A La Défense Párizs igen fontos, a történelmi városrésztől nyugatra található üzleti központja, közigazgatásilag viszont annak nem része.

Az útvonal a történelmi városközponttól, a Louvre-tól kiindulva a Champs-Élysées-n végighaladva elérkezik a Défense negyedhez és a Diadalív érintésével ér véget.
Ennek az útnak a végében van a mintegy száz méter magas Grande Arche, és a hatalmas előtere környékén levő épületek közül sok Párizs legmagasabbjai közé tartozik.
A porosz-francia háború alatt Párizst védő katonák emléke kapcsán kapta a terület a nevét, a La Défense de Paris (Párizs védője) ami 1883-ban épült. Az id e látogatókat ez a név gyakran megtéveszti, mivel azt feltételezik, hogy ez a rész katonai terület, vagy intézmény.
A terület átalakítása a XIX. században folyamatosan történt. A francia állam nagy hangsúlyt helyezett az építkezésekre és a benépesítésre is. A területről a korábban ott levő gyárakat, viskókat, és farmokat felszámolták és modern új épületek kerültek a helyükre. Ezután épület meg az első iroda épület 1958-ban adták át a CNIT épületét (Centre des nouvelles industries et technologies), az első irodákat magába foglaló toronyépület a Nobel Tower. A következő évtizedekben fellépő nagy igény miatt az épületek mind modernebb formákban jelentek meg. A gazdasági válság miatt azonban 1973-ban szinte az összes építkezés leállt. Ma már azonban ismét jelentős új fejlesztéseket indítottak be ezen a területen.