Az 1875-ben, neobarokk stílusban Charles Garnier építész által készített tervek alapján megépített operaház a korának legszebb remekműve volt. Később nagy átalakításon ment keresztül mely III. Napoleon korában történt. A nézőtéren ebben a hatalmas épületben 2200 ülőhely található. Az operaház kívülről, és belülről is lenyűgöző, gazdagon díszített oszlopokat, szobrokat, gyönyörű kárpitokat, aranyozott nimfákat és angyalokat láthatnak a látogatók.

Ez a lenyűgöző épület a Párizsi Opera és Balett, vagy Garnier Opera néven került be a köztudatba és vált híressé. 1861-ben lett kiírva a pályázat melyet a kiváló építész Charles Garnier építész nyert el. Az építkezés megkezdése még ebben évben megtörtént, egy legenda arról szól, hogy a császár felesége még az építkezés ideje alatt állandóan arra volt kíváncsi, hogy görög vagy római stílusban készül-e az épület, erre az építész azt a választ adta, hogy nem, ez III. Napoleon stílusú lesz.
Az építkezés alatt sok gond merült fel, az egyik, hogy mocsaras területen kezdték a munkalatokat, ezért hónapokon át szivattyúzni kellett a vizet. A nehézségek ellenére és a kiváló Garnier építész kitartó munkája eredményeként az építkezés 1874-re befejeződött.
1875 január 15-én látványos gálaelőadás keretei között megtörtént az opera megnyitása.
A színház bejáratánál látható oszlopok között a leghíresebb zeneszerzők bronzból készült mellszobrai lettek elhelyezve, köztük látható Mozart, Rossini, Auber, Beethoven,Meyerbeer, Philippe Quinault . A mennyezetet 1964-ben a világhírű festőművész Marc Chagall festette újra.