Notre-Dame Parizs

Párizsban a turisták a csodálatos látnivalók sokaságát találják, rengeteg nevezetesség és látványosság mellett fontos megemlíteni a kulturális eseményeket ás a számos szórakozási, vásárlási lehetőséget. Párizs a turisták által nagyon kedvelt célállomás, aki egyszer látta Párizst az úgy tér otthonába, hogy az élete során még egyszer felkeresi ezt a csodálatos várost.

A Notre Dame alapkövét 1163-ban III. Sándor pápa fektette le, majd ezt követően 157 évig tartott az építése. Sajnos a történelem ezt a csodálatos építményt sem kímélte, mert a francia forradalom idején szinte teljese elpusztították, azonban később az eredeti tervek alapján újjáépítették, ennek köszönhetően mára ismét a teljes szépségében látható és látogatható ez a hatalmas katedrális.

A Notre-Dame teles egészében kőből lett megépítve, hasonlóan a nagy középkorban épített templomokhoz keresztboltozatos megoldással és gótikus stílusra jellemzők a faragott kőcsipkékkel. A katedrálisba a bejutást három gazdagon díszített ajtó biztosítja és a szintén díszes ablakok jól mutatnak az építményen. Homlokzatát teljes hosszában egy oszlopsor faragott alakokkal díszíti. Fontos és nagyon látványosak a nagy rózsaablakok, amelyek sok színű üvegből készültek. Ebbe a monumentális katedrálisba egyszerre több mint 6000 hívő fér el. A beltere öt hajót foglal magába, mely szintén hatalmasnak számít, ez az egész épület az egyház diadalát hivatott hangsúlyozni.
A párizsi Notre-Dame székesegyházban megépített nagy orgona világhírű, a 7800 sípja kapcsán a világ egyik legjobb hangszereként tartják számon. A Notre-Dame székesegyházat,szívesen használják filmforgatások és rajfilmek készítésekor, mint például a Notre Dame-i toronyőr c. filmben ahol megcsodálhattuk.