonghatunk, jellegében olaszos hangulatra emlékezetet. A köznyelven csak Babazouk-ként nevezett óváros a Várhegy a Ville a Colline du Château nyugati részében kezdődik, és tágas sugárutak veszik körül. Az óváros déli vége a Ponchettes, ahol friss halat és péksüteményeket árusító üzletek találhatók. A turisták kedvelt helye a hagyományos provence-i virágpiac, a Marché aux Fleurs, amelynek színes csíkos napellenzős standjai messziről hívogatják az erre járókat. A kiemelt látnivalók közé tartozik a Palais Lascaris Pazar barokk palotaépület, amely egykor a Castellar grófok otthona volt. A szobákban figyelemre méltó a 17. és 18. századi bútorzat, a flamand kárpitok, és a gazdag stukkókkal ellátott mennyezeti falfestmények láthatók.

Catédrale Orthodoxe Russe Saint-Nicolas

A lenyűgöző szépségű ortodox templomot 1912-ben Miklós cár építtette, a legszebb Oroszországon kívül épült vallási épületnek tartják. A moszkvai stílusú templom belseje gazdagon díszített ikonokkal aranyozott ikonosztázzal, és falfestményekkel. A templom látogatható turisták által, de csak meghatározott öltözködési szabályok betartása mellet.

Promenade des Anglais

A Promenade des Anglais Nizza emblematikus sétaövezete, amely végig fut a Baie des Anges strandok mentén. A tengerparti sétányt elegáns kertek és pálmafák szegélyezik, a legjobb szállások is itt találhatók. Napjainkban a közúti forgalom a földalatti utakon zajlik, ezért kifejezetten ideális hosszú sétára. Népszerű a görkorcsolyások és a kerékpárosok körében. A sétány mellett olyan pazar épületekben gyönyörködhetünk, mint a Villa Masséna palota, és Palais de la Méditerranée színház épülete.

Parc du la Colline du Château

A Nizza tengerpartjára néző Várhegy domb már két évezreddel korábban a görögök által is lakott volt. 1706-ban a fent lévő fellegvárat XIV Lajos leromboltatta, majd egy impozáns parkká alakította. A pálmafákkal, vízesésekkel és kanyargós ösvényekkel rendelkező oázis igen népszerű, ráadásul a legjobb helyen lévő szabadtéri teraszáról tökéletes panoráma nyílik az óvárosra, a Baie des Anges-re és a kikötőre. A parkba az óváros felöl gyalogosan, illetve a Garibaldi térről egy art-deco felvonóval, vagy mozgólépcsőn juthatunk fel, de városban működő kis turisztikai vonattal is megközelíthető.

Cimiez negyed: Matisse Múzeum, és Bencés kolostor

A Cimiez negyedben, illetve a Cimiez hegyen található két fő nevezetesség, az egyik a Musée Matisse, amely egy olaszos kertekkel körülvett genovai villában található, és a művész jelentős műveinek gyűjteményét tartalmazza. A közelben álló Monastére-Notre-Dame-de Cimiez, amely a16. század óta a bencések tulajdona. A kolostor alatt római fürdők és amfiteátrum maradványai találhatók. A kolostorkert nem csak szépsége miatt felkapott, hanem tökéletes kilátóhelyekkel rendelkezik a városra és a tengerpartra.

Kirándulás Nizza környékén

A festői Éze gyakorlatilag összeépült Nizzával, a szikla tetején álló település nevezetes egyrészt a bámulatos panorámájáról, valamint középkori hangulatot őrző utcáiról, épületeiről. Itt található egy 12. században épült templom és a Fragonard Parfüm Múzeum és gyár is, amely a település fő turisztikai attrakciója, ahol a parfümkészítés titkai és története napjainkban ismerhető meg.