A Montmartre egy 130 méter magas domb Párizs egyik külsőbb (18.) kerületében található , a belvárostól 4 km-re északra helyezkedik el. Az igazi fénykorát a történeti leírások szerint a boldog békeidőkben élte , ez az időszak az 1880-as évektől az első világháborúig tartott.

A terület az írók, művészek, festők és népszerű mulatók negyede volt. Girbegurba utcácskáit végig falusi jellegű házak és kisvendéglők szegélyezték. Ma már ez a terület is teljesen egybeolvadt a fővárossal, és beépült, ennek ellenére a régi legendák fénye ma is beragyogja.

A párizsi emberek bizalmasan ma is Dombnak (Tertre) nevezik. A területnek történelmi jelentősége is van, a legenda szerint itt fejezték le több mártírral együtt 250 körül Szent Dénest Ez miatt 1871 -ben a kommün alatt forradalmi templomot építettek, a Sacré – Coeur székesegyházat 1919-ben szentelték fel.

A székesegyház lépcsőiről a városra gyönyörű kilátás nyílik. A Montmarte részre a világhírű festők tere, mely helyet adott a leghíresebb festőművészek munkáihoz, a Wallace-féle ivókút.

A Párizsba érkező utazók, turisták által keresett és szívesen látogatott hely.