1204-ben királyi kastélynak építette Phillipe Auguste, a következő évszázadban már királyi vadászháznak  használták és várként működött. Egyszer gót stílusban, máskor reneszánsz kastélyként alakíttatták át az éppen uralkodó királyok.

A Louvre elé épített piramist kifejezettem Francois Mitterand elnök kérésére építették , múzeumban azt a felvilágosítást adják az érdeklődőknek, hogy a  piramis összesen 673 üvegtáblából áll, 603 rombusz alakú és 70 háromszög alakú, melyek 2,1 cm vastagok.

A Louvre Párizs központjában a Szajna  jobb partján található világhírű nemzeti múzeum, a világ egyik legismertebb és 1793 óta Párizs legnagyobb múzeuma.

Az európai képzőművészetek gyűjteménye mellett a kivételesen gyönyörű egyiptomi, iszlám, keleti, görög, római és etruszk emlékek  megtalálhatók és megtekinthetők benne.

Medici Katalin uralkodása idején székhelyéül választotta és kibővítette, IV. Henrik viszont az elképzeléseit követően  közbeeső épületekkel, a Tuileriákkal is összekötötte.

Ez volt a régi Louvre, amelyhez XIV. Lajos az új Louvre-t csatolta, ezzel az épület négy szárnya a palota udvarát négyzet alakban vette körül.

Miután a királyok Versailles-be  tették át székhelyüket a Louvre-ban a hivatalnokok maradtak, később viszont tudósok és művészek otthonáúl szolgált.

Miután III. Napóleon újjáépíttette és felújíttatta a Louvre épületét és a Tuileriákkal együtt egy hatalmas palotává alakult át.

Ekkor az udvartartás, a minisztériumok, múzeum és képtár, kertek és katonai dísztér, lovagló iskola is megtalálható volt , azonban az 1871 évben történt tűzvész után már csak a pénzügyminisztérium és a múzeum maradt a Louvre-ban.